CSEPREGHY NÁNDOR,

Teljes szövegű keresés

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a szót. A települések megjelenése a helyi kultúra meghatározó részét képezi. A hely, ahol élünk, életünk mindennapi pillanatát meghatározza, jelentősen befolyásolja az életminőséget és a települések élhetőségét is.
A minőségi települési környezetre való igény egyre hangsúlyosabban jelenik meg a települések esetében is. A településkép védelméről szóló törvény ezen új szempontokra kívánta felhívni a figyelmet, új elvek meghatározásával. A már elfogadott törvény célja, hogy nagyra becsülje a magyar települések épített és természeti környezetük fejlesztését, aktivitását, és jogi eszközökkel támogassa a települések minőségi lakókörnyezet-fejlesztésére, az épített és a természetes környezet javítására, a történetiérték-megőrzésre, az egyedi építészeti karakter- és arculatvédelemre tett erőfeszítéseit.
A jogos elvárásokra figyelemmel bővítettük a várostervezés eddig csupán a területfelhasználás ellenőrzésére, a települési környezet tervezésére, infrastrukturális fejlesztésekre koncentráló eszközkészletét, és ezt kiegészítettük, az építészet minőségi követelményeit helyezve előtérbe.
Az új eszközök meghatározása mellett támogatjuk - a jogi eszközök mellett összességében 3,5 milliárd forinttal -, hogy a települések éljenek az új eszközök lehetőségeivel; széles körű társadalmi bevonással elkészíthessék a településképi arculati kézikönyvet, és meghatározhassák az esztétikai környezetalakításra vonatkozó alapvető követelményeket tartalmazó, helyi adottságokra szabott településképi rendelkezéseket. Ebben a tervezési folyamatban nagyon fontos a lakókörnyezet értékeinek a lehető legkisebb mértékben történő sérülése, a kedvező adottságok maximális kihasználása és az előnytelen elemek újragondolása, adott esetben kizárása. Utóbbira nyilvánvaló példaként hozhatóak a környezeti minőséget komoly mértékben befolyásoló, a települési látványban tájsebeket ejtő, egyre növekvő méretben és számban megjelenő reklámok és az azokat hordozó berendezések.
Tisztelt Ház! A törvényi szabályozás éveken keresztül a gazdasági, illetve a fogyasztóvédelmi szempontok mentén rendezte a reklámok tárgykörét. Ennek eredménye, hogy a gazdasági érdekek és a reklámpiac átvette a településképi tervezést, igényeik alakították a települések arculatát. A településkép védelméről szóló törvény elfogadásával ez a helyzet alapvetően megváltozott, mivel a törvény eszközöket adott a települések kezébe a látványkörnyezet formálásához. A helyi önkormányzatokra bízta többek között a reklámokra vonatkozó követelmények meghatározását és azok érvényesítését is.
Tekintettel arra, hogy a tárgykörnek az egészséges környezethez való közvetlen kapcsolata van, az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg, a reklámok tárgykörének teljes körű szabályozása nem adható át az egyes önkormányzatok önálló hatáskörébe, a törvény reklámokra, reklámhordozókra és plakátokra vonatkozó szabályozásának pontosítása és kiegészítése vált szükségessé.
(10.00)
A településkép védelméről szóló törvény idén nyáron történt kihirdetése óta a Miniszterelnökség folyamatosan egyeztetett a szakmai és az érdekképviseleti szervekkel. Az egyeztetések során is többször felmerült, hogy külön figyelmet kell szentelni a reklámok kérdésének. Ezek a szakmai megbeszélések meggyőztek bennünket arról, hogy a reklámoknak, megjelenésük szabályozásának olyan alapvető súlya van, amelyet törvényi szinten kell kezelni. Az önök előtt fekvő törvényjavaslat elsődleges célja tehát a reklámelhelyezés és a településkép-védelem szerteágazó szempontrendszerének az összehangolása, a reklámtevékenység és a közösségi érdekek álláspontjának közelítése és nem utolsósorban a településképet kedvezőtlenül befolyásoló reklámeszközök észszerű keretek közé szorítása. Cél továbbá egy stabil, jogi alapon nyugvó szabályozás, amely a bürokráciacsökkentés mellett is észszerű kereteket állapít meg a reklámozással összefüggő építési tevékenységekhez.
Az egyszerűsítés okán a törvényt nem terhelik a technikainak tekinthető részletkérdések, például alaktani és formai követelmények. A részletszabályok kormányrendeletbe kerülnek, a helyi specifikációk pedig az önkormányzatok településképi rendeletébe. Nem elhanyagolható cél, hogy a folyamat eredményeképpen a települések életében az esztétikus, harmóniát sugárzó és biztonságos környezet értéknövelő tényezőként jelenjen meg.
Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A törvényjavaslat konkrét módosításai közé tartozik például elvi követelményként, a településkép fokozott védelme érdekében rögzítésre kerül, hogy a közterületekről látható reklámhordozó és reklám a település értékeit, építészeti arculatát aránytalanul nem sértheti vagy akadályozhatja, a mérete és a mennyisége településképi szempontok szerint észszerű kell hogy legyen.
A törvényjavaslat emellett a védett települési területek védelmét erősíti azzal, hogy a fokozottan védelem alatt álló területeken, például a világörökségi területen, műemlékvédelmi, természetvédelmi területen, Natura 2000-es területen tiltja a reklámhordozó és a reklám elhelyezését. A területek tulajdonosait védi azzal, hogy a reklámhordozó elhelyezésére vonatkozó szerződés legfeljebb öt évre köthető meg. A magánterületek tulajdonosait védi azzal, hogy egy ingatlanon legfeljebb egy reklámhordozó helyezhető el abban az esetben, ha a településképi rendelet a település egyes területei tekintetében eltérően erről nem rendelkezik.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány döntésének megfelelően a magyarországi települések jellegzetes és értékes arculatának megóvása, kialakítása, az épített és a természeti környezet egészséges védelme, továbbá a reklámtevékenységek közösségi érdekkel való összehangolása és észszerű keretek közé szorítása érdekében kérjük, hogy szavazatukkal támogassák a törvényjavaslatot.
Elnök úr, köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem