DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A parlamentben most már fejlesztésekről beszélünk. Nem volt ez mindig így az egészségügy területén, de valószínűleg ez azért van, hiszen soha máskor nem tudnak egy olyan 4-5 éves ciklust, időszakot felmutatni, amelyben 500 milliárd forint értékű fejlesztés zajlana az egészségügyben. (Gőgös Zoltán: Ki döntötte azt el?) Ennek egy része nyilvánvalóan új épületszárnyakról szól, amiről a képviselő úr is szólt az imént, felújításokról, új eszközökről is beszélhetnénk akár ennek vagy más kórházaknak az esetében.
(14.30)
De ha csak a gép- és műszerbeszerzést érintem - amire szintén kitért képviselő úr a felszólalásában, az interpellációjában -, ez önmagában 100 milliárd forint az 500 milliárdos nagy kórházépítési, -felújítási, -felszerelési projektcsomagban. Mindemellett, hogy a kormány 500 milliárd forintot biztosított elsősorban uniós forrásból kórházak fejlesztésére, ne feledkezzünk meg arról, hogy már csak azért sem beszélhetünk az MSZP-vel ellentétben csőd szélén lévő kórházakról, hiszen 60 milliárd forintból pont most váltotta meg a kormányzat az összes kórház fennálló adósságait, amelyeket éveken keresztül görgettek maguk előtt. Nyilvánvalóan ez a fajta támogatás, a felelősségnek ez a fajta levétele a vállukról is elősegíti akár a felújításokat, akár az üzemeltetések gördülékenyebb vitelét a kórházakon, az egészségügyi intézményeken belül.
Ami a tatabányai Szent Borbála Kórházat illeti, ön is nagyon jól tudja, hogy ez Komárom-Esztergom megye legnagyobb kórháza, közel ezer, 928 ágy van benne, 158 orvos és 814 egészségügyi szakdolgozó végez gyógyító tevékenységet. Ez egy óriási nagy létesítmény, nyilván megfelelő műszerellátottsággal korszerű diagnosztikus és terápiás beavatkozásokat is alkalmaznak Tatabányán. A TIOP 2.2.4. számú projekt keretében kapott ez a kórház összesen 4 milliárd 730 millió forintot kezdetben arra, hogy itt fejlesztést hajtson végre. Itt a szerződést 2011. május 13-án kötötték meg. 90 százalékos uniós forrás, 10 százalékos önrész volt, ami fedezte ezt a fejlesztést, és így kezdődött el a munkálat.
Ismertetném önnel, hogy évről évre mi történt Tatabányán. 2011-ben a projekt megvalósulását segítő munkálatok és beszerzések zajlottak, itt a korábbi meglevő, korábban elkészült engedélyes tervdokumentációt módosítani kellett, és ebben az évben kellett kivitelezési tervdokumentációt készíteni, valamint 2011-ben zajlott a szolgáltatások közbeszerzése. 2012 első félévében az építési kivitelezéshez szükséges közbeszerzések előkészítő munkálatai zajlottak, valamint a műszerbeszerzésekhez szükséges, hasonló beszerzések. 2012 júniusára a kivitelezői szerződések megkötésének első köre eredménytelen volt, hiszen a nyertessel mégsem lehetett ilyen szerződést kötni, visszalépett ettől, és ekkor indult el a projektet lelassító, második kivitelezési közbeszerzési eljárás; hiszen jó lett volna, ha az elsőben, már 2012 júniusában sikerül eredményt hirdetni. Végül 2013. május 17-én került erre csak sor. Így kerülhetett sor 2013 júliusában az alapkőletételre, amelyre képviselő úr is utalt.
A projekt kivitelezése során felmerültek olyan munkálatok, amelyeknek az előkészítése még a pályázati előkészítés előtt nem került be a dokumentációba, erre kiegészítő közbeszerzési eljárást kellett sajnos lefolytatni, ami a forrásokat is megemelte, így összességében 5,23 milliárd forintra, tehát 5 milliárd 230 millió forintra nőtt a projekt költségvetése.
2014. november 26-án kiegészítő építési beruházás beszerzése zajlott le, amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottság (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) 2015. április 17-én kiadott határozatával megszüntetett. Végül a kivitelezési munkák 2015. június 1-jén indultak el, és augusztus 31-re várható a teljes beruházás befejezése, szeptember 30-ra pedig a gyógyító tevékenység elkezdése használatbavételi engedéllyel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem