ANDER BALÁZS

Teljes szövegű keresés

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hogy vagyunk, hogy vagyunk? - kérdezhetné viccelődve a kedves vezető vagy valamelyik kormányzati zsúrpubi a somogyi átlagpolgártól, ha arrafelé tévedne. Jól vagyunk, jól vagyunk - füllenthetnék tréfálkozva az illedelmes itt lakók.
Egy friss országos felmérés szerint, ahol a 18 év feletti internetezőket faggatták, hazánkban a Somogy megyeiek költik a legkevesebbet karácsonyi ajándékokra. Az itt élők átlagosan mindössze maximum 25 ezer forintot szánnak meglepetések vásárlására, ezzel bőven lemaradva a vasiak vagy a Komárom-Esztergom megyeiek százezer forintos karácsonyi költségvetése mögött; s noha a karácsony nyilván nem a materiális javak beszerzéséről szól, és a pénz sem boldogít, viszont azért annak hiánya kifejezetten boldogtalanná tesz. Sokat tudnának erről mesélni a megye perifériává süllyedt déli részének kilátástalanságba taszított településein lakók.
Mert hiszik vagy sem, kedves kormánypárti képviselőtársaim, a Fidesz-féle magyar reformok errefelé valahogy mégsem működnek. Tartok tőle, hogy a végén még majd elkezdhetjük ezért szégyellni magunkat, hiszen ha a PISA-felmérés Lázár János-féle magyarázata, miszerint a sokkolóan rossz eredményekért nem a kormány, hanem a tanárok a hibásak, megállja a helyét, akkor ezt bizonyára alkalmazni lehet az állami mentőkötél nélkül fuldokló Somogyország leszakadt járásainak esetében is. Szóval, véletlenül sem a térséget a térképről letörlő vörös- és narancsszínezetű kormányok a felelősek, mondjuk azért, hogy ebben az egyetlen megyében több regisztrált munkanélküli van, mint egész Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben, hanem az itt élő emberek; ilyen egyszerű ez, legalábbis a habonyi logikát követve.
Mit lehetne hát kívánni mégis Dél-Somogy karácsonyfája alá? Nem úri népek laknak errefelé, így az egyes előkelőségek számára a Maslow-piramis csúcsát jelentő helikopteres önmegvalósítás messze áll az itteniek vágyaitól. Szó sincs itt valamiféle bűnös mohóságról, hiszen józan ésszel kevesen remélik, hogy az isteni vagy a kormányzati kegy majd napi 9,5 milliós osztalékban mosolyog rájuk, belátják ők, hogy nem olyan tehetségesek és szorgalmasak, mint a polihisztori talentummal megáldott Mészáros úr. De még csak olyasféle luxuscuccokra sem áhítoznak karácsony alkalmából a dél-somogyiak, mint a propagandaminiszter 700 ezer forintos méregdrága Berluti aktatáskája vagy a korábbi, 400 ezret érő, puccos Vuitton ridikülje.
Kormánypárti és ellenzéki honpolgár viszont egyként jó néven venné, ha ott találnának egypár dobozt Dél-Somogy jelképes közös karácsonyfája alatt, és valami olyan ígéret lenne az egyikben, hogy: „Kedves dél-somogyiak, Kaposfőtől Darányig, Gyékényestől Hedrehelyig! Szégyelljük, hogy mulasztásaink miatt olyan jogos érzés lehetett úrrá a Dél-Somogyban élőkön, hogy a nagypolitika mostohagyerekként bánik a magyar vidék ezen csodálatos szépségű szegletével. Mi, a tisztelt Ház miniszteri bársonyszékeiben ülő, az emberek szolgálatára felesküdött potentátjai szent fogadalommal ígérjük, hogy ettől kezdve jobban odafigyelünk majd az önök szűkebb pátriájára is. Sajnáljuk, hogy az elmúlt évtizedekben kénytelenek voltak úgy érezni, hogy leírtuk a maguk falvait, és megfeledkeztünk az önök községeiről.”
Aztán, ha jóságos lesz Dél-Somogy Jézuskája, akkor lesz ott még egy másik ajándékos doboz is a képzeletbeli fa alatt. Benne papír, Rétvári államtitkár úr december 6-án egy napirend előtti felszólalásra elmondott válaszának aranybetűkkel írt szövegével, miszerint „A politikusnak a tiszteletet legfőképp a választók iránt kell kimutatni. Ezt úgy tudja kimutatni, hogy azt a véleményt, amit megfogalmaznak, magára nézve kötelezőnek tartja. Hiszen a titulusunk is az, hogy képviselő, képviseljük tehát az emberek véleményét, érdekeit.” De szép is lenne, ha ettől kezdve aztán így is cselekednének!
(15.20)
S ha példának okáért egy faluközösség egyként kiáll az iskolája mellett, akkor azt nem zárják be, de ha mégis, és erre válaszul a felháborodott helybéliek, védendő jövőjüket, kiállva intézményük mellett, több aláírást összegyűjtenek, mint ahányan a településen a Fideszre szavaztak, legalább arra érdemesítik majd az ott élőket, hogy méltóztatnak legalább válaszolni a petíciójukra.
Reméljük, hogy az uborkafára felkapaszkodott nagyparaziták ajándékos dobozainak közpénz-milliárdokkal való tömködése mellett valamelyik illetékesnek azért eszébe jut majd ezeket az előbb említett apró meglepetéseket is odarakni Dél-Somogy karácsonyfája alá. Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok! Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem