Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Teljes szövegű keresés

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ajajajaj, hallatszik a jobbikos és ellenzéki padsorokból, pontosan azért, mert a kormánypártok képviselői néha akkora mellénnyel próbálják védeni a védhetetlent, hogy az elképesztő. Pedig van olyan teljesítmény, amit letehetnének az asztalra. Fájó módon hiányzik ugyanis egy olyan számítás vagy számítássorozat, amely azt összesíti, hogy az EU-támogatásokból az érintett kérdéskörben mennyi került vissza azokhoz a nettó befizetőkhöz, azokhoz a nyugati tagállamokhoz, amelyeknek adott esetben cégei vagy más multihálózatok cégei Magyarországon működnek, mennyit vitt haza a Colas, mennyit vitt haza a Swietelsky, mennyi került, mondjuk, a Strabaghoz, mennyi került olyan társaságokhoz, amelyek adott esetben Magyarországon csak áfabefizetések révén vagy más módon tudtak hozzájárulni a nemzetgazdaság működéséhez. (Vantara Gyulának:) Tényleg ne gágogjon már, nem a piacon van, a nemzet templomában vagyunk, nyomjon egy gombot! Lehet, hogy önöknek ez csak egy piac, mert letelepedési kötvénnyel üzletelnek még ebben a Házban is, de számunkra ez még mindig a nemzet temploma. Nyomjon egy gombot, képes rá, ne remegjen!
A helyzet az, hogy azt kellene vizsgálnunk, hogy az érintett pályázati tömeg terhére mennyi visszacsorgatott kifizetés történt, tehát a nettó befizetőnek mondott tagállamokhoz mennyi került vissza ebből a tömegből. Ilyen kutatást Magyarország kormányai - hozzáteszem, az előzőek sem, tehát nem csak a 2010 óta regnálók - nem tettek le az asztalra, a 2007-13 közötti időszakot illetően nem áll rendelkezésünkre ilyen kimutatás. Egyetlen lengyel kutatásra hivatkozhatunk, amely szerint a hozzájuk érkező támogatások akár 60 százaléka is visszaáramolhatott a nyugati cégekhez.
Erős a feltételezésünk, hogy rendszerszinten Magyarország sem tud sokkal jobb mutatókat felvonultatni. De legalább tudnunk kéne azt, hogy miről vitatkozik a magyar parlament. És ez bizony nem ellenzéki felelősség, kőkemény kormányzati felelősség az, hogy a szükséges információtömeg kutatásával és biztosítása által egyáltalán egy bázist teremtsenek. Ez pedig fájó módon hiányzik, éppen ezért úgy érzem, kioktatásra végképp nincs okuk. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem