CSEPREGHY NÁNDOR,

Teljes szövegű keresés

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen. Bár miniszter úr teljes körű, átfogó képet adott a Corvin-díj, illetve Corvin-lánc múltjáról, és komoly betekintést adott abba is, hogy amikor ezt a díjat megalapították, akkor milyen szellemi örökségre támaszkodva tették meg azt, és azt gondolom, hogy talán ennek a vitának, ami az előzőekben kialakult, akár Varga képviselő úr, akár Szávay képviselő úr bevonásával, annak érdekes pontja lehet, hogy talán mégis megvan az a konszenzusos pont a magyar történelemben, ez pedig a XV. században keresendő, ahonnan a díj neve is származik.
Hiszen azt gondolom, hogy politikai nézőponttól függetlenül, magukat bal- és jobboldalinak valló politikusok mindegyike elismeri Mátyás király teljesítményét, elismeri azt, hogy valóban az az időszak, ahogy ezt miniszter úr is felemlegette, a magyar történelemnek egy olyan virágzó időszaka volt, amikor Közép-Kelet-Európának meghatározó hatalmi tényezője volt Magyarország. S ezt a felelősséget nemcsak abban viselte, hogy az aktuális közpolitikai kérdésekkel foglalkozott, hanem abban a tekintetben is, hogy a tudományos élet, a kultúra felvirágoztatása érdekében megtette azt, amit egy vezető hatalomnak meg kell tennie.
És egy másik pont, ami talán a konszenzus megteremtését segítheti, abban, azt gondolom, hogy az itt ülő képviselőknek, a politikai elitnek jelentős szerepe van, mert bár nagyon sok kérdés tekintetében értékvállalás alapon töréspontok vannak a parlamentben található pártok között, de én valóban hiszem azt, hogy a politika bizonyos tekintetben egy proaktív műfaj, ahol el tudunk indítani jelentős társadalmi folyamatokat. És amikor erről a díjról beszélünk, még egy konszenzust nyújthat vagy még egy konszenzusra okot adó alap lehet az, hogy nemcsak a díj elnevezését és az elnevezés mögötti eszmei hátteret vesszük figyelembe, hanem a díjazottak személyét is, amit itt szinte minden felszólaló felemlegetett. És a díjazottak személye tekintetében számtalan olyan embert találunk, aki világnézeti megfontolások alapján nem kerülhetne egy platformra egymással, mégis ma bármelyik felszólaló említette meg ezeket a díjazottakat, mindenki úgy beszélt róluk, mint a magyar nemzet olyan tagjairól, képviselőiről, akikre politikai, világnézeti nézőponttól függetlenül mindannyian büszkék lehetünk.
Azt gondolom, ez kettő olyan pont, amely igenis megalapozza azt, hogy a Corvin-lánc lehet az a tudományos-kulturális elismerése a magyar nemzetnek, amely valóban történelmi hagyományokkal rendelkezik, de valóban megadja annak a lehetőségét, hogy ez a politikai konszenzus kialakulva, ennek a politikai generációnak is maradandó értéke legyen majd évtizedekről visszatekintve, amely maradandó érték abban található meg, hogy valóban a nemzeti kiegyezés irányába sikerült lépéseket tenni. Ennek a gondolatnak a megfontolását kérem a képviselőktől, és ennek a gondolatnak a jegyében kérem az Országgyűlést a törvényjavaslat támogatására. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem