POGÁCSÁS TIBOR

Teljes szövegű keresés

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat első része a vízgazdálkodásról szóló rész. Ez egyértelmű helyzetet teremt, egyrészről biztosítja azt, hogy az állam a vízfolyások esetében, az állami tulajdonú vízfolyások esetében egy kezelővel egy felügyelet alatt biztosítsa a megfelelő minőségű karbantartást, a vízi létesítmények üzemeltetését. Hiszen a törvény erejénél fogva a vízi létesítmények használatára, üze-meltetésére kötött szerződéseknél a vízügyi igazgatóság lesz a szerződéses partner.
Ez nyilván egyfelől a magasvíz esetén, tehát a kárelhárításnál vagy a veszélyelhárításnál is nagyon lényeges, másrészről pedig egyértelműen az öntözővíz, az öntőzőhálózatok kialakításánál és azok működőképességének a biztosításánál is egy nagyon fontos szempont. Ugyanez igaz az önkormányzatok esetében az önkormányzati belterületi csapadékvíz-elvezetésnél. Tulajdonképpen a jogszabályok értelmezésében volt vita a közútkezelők, illetve a MÁV vagy a vasút esetében. Most egyértelműsödik, hogy kinek mi a feladata. Itt egyébként nagyon lényeges, hogy semmiféle többletfeladat telepítése egyetlen irányban sem történik meg.
A vízgazdálkodással kapcsolatos bírságnál a szabályozás ésszerű módosítása megtörténik. Egyfelől a kialakult állapot, illetve a meglévő állapot figyelembevétele az esetleges bírság kiszabásánál, illetve mértékének meghatározásánál; másrészről pedig a hatályba léptetés ideje is eszerint változik.
A tűz elleni védekezésről szóló törvény módosításánál gyakorlatilag az európai szabályozás átvétele történik, azzal kiegészítve, hogy a rendelet alkalmazása vagy átvétele minden külön további szabályozás nélkül is egyértelmű, azonban ettől függetlenül indokoltnak tartottuk azt, hogy a törvényben a különböző tűzveszélyes kategóriák megjelölésre kerüljenek, hogy az alkalmazók, a vállalkozók pontosan be tudják sorolni azt, és mindig kapcsolódni tudjanak ehhez, tehát ebben egy tiszta képlet alakuljon ki.
A hulladékszállítással kapcsolatban sok minden elhangzott. Itt és most ennek a törvénynek az a célja, hogy a biztos és biztonságos hulladékszállítás feltételeit hosszú távon is biztosítsa, és azon túlmenően egyébként a szolgáltatókat is védi, hiszen a kijelöléssel együtt a szolgáltató a keletkezett többletköltségeinek - amit a fogyasztóra nem tud áthárítani - 90 százalékát előlegként, utólagos elszámolásra megkérheti, és később számolva el a teljes többletköltségét megkaphatja. Tehát a szolgáltatás biztonsága így megfelelően garantálható.
Meggyőződésem, hogy a törvényjavaslat mindhárom törvény esetében támogatható, és kérem az Országgyűlést, hogy támogassa is. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem