SCHMUCK ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az OECD a novemberi elemzésében azt vizsgálta, hogy hogyan változtak a jövedelmi különbségek az egyes országokban 2007 és 2014 között. Megállapították, hogy a vizsgált hét évben nőtt a jövedelemeloszlás egyenlőtlensége, és Magyarország is azon országok közé tartozik, ahol nőttek a jövedelmi különbségek. (Dr. Rétvári Bence: Nem igaz!) De mást is megállapított az OECD Magyarország kapcsán: hazánkban úgy nőttek a jövedelmi különbségek, hogy közben nőtt az alacsonykeresetűek jövedelme. Hogy volt ez lehetséges? Hát úgy, hogy csak a bruttó bér nőtt, a kormány agyonadóztatta az alacsony béreket, a pénzt pedig a gazdagoknak adta.
Az egykulcsos személyi jövedelemadó következtében a dolgozók 60 százalékának nőtt az adója, a felső 10 százalék zsebében pedig évi 500 milliárdot hagytak, a minimálbért megadóztatták. Így történhetett meg az, hogy bár 2011-ben 20 százalékkal nőtt a minimálbér, az emberek ebből semmit nem éreztek, sőt az átlagbér vagy az az alatt keresők nettó bére még csökkent is, ha a cégek nem hajtották végre az elvárt béremelést. Az igazságtalan adórendszer mellett a kormány felszámolta a szociális védelmi rendszert is, például megkurtította a munkanélküli-ellátásokat, ami szintén az alacsonyjövedelműeket sújtotta.
Az OECD megnézte a nettó jövedelmek változását is, és arra jutott, hogy 2010 és ’14 között Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben az állam szerepe a jövedelemkülönbségek mérséklésében. Ezt támasztja alá, amit az LMP évek óta mond: a kormány gazdaság- és társadalompolitikája miatt a szegények szegényebbé, a gazdagabbak még gazdagabbá váltak.
Azt kérdezem az államtitkár úrtól: mikor ismerik be végre, hogy megbukott az egykulcsos adó, emiatt szakadt szét a társadalom és ez akadályozza a béremelést? Csak nehogy azt válaszolja, államtitkár úr, hogy az LMP adót akar emelni! Köszönöm. (Moraj.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem