DR. SZÉL BERNADETT

Teljes szövegű keresés

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Július 1-je Magyarországon most már hagyományosan a köztisztviselők és a kormánytisztviselők napja, csakhogy arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy van gyakorlatilag több mint százezer ember ebben az országban, akinek egyáltalán semmilyen oka nincs az ünneplésre, és ennek oka a bérhelyzet.
Tudják, olyan emberekről beszélek, akiknek nagyjából nyolc éve, jövőre már nyolcadik éve nem emelkedett a bérük, és gyakorlatilag azt látjuk, hogy a közszféra egyharmada a létminimum alatt keres. És azt is tudom mondani önnek, tisztelt miniszter úr, hogy önök a köztisztviselőkről teljes mértékben elfeledkeztek. A kormánytisztviselők ugyan kaptak homályos ígéreteket - próbáltam visszakövetni az önök kommunikációját -, márciusban azt mondták a kormánytisztviselőknek, hogy 30 százalékos béremelést fognak kapni, ami három év alatt 50 százalékra fog nőni. Áprilisban azt állították, hogy a nettó 78 ezret keresőknek azonnali béremelése lesz, most pedig ott tartunk, hogy az eredeti elképzelésnek körülbelül a fele fog érvényesülni, így 35 ezer ember, nem vezető kormánytisztviselő kap majd valamilyenfajta kiegészítést.
Tisztelt Miniszter Úr! A helyzet áldatlan Magyarországon. Két konkrét kérdést szeretnék önnek feltenni. Egyrészt mit tud üzenni, miniszter úr, azoknak a köztisztviselőknek, akik Magyarország ezernyi kistelepülésén dolgoznak fáradhatatlanul a hivatalokban? Ők köztisztviselők, akik a dolgozói szegénységet most már javarészt nagyon testközelből megtapasztalták.
A másik kérdésem pedig egy korábbi azonnalimhoz kapcsolódik, mert továbbra sem tudom egész pontosan, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik önkormányzatnál voltak köztisztviselők, utána átkerültek a kormányhivatalokhoz, és értelemszerűen kormánytisztviselők lettek. Folyamatosan kapom a leveleket, tisztelt miniszter úr. 2012-ben körülbelül 12 ezer ember volt érintett, ezeknek az embereknek vagy csökkent a bérük elég rendesen, vagy nem emelkedett, de mindenesetre azt lehet látni, hogy most éppen egy merényletet követtek el, ugyanis a jogállási törvényben megváltoztatták a szabályozást, és már nem kötelező a fizetést szinten tartani az életpályamodell bevezetéséig. A levelekben azt láttam, hogy itt több tízezres nettó bércsökkenések vannak. Mi lesz ezekkel az emberekkel, miniszter úr? (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem