ÁGH PÉTER

Teljes szövegű keresés

ÁGH PÉTER
ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! 2016-ban több olyan évforduló volt választókerületemben, amely fontos volt a kisebb és nagyobb közösségeknek. Fontos, hiszen ezekből erőt tudtak meríteni a jövő feladataihoz. Az Észak-Vas megyében élő polgárok büszkén tekintettek ezekre az alkalmakra, hiszen rámutattak arra, hogy milyen örökséget kaptunk, amelyet kötelességünk tovább vinni. Engedjék meg, hogy ezeket ismertessem önökkel.
Idén 15 éve volt annak, hogy várossá avatták Répcelakot. Szimbolikus, hogy abban az évben, amikor erre emlékeztünk, Répcelak egy nagy, régen várt ajándékot kapott. Elkészült az M86-os, ami új életminőséget hozott minden ott élőnek. Az átmenő forgalom dübörgése helyett biztosítja az otthon csendjét és nyugalmát; emellett bekapcsolta a várost az Európát behálózó négysávos utak rendszerébe.
Sárváron már 180 esztendeje annak, hogy felépítették az evangélikus templomot. Az elmúlt hetekben történt meg a restaurálás utáni újraszentelése. Múltja miatt a várost magyar Wittenbergnek is hívják. Méltó, hogy a reformáció 500. évfordulóján kormányzati támogatással szemet gyönyörködtető lett e történelmi, egyházi hely.
2016-ban ünnepelte 70. születésnapját a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium. A kormány segítségének köszönhetően korábban elindulhatott az a munka, amely az intézmény megszépülését hozta. Bízom abban, hogy az iskola névadója jó iránytű lehet arra, hogy az ott tanulók jó magyarok és legfőképpen jó emberek lehessenek.
Kemenesalja nagy személyisége előtt is fejet hajtottunk. 250 éve született Kresznerics Ferenc esperes-plébános, akadémikus, nyelvész. Rá egész Vas megye büszke lehet, hiszen a magyar nyelv ápolása terén maradandót alkotott. Ezáltal nemzetünk építőjévé vált.
Kőszegen is volt kiket ünnepelni. Idén volt 150 éves a város fúvószenekara. 1866 óta sok minden történt a világban, Kőszeg Város Fúvószenekara a kihívások ellenére azonban fent maradt, megmaradt. Ehhez pedig nem szerencse kellett, hanem az itt szerepet vállaló emberek zene iránti szeretete, eltökéltsége, összetartása. Ez az érzés a közös mindazokban, akik az elmúlt 150 évben ennek a zenekarnak a tagjai voltak. A fúvósok fellépéseik során mindig Kőszeg nagykövetei voltak, hiszen a város jó hírét viszik.
Mellettük egy másik művészeti csoportosulás is ünnepelt az egykori szabad királyi városban. Az 1996-ban alapított Kőszegi Vonósok az elmúlt 20 évben egy olyan művészeti csoporttá nőtte ki magát, amely már nemcsak a vonószene szépségét és szeretetét osztja meg közönségével, de más művészeti és civil szervezetekkel együttműködve teret ad a különböző irányzatok találkozásának.
A millenniumra készült el 1896-ban a Kőszegi-hegy-ség nevezetes pontja, a Hétforrás. A 120 éves látványosság állami fejlesztés révén tudott idén megújulni, szolgálva ezzel a természetet szerető embereket.
Novemberben ünnepelte fennállásának 15 éves évfordulóját a Csepregi Nyugdíjas Énekkar, amely eleinte csak dalolni vágyó emberek gyülekezete volt, ám fáradozásaikat siker követte, egyre több és több elismerést szereztek, hozzájárulva ezzel Csepreg hírnevéhez.
A városok mellett a falvak is ünnepeltek. 2016-ban volt 10 éves a Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány. Tevékenységével hozzájárult a nicki öntudat megerősítéséhez, a település még szebbé tételéhez.
Kemenesmagasiban az óvoda alapításának volt a 120. évfordulója, amely kormányzati támogatásból újulhatott meg. Szimbolikus, hogy ennek átadására a nemzeti összetartozás napján került sor. Ez is egyfajta bizonyíték, hogy a nemzetünk minden tragédia után fel tud állni, hiszen ez a fejlesztés a jövő nemzedékeinek készült, így magában hordozza a remény üzenetét.
Gencsapátiban idén került megrendezésre a 25. pünkösdi fesztivál és a 20. regionális néptáncfesztivál, rámutatva arra, hogy a közel 3 ezer fős településen kiemelkedő munkát végeznek értékeink megőrzése terén.
2016-ban 50 éves jubileumát ünnepelte októberben a Sitkei Citerazenekar. A Lábodi Zoltán által 1966-ban alapított zenekar mára már a megyei kulturális élet szerves részévé vált. Népszerűségét jelzi, hogy számos tagja között minden korosztály - köztük gyerekek is - képviselteti magát, ezzel biztosítva a zenekar utánpótlását.
Szintén kerek évfordulót ünnepelt a korábbi képviselőtársunk, Kovács Ferenc által vezetett 30 éves Sitkei Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület, amely a helyi kápolna felújításáért minden évben megszervezi az országos hírű sitkei rockfesztivált. Hála a sok évi támogatásnak, megmenekült a kéttornyú műemlék kálváriakápolna, és ma már ismét természetes pompájában lehet megcsodálni.
Tisztelt Ház! Kisebb és nagyobb közösségeink ünnepei méltó, megtartó erővel bírnak. Bízom abban, hogy ezek arra ösztönzik az újabb és újabb nemzedékeket, hogy továbbvigyék az elődök munkáját. Köszönöm a figyelmüket.
(15.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem