GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Amikor vízgazdálkodásról meg tűzvédelemről beszélünk egymás mellett, ez érthető, nem úgy, mint az előbbiekben, az anyakönyv meg a közfoglalkoztatás.
Érthető, de ahogy Heringes Anita képviselőtársam befejezte a mondatát, azzal kezdem; szóval, az viszont már érthetetlen, hogy egy 2008-as uniós rendeletet 2015-ben sürgősséggel fogadjon el a parlament. Hogy hét év kell ahhoz, ez bámulatos gyorsaság. No mindegy, egye fene!
A tartalmi része sokkal fontosabb ettől. Az, ami a belterületi csapadékvízgazdálkodás egyértelműsítését érinti, az szerintem rendben van, tehát az, hogy az önkormányzatok feladatává teszi, kivéve nyilván a vasút- és az országos úthálózatok kivételével e kérdéskört. Ez szerintem rendben van. Ez mondjuk, olyanfajta munkatevékenység-béli lehetőséget is adhat, amiről az előbb beszéltünk akár a közfoglalkoztatás tekintetében is, hogy értelmes, olyan károk kialakulásának megelőzését, prevencióval párosuló tevékenységet jelenthet, ami gyakorlatilag már elismerésre méltó tevékenységként fogható a közfoglalkoztatás színpadán is. Tehát ezzel nincs semmi baj.
(21.50)
Azzal szerintem viszont sokkal nagyobb a baj, amit megint csak érintett képviselőtársam, Heringes Anita, hogy a közszolgáltatás tekintetében a hulladékgazdálkodás vonatkozásában nyilván látszik, hogy rendszerbéli problémák vannak. Tehát az elmúlt két év tapasztalásai, ha nem tekintünk távolabbra vissza, láthatóan mutatják azt, hogy olyan szintű gondok és problémák vannak, amelyek rendszerbéli felülgondolásokat kívánnának meg. Rendszerbéli felülgondolásokat kívánnának meg. Szóval az, hogy lerakási díj van, na de hogy mellette még az utak futásánál is kvázi útdíj fizetését kell megtenni, megfizetni ezeknek az autóknak, hát, nem tudom, nem tudom, hogy normálisnak nevezhető-e, amikor közszolgáltatási feladatok ellátásáról esik szó.
Ha arról szól a történet, hogy lepusztítani valamit, majd a lepusztítás után, mint ahogy már több minden tekintetében önök ezt megcsinálták, egy másfajta újraosztást csinálni a haveroknak, a kedvezményezetteknek, akik közel állnak önökhöz, akkor ez érthető, akkor ez világos. Én mindig reménykedem abban, hogy nem szólhat minden arról, nem szólhat minden erről, mint amit az elmúlt időszakban csináltak akár a dohánypiac-, akár a szerencsejáték-, akár a gázterületen, de sok mindent lehetne mondani, önök is tudják, a földhaszonbérleti szerződésektől elkezdve sok minden máson keresztül.
Abban bízom, abban reménykedem, hogy ez nem arról szól vagy nem szólhat erről, és pontosan ebből kifolyólag az a naiv elképzelésem, hogy talán egyszer csak meghallják azt, amit ellenzéki oldalról sokan és sokszor mondunk, hogy itt a közszolgáltatás tekintetében, most jelen esetben a hulladékszállításra vonatkoztatva rendszerbéli felülgondolásokat mindenképpen meg kellene tenni. Egyszerűen azért, hogy holnap, holnapután - ezt vegyék idézőjelbe tetten -, hogy évek múltával is, ha már önök majd nem kormányoznak, mondjuk, három esztendő elteltével, akkor is működő rendszerek legyenek, olyanok, amelyek az emberek érdekeit szolgálják. Olyanok, amelyek fenntarthatóak, amelyek megfizethető szolgáltatási díjjal párosulnak, olyanok, amelyek mögött nemcsak a habrlty van meg, a rezsicsökkentés kapcsán is tudok konkrét példát mondani önöknek, hogy mennyivel drágább a szemétszállítási díj, mint mondjuk, 2010-ben adott esetben, mert először megemelték jócskán, utána meg részlegesen csökkentették, de ne menjünk ebbe bele. Azt szeretném csak kérni önöktől, hogy rendszerszerű felülgondolást tegyenek, ami az emberek javát szolgálja. Elnök úr, köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem