LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Képviselőtársam! Nagyra értékelem az érdeklődését, illetve a kérdését, bár nehéz lesz megválaszolni, mert elég eklektikus a kérdés. Több dologra kérdez rá. Nekem nincs jogom és lehetőségem, hogy a jegybank munkáját megítéljem, tekintettel arra, hogy a jegybank az Alaptörvényben garantáltan függetlenül működik a törvényhozástól és a kormánytól, de azért engedjen meg valamit. Én azt gondolom, hogy az, hogy Magyarország jelen pillanatban ilyen gazdasági teljesítményre képes, ami lényegében a következő hat évben egy 40 százalékos béremelésnek az alapját teremti meg, az, hogy Magyarországon 3 százalék alatti a költségvetési hiány, hogy csökken az államadósság, az nemcsak a kormány munkájának köszönhető, hanem annak, hogy alacsony a kamat Magyarországon, ami jelentősen segítette a magyar vállalkozásokat. Annak köszönhető nagyon nagy részt, hogy volt egy növekedési hitelprogram, ami a gazdasági nehézségek idején 2012-2016 között átsegítette Magyarországot azon az időszakon, amikor a hagyatékot kellett rendbe tennünk, a kormányzásban megkapott súlyos költségvetési és pénzügyi egyensúlytalanságot kellett felszámolnunk.
Én azt gondolom, hogy Magyarország pénzügyeit ma a világ kívülről sokkal realistábban és sokkal optimistábban látja, mint ahogy azt megfogalmazta ön. Nézze meg, hogy a nagy hitelminősítő intézetek hogyan igazolják vissza a kormányzat politikáját, nézze meg, hogy a magyar államadósság finanszírozása ma mennyibe kerül, és mennyibe került 2010-2011-ben! Ezek a számok önmagukért beszélnek.
Először azt az országot rendbe kellett tenni ahhoz, hogy versenyképes legyen a gazdaság, mert versenyképes béreket, amelyek megakadályozhatják az elvándorlást, amely Európában törvényszerű, versenyképes béreket csak versenyképes gazdaság tud fizetni. De a konszolidáció volt ennek a föltétele. A versenyképes gazdaság pedig megteremti a versenyképes bérezés föltételét, ezért kötött Varga Mihály miniszter úr és a kormány egy hat évre szóló megállapodást a munkaadókkal és a munkavállalókkal, és először a rendszerváltozás óta nagyobb minimálbéremelésre kerül sor, mint amit a munkavállalói érdekképviseletek eredetileg kértek. Ennél többet az elmúlt 30 évben senki nem tett a gazdaság rendbetétele érdekében. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem