HERINGES ANITA

Teljes szövegű keresés

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Miután ezeket a kérdéseket a bizottsági ülésen feltettem, ott nagyon őszinte válaszokat kaptam pont azzal kapcsolatban, hogy mind a hulladékszolgáltatás, mind a víziközmű-szolgáltatás, mint minden ilyen típusú szolgáltatás jelen pillanatban nem fenntartható és veszteséges. És hogy jelen pillanatban a minisztériumok keresik azt a megoldást, hogy hogy lehet ezeket a rendszereket fenntarthatóvá, szilárddá, stabillá tenni.
Ha önök is tudják, hogy ezek nem fenntartható, veszteséges rendszerek most, amelyek nem szilárdan és stabilan működnek - pedig azt gondolom, hogy ezek azok a közszolgáltatások, amelyek az emberek mindennapi életét érintik, amiket az emberek értenek és tudnak, még akkor is, ha nem foglalkoznak a napi politikával. Nálunk a családban azt szokták mondani, hogy akkor van rendben a politika, és akkor működik jól egy parlament, ha a mindennapi életét az embereknek nem befolyásolja. Ezek azok a dolgok, amelyek tényleg a mindennapi életet befolyásolják, hiszen a vízhez, a tiszta ivóvízhez mindenkinek alapvető joga van. De ha a víziközmű-szolgáltatásokat és a vízgazdálkodást önök tönkreteszik, aminek a lépéseit már megtették, akkor egyszerűen maga a rendszer nem fog tudni működni, sokkal lassabban fogják elhárítani a problémákat, az embereknek gondot fog okozni, amikor csőtörés van, lassabban fog kiérni a szakma, lassabban fogják tudni megoldani ezeket a problémákat. A hulladékszállítással kapcsolatban számos esetben elmondtuk önöknek, hogy attól, hogy 6-7 új terhet rónak, díjakat, adókat ezekre a szolgáltatókra, attól nem válik fenntarthatóvá, sőt fenntarthatatlanná válik egy olyan rendszer, ami régen jól működött. A hétvégén egy sajtótájékoztató formájában is megpróbáltam eljuttatni ezt az információt önökhöz, hátha valaki végre meghallja, amikor azt a választ kaptam vissza rá, hogy én ezzel a nemzetközi szolgáltatókat támogatom.
Uraim! Ezek nagy részében önkormányzati tulajdonú, nonprofit cégek. Ezek a polgármesterek, az önök polgármesterei, akik ott ülnek ezekben a hulladékszállító, hulladékgazdálkodó cégekben, akik saját gyermeküknek tekintik ezeket a hulladékszállító cégeket, akik fenntarthatóan szeretnék ezt csinálni, ahogy csinálták egyébként előtte egész sokáig és jól. És most azt látják, hogy a saját gyermekük - ahogy ők szoktak fogalmazni - fog tönkremenni, és majd amikor bejelentik, hogy nem tudják tovább a szolgáltatást csinálni a településeken, akkor majd a katasztrófavédelem kijelöli az újabb szolgáltatót, aki megint csak egyébként ugyanez a cég lesz, hiszen nincsen valószínűleg ugyanazon a területen másnak szemétszállító autója, eszköze, embere, szakembere; maga az oktatás és a képzés is rengeteg pénzt elvenne, amire egyáltalán olyan embereket tudnának kiállítani, aki ezeket a munkákat meg tudja csinálni. Tehát ők az adott cég. Akkor le kéne velük ülni. A saját polgármestereikkel kéne leülni. A szakmával kéne leülni, és leegyeztetni azt, hogy hogy lehet ezt a rendszert jól megcsinálni.
Az, hogy kitoljuk a határidőket, és akkor majd hosszabb időre lehet tényleg kijelölni a szolgáltatót, azzal tényleg nem oldódik meg ez a probléma. Európában mi vagyunk az egyetlen olyan ország, ahol útdíjat kell fizetni a hulladékszállító cégeknek a szemétszállító autókra.
Ez már olyan szinten nonszensz, hogy tényleg azt gondolom, hogy az egyik minisztériumban azt nézik, hogy honnan lehetne még több adót, még több pénzt beszedni, amíg a másik minisztériumban valószínűleg már ordítoznak a szakemberek, hogy uraim, több pénzt nem lehet már elvenni a szektortól, mert össze fog omlani.
Néha sajnálom önöket, mert valószínűleg olyan harcok lehetnek ezekben a dolgokban, hogy valami hihetetlen. Csak egyet értsenek meg: tényleg a szakembereket kell meghallgatni, a saját polgármestereiket, akik lassan már fölteszik a kezüket, és azt mondják, gyerekek, így ezt nem lehet tovább csinálni. Értsék meg, hogy nem lehet kapkodni ezekben a kérdésekben, de ahogy látjuk, ezekben a kérdésekben önök akkor kezdtek el kapkodni, amikor eleve elkezdték módosítgatni, akkor nem gondolták át rendesen.
És most azt a választ kaptam a helyettes államtitkár úrtól is, hogy akkor keresni fogják a megoldásokat, csak még nagyon keresik. Tényleg egyetlenegy dolog van: le kell ülni azokkal, akik értenek hozzá. És ez nagyon gyors és jó megoldás lesz.
Egyetlenegy apróság, ami már tényleg csak megmosolyogtató ennél a módosításnál, hogy egy 2008-as uniós parlamenti és tanácsi rendeletet kívánnak most sürgősséggel elfogadtatni. 2015-öt írunk, és egy 2008-as rendeletet teszünk át a magyar jogszabályba sürgősséggel. Tényleg ez a sürgősség a vicc kategóriája. Legalább ne írnák oda! Nagyon szépen köszönöm.
Ez az egy kérésünk van: a saját polgármestereiket kérdezzék meg ebben a kérdésben. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem