DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szólnék csak hozzá. Még a bejelentés előtt nyomtam a szókérő gombot.
A Jobbik felszólalásaira és az LMP felszólalásaira reagálnék. A Jobbik felszólalásából egy identitásválságos helyzet rajzolódott ki számunkra, hiszen a Jobbik ezelőtt öt-hat évvel harcos EU-kilépés-párti volt, aztán 2014-re EU-bennmaradás-párti lett, most a kettő közötti állásponton volt, és elmondta, hogy jók ezek az EU-s források, de azért mennyi hátránnyal jár tulajdonképpen a serpenyő másik oldala. Jó lenne, ha egyszer hallanánk erről egy egyértelmű véleményt. Lesz még a Jobbiknak lehetősége felszólalni, hogy ezt a fajta identitásválságot megoldja, és nem jobbra-balra beszél összevissza, ahogy beszélt már egyházi törvény kapcsán, alaptörvény-mó-do-sí-tás kapcsán (Szilágyi György: Pár éve még liberális voltál!), alkotmánybírók kapcsán vagy akár a szabad vasárnap kapcsán, néha támogatta, néha ellenezte. Most is ennek a kettősségnek a retorikáját érezzük a Jobbik felszólalásában. Döntsék el, hogy tulajdonképpen önök hova teszik le a voksukat: lemondanának ezekről a forrásokról, vagy ebben a logikában képzelik el Magyarország jövőjét?
A másik pedig, amit én a magam részéről vissza is utasítanék, amikor elsősorban az LMP soraiból, de azért a Jobbik soraiból is nagyon sokan a felzárkózási forrásokkal kapcsolatosan olyan felszólalásokat tesznek, amelyekben azoknak a mértékét szinte sokallják, azt mondják, hogy azok nem jó célra fordítódnak, fordítsuk őket más célokra. Azért ne feledjük el, hogy megkétszereződött, sőt majdnem megháromszorozódott a felsőoktatásban tanuló hátrányos helyzetű, elsősorban roma tanulók száma, hogy 9 ezren kapnak ösztöndíjat középiskolai, általános iskolai tanulmányaikhoz, hogy azokat be tudják fejezni, és láthatóan többen tudnak végzettséget szerezni, többen tudnak elhelyezkedni, százezrekkel többen, mint ezelőtt hat esztendővel. Ezeknek a forrásoknak itt van az eredménye (Szilágyi György: Farkas Flórián családjánál!), itt látható az, amit tettünk ezekből a pénzekből is és persze más formában is.
Arról nem beszélek, hogy nyilván sokan egyetértenek az Európai Bizottságnak azzal az elképzelésével, hogy ezeket a felzárkózási forrásokat vegyük el a magyarországi hátrányos helyzetűektől, és adjuk át a migránsoknak, a bevándorlóknak, amivel kapcsolatban nyomás nehezedik Magyarországra. S valljuk meg, hogy politikailag valószínűleg a felzárkózási forrásokkal szembeni brüsszeli támadások mögött sok esetben az áll, hogy Magyarország nem volt hajlandó a magyar hátrányos helyzetű emberektől ezt elvenni, és a migránsok számára átadni, ahogy azt többször több egyeztetésen felvetették, sőt erről még konferenciákra is hívogattak minket Brüsszelben. Ebben a magyar kormány álláspontja egyértelmű: sem az ellenzéki pártok nyomására, sem brüsszeli nyomásra nem fogja a felzárkózásra fordítható forrásokat csökkenteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem