TÁLLAI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Valóban szeretnék néhány gondolatot mondani a vita végén. Először is köszönöm a kormánypárti és természetesen az ellenzéki képviselőknek is a felszólalásokat. Különösen azoknak köszönöm, akik valóban az előterjesztéssel voltak képesek foglalkozni. Az ellenzéki felszólalások jelentős része nem ezzel foglalkozott, hanem inkább a kormányzat adópolitikáját bírálta; azt az adópolitikát, amely egyébként elég komoly sikereket tud felmutatni a 2010-es időszaktól, hiszen gondoljuk csak el, hogy a napokban felminősítette a harmadik nemzetközi hitelminősítő is Magyarországot. Ebben a felminősítésben, azt gondolom, a kormány adópolitikája is szerepet vállalt.
Ha visszaemlékezünk a 2010-es időszakra, bizony láthattuk, hogy nem volt egyensúlyban a költségvetés, jelentős volt a költségvetési hiány, nem volt koncepciója az adóbeszedésnek. Ezen a kormány jelentősen tudott változtatni. Először is kimondta, hogy a jövedelmek tekintetében az adóterhelést csökkenteni kell, ugyanakkor a csökkentett jövedelmi adóterhelést ki kell szélesíteni, több jövedelmet, több embert kell bevonni az adóztatásba. Ezt a célt sikerült megvalósítani.
Az is nagyon fontos célja volt a kormánynak, amikor azt mondta, hogy az adóbevételek szerkezetében a fogyasztási és a forgalmi adók kapjanak nagyobb szerepet; tehát amit az ember elfogyaszt, az után fizetendő adókból folyjon be arányaiban nagyobb összeg a költségvetésbe. Ha összehasonlítjuk a 2010-es évtől napjainkig az adóbevételek alakulását, akkor egyébként nagyon pozitív kép rajzolódik ki. Amikor arról beszélünk, hogy Magyarország ki tudott lépni a túlzottdeficit-eljárásból, és stabilan tudja tartani a 2 százalék alatti költségvetési hiányt, ahhoz nagyon komoly, stabil és kiszámítható adóbevételekre van szükség.
Azt gondolom, kiemelkedő sikereket tud felmutatni a kormány például a személyi jövedelemadó tekintetében, ahol amellett egyébként, hogy egykulcsossá vált a rendszer, ami egy egyszeri, mintegy 400 milliárd forintos költségvetésibevétel-kiadást generált, amellett ma már az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett az adóbevétel lényegében ugyanannyi, mint amikor a progresszív adózás volt jellemző Magyarországon. Mindemellett nagyon komoly eredmény, hogy nagyon komoly társadalompolitikai célkitűzést tudott megvalósítani a családi adókedvezmény rendszerével. Egyébként tehát még egyszer: ugyanannyi személyi jövedelemadó lényegében most már befolyik, és mellette évente mintegy 240-250 milliárd forintnyi családi adókedvezményt tud a költségvetés visszaadni az érintett családoknak, akik nyilván azt fogyasztásra fogják fordítani.
Emellett szintén nagyon komoly eredményt tud felmutatni a kormányzat az áfabevételek tekintetében, hiszen 2011-ben az áfabevételek alig haladták meg a 2000 milliárd forintot. Most, 2016-ban az áfabevétel vélhetően el fogja érni a 3300-3400 milliárd forintot. (Gőgös Zoltán: Növekszik a gazdaság!) Láthatjuk, hogy öt év alatt kis túlzással szinte megduplázta az általánosforgalmiadóbevételeket a jelenlegi kormány.
Erre egyébként Magyarországon még nem volt példa. Az is igaz persze, hogy növekszik a gazdaság, és köszönöm a segítséget az MSZP padsoraiból, örülök neki, hogy az MSZP-sek is büszkék arra, hogy növekszik a gazdaság. (Gőgös Zoltán: Nem vitattuk, most sem vitatjuk, csak nem hülyeségekre kell elkölteni a pénzt!) De azért a gazdaság két-három éve növekszik és nem ilyen mértékben, mint ahogy például az adóbevételek növekednek, vagy kimondottan az áfabevétel. Tehát igenis, nagyon komoly eredményei vannak a kormánynak az adópolitika, az adóbeszedés tekintetében.
Ha megengedik, egy-két fontos felvetendő kérdés van még. Éppen Gőgös képviselő úr vetette fel az áfacsalás rendszerét Magyarországon. Megmondom őszintén, kicsit furcsállom, hogy ezt pont ön mondja, hiszen az önök kormányzása idején kezdett el burjánzani az áfaláncolatos csalás, az áfa-vissza-igény-lések rendszere, és éppen a Fidesz-kormány kezdte ezeket szépen felszámolni. (Gőgös Zoltán: Csak nem sikerült!) Nagyon komoly sikereket tudtunk felmutatni (Gőgös Zoltán: Hány ember van börtönben?) a képviselő úr állításával szemben, és ezt nem mi mondjuk most már, hanem az OECD tanulmánya, amely szerint Magyarországon 2013-ban az áfaék 22,4 vagy 22,3 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a beszedhető áfából ennyit nem sikerült az államnak beszednie. A 2014-es tanulmány a megtett intézkedések hatásaképpen már azt mutatja, hogy 17 százalékra csökkent ez az arány. Ha hiszi, ha nem, képviselő úr, lényegében két év alatt közel 5 százalékkal sikerült csökkenteni ezt az arányt.
Hogy ez minek köszönhető? Annak köszönhető, hogy bevezettük az online pénztárgéprendszert, annak köszönhető, hogy bizony szigorításokat hoztunk az áfabevallások, az áfanyilvántartások tekintetében, hogy jobban ellenőrizhetővé váljon, a NAV jobban, hatékonyabban tudja ellenőrizni. Bizony a nemzetközileg elismert EKÁER-rendszerünk is komoly eredményeket tud felmutatni. De ami jó hír a képviselő úrnak is, hogy most lefogadom, hogy ez a 17 százalék két-három éven belül 10 százalék alá fog menni Magyarországon és nemzetközileg is elismert lesz. (Gőgös Zoltán: Ha leviszitek az áfát!) Azért mondom ezt, mert az EKÁER tekintetében a tapasztalatokat figyelembe véve újabb módosításokat fogunk hozni és a rendszert még jobban tökéletesítjük. Például súlymérőket fogunk az országban elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy menet közben meg fogja tudni mérni az áruszállító gépjárműveket és ezáltal az EKÁER-rendszerrel összevonva figyelni tudja majd a NAV azoknak az áruknak az útját, akiknél esetleg felmerülhet az, hogy adózatlanul, az áfa megfizetése nélkül kívánják forgalomba hozni az áruikat.
(10.30)
Azzal egyetértünk természetesen, hogy ezt mindig növelni, hatékonyabbá kell tenni, az adózatlan termékek körét egyszerűen ki kell zárni az országból, és szerintem komoly eredményeket tudunk felmutatni ebben a kérdésben.
Ami az áfakulcsot illeti, azért ebben is komoly eredményeink vannak, hiszen minden évben bizonyos termékcsoport vagy áru, vagy szolgáltatás áfája csökkent. Ön is említette, az alapvető élelmiszerek tekintetében jelentős lépést tudtunk hozni, hiszen a sertéshús vonatkozásában, a tej, a baromfihús vonatkozásában jelentős lépéseket tett a kormány. Azt gondolom, hogy lehet bírálni ezt a féle általános forgalmi adós politikát, hogy bizonyos kiemelt, a kormány számára fontos termékek, illetve élelmiszerek, alapvető élelmiszerek áfáját csökkenti a kormányzat, de az élet bizonyítja azt, hogy a fogyasztás növekedésével, emellett pedig az áfabevételek növekedésével igenis, e tekintetben is komoly eredmények vannak, és jó úton jár a kormányzat véleményem szerint.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ami a járulékcsökkentési kérdést illeti, első olvasatban lényegében egy előterjesztést, amit a nemzetgazdasági miniszter úr tett, már olvasta, elfogadta a kormány, de döntést nem hozott. E tekintetben tárgyalásokat folytat a kormányzat a munkaadói és munkavállalói oldallal, és ezt követően közösen fogják meghozni a döntést. Annyit azonban előre jelzek, hogy a kormány első előterjesztését nagy örömmel fogadták az érintett partnerek. Tehát egy társadalmi konszenzust szeretnénk e tekintetben a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között. Az, hogy ez ebben a törvényben fog-e helyet kapni vagy egy más törvényben, egy későbbi kormánydöntésnek lesz az eredménye, következménye.
Végezetül szeretnék Sallai R. Benedek úr felszólalására is reagálni. Meggyőződésem, képviselő úr - aki nincs is itt, de mégis várja tőlem a választ, sőt, fel is hívta rá a figyelmemet -, hogy ön valamiért sértődött, de hogy nagyon indulatos, az biztos. És az is biztos, tisztelt jelen nem lévő LMP-s képviselő úr, hogy ön vagy nem ismeri a törvényt, vagy ha ismeri, azt tudatosan és szándékosan félreértelmezi, majd ezt követően pedig félremagyarázza. Szinte minden kérdésmegközelítésére igaz ez az állításom. Az, hogy ön szeretné csorbítani a NAV-nak a jogköreit, az teljesen megdöbbent, hiszen ön az élharcosa a szerencsejáték adóztatásának. Ebben a változásban annyi van kimondva, hogy azt is ellenőrizheti a NAV, és ott, ahol egyébként nincs vállalkozás, nincs bejelentett adószámú vállalkozás, de mégis tiltott szerencsejátékot folytatnak az adott helyen, ott is elvégezhesse az ellenőrzést. Hogy ez önnek miért okoz ekkora problémát, ezt nem tudom.
Szeretném megnyugtatni önt, hogy a NAV adatszolgáltatása is, ami a törvényjavaslatban szerepel, hogy mikor szükséges a NAV-nak megadni az információkat nemzetközi viszonylatban, ez teljes egészében az európai uniós irányelvnek az átültetése a magyar jogrendbe. Tehát csak olyan információt tagadhat meg az adóhatóság, amit egyébként elismer az európai uniós irányelv. Tehát semmi újat nem hozunk be lényegében ezzel sem.
Ami pedig az energiahatékonysági beruházások adókedvezményére vonatkozó kritikáit illeti, egyszerűen érthetetlen. Egy zöldpárt támadja az energiahatékonysági beruházásoknak az adókedvezményét, ez felfoghatatlan. Önök olyan ellentmondásba keverednek, csak azért, hogy meg tudja bírálni egyébként a kormányt, hogy a saját maguk politikája célkitűzéseivel is ellentmondásba keveredik. Semmi olyanról nincs szó, hogy jogtalan adókedvezmény igénybevételére kerülhetne sor. Jelzem, hogy itt is teljes egészében az Európai Unió szigorú irányelvei érvényesülnek az adókedvezményre. Ez a szabályozás egyébként pontosan azt teszi lehetővé, hogy ne csak a nagy cégek tudják igénybe venni ezt az adókedvezményt, hanem a kis- és középvállalkozások is.
Ami pedig annak a jogtalan igénybevételét illeti, a (10) bekezdés kimondja, hogy az adókedvezmény feltételeinek teljesítését az állami adóhatóság az adókedvezmény első igénybevételét követő harmadik adóév végéig legalább egyszer ellenőrzi. Tehát megnyugtatom képviselő urat, hogy nem történik törvénytelen adókedvezmény-igénybevétel.
Én még egyszer mindenkinek köszönöm a vitában való részvételt. Arra kérem az országgyűlési képviselőket, a frakciókat, hogy fogadják el és szavazzák meg ezt az adótörvényjavaslatcsomagot, hiszen ez javítja Magyarország versenyképességét, javítja, csökkenti az adóbürokráciát, segít a családok helyzetén, és ezáltal Magyarországon mindenki erősödik. Erősödnek a vállalkozások, ezáltal a gazdaság, erősödnek a családok, és ezáltal erősödik az egész ország, Magyarország. De ehhez az kell, hogy a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem