KISS LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A szocialista frakció tartózkodott a szavazások során. Ennek alapvetően az volt az indoka, hogy nem láttunk teljesen világosan a törvényjavaslat kapcsán. Bár kétségtelen tény, hogy vannak olyan elemei ennek a javaslatnak, amelyek, azt kell mondjam, hogy szerintem nem az ördögtől való kezdeményezések lennének. Az első, ami arról szól, hogy szükséges-e újradefiniálni a világörökség várományos helyszíneire vonatkozó szabályokat. Én nem vagyok arról meggyőződve feltétlenül, szemben az előterjesztővel, hogy ez szükséges, de azt biztos nem gondolom, hogy ördögtől való ez az irány. Hiszen nyilvánvalónak tűnik számomra az, hogy tekintve, hogy más egy várományos helyszín, mint egy világörökségi helyszín, így az is teljesen természetes, hogy lehet olyan szabályokat alkotni, amelyek ezt a kétségtelenül két különböző dolgot kétféle módon definiálják.
Ahogyan arról sem vagyok feltétlenül meggyőződve, hogy ez a javaslat, ami előttünk van, szolgálja azokat a célokat, amelyeket az indokolás tartalmaz, de megint csak azt tudom mondani, hogy nem tartom az ördögtől elvetendő ötletnek azokat az irányokat, amelyek javarészben a javaslatban megfogalmazódnak.
Tudniillik azt, hogy a várományos helyszíneknél azt írja a javaslat, hogy számos esetben jelentős források mennek olyan adminisztratív tevékenységek végzésére, amelyek nem járulnak ahhoz közvetlenül hozzá, hogy azok a műemlék jellegek vagy azok a kulturális célok, amelyek miatt ezek várományos helyszínek lettek, a továbbiakban is megőrződjenek. Ebből adódóan magam is azt gondolom tehát, hogy az az irány, ami arról szól, hogy az adminisztratív költségeket csak akkor fizesse ki valaki, amikor az feltétlenül szükséges, ez mindenképpen szerintem egy jó irány. Tehát azt kell mondjam, hogy ezért vagyok kétlelkű egy kicsit a javaslat kapcsán, merthogy nem látok benne teljesen világosan, nem látunk benne teljesen világosan, de az irányairól azt tudom mondani, hogy nem ördögtől való megközelítéseket alkalmaz.
Annál is inkább nem ördögtől való megközelítéseket alkalmaz, mert az a tíz várományos helyszín, amelyet a kormány előterjesztett, azt kell mondjam, számos esetben valóban nagyon jó megoldásokat is tartalmaz. Elég, ha csak például a Római Birodalom határaira gondolok, a limes határaira vagy a limes feltárásaira gondolok, amelynek a világörökségben várományosként való megjelenítése, azt gondolom, hogy mindenkinek érdeke. Hiszen itt egy egybefüggő római értékről, egy római kincsről van szó, amely gyakorlatilag, azt kell mondjam, hogy talán az egész Duna-vonal mentén alkalmat adhat arra, hogy az országot bemutassuk a külföldieknek, és nemcsak a saját választókörzetemről, a III. kerületről beszélek, ahol a limes maradványai egyéb római romok mellett, azt kell mondjam, jelentős szép számban találhatóak, de gondolhatunk akár az esztergomi vagy a visegrádi területeken megmaradt romokra. Tehát azt kell mondjam, hogy mindenképpen vannak ennek a javaslatnak olyan irányai, amelyek támogatásra méltóak.
Mi felvetettük azt, hogy megfontolás tárgyává kellene azt tenni, hogy a várományos helyszínek is éppen olyan területi védelem alá essenek, mint a világörökségi helyszínek. Ebben vita alakult ki a kormánypárti képviselők és miközöttünk. Ez egy érvényes vita, merthogy az a része is valóságos, amit államtitkár úr a vitában elmondott, hogy pusztán attól, hogy mindenkinek szándéka egy várományos helyszín védelme, attól még ezt a helyszínt nem biztos, hogy megvédik. Mert bizony nagyon könnyen előfordulhat, hogy bár mindenkinek szándéka egyébként a világörökségi helyszín biztosítása, de kívülálló harmadik okok miatt pusztulnak ezek a helyszínek.
Ezért mindenképpen fontos felhívni arra a figyelmet, hogy mind a jogalkotónak, mind pedig a világörökségi helyszíneknél az önkormányzatoknak, adott esetben a helyszínek gondozójának nagyon fontos feladata ezeket a világörökségi helyszíneket megőrizni. Nyilvánvalóan itt nemcsak arról van szó, hogy ezek épített helyszínek, ezek a helyszínek lehetnek olyan építmények mellett olyan tájak, amelyek világörökségi védelemre szorulnak, és itt bizony a napi környezetszennyezés is jelentős károkat tud okozni.
Azt gondolom tehát, hogy bár nem sikerült arról engem meggyőzni, hogy feltétlenül ez a szabályozás az, ami ezeket a célokat a legjobban szolgálja, de biztos, hogy abban nincsen vitám az előterjesztővel, hogy ez egy lehetséges elképzelése a célnak. Abban kérek egy kis türelmet az előterjesztő részéről, hogy valóban megértsük azt, hogy mindenképpen ez a legfontosabb vagy ez a legadekvátabb megoldás-e ebbe az irányba, hiszen úgy gondoljuk, hogy sajnos azzal az eredendő problémával, vagyis hogy azok a helyszínek, azok a várományos helyszínek, amelyek valóban jelentős védelemre szorulnak, sajnos ez a javaslat sem tud meggyőződésünk szerint eléggé megküzdeni. Csak ezért tartózkodunk majd szavazáskor.
Egyébként pedig várjuk azt, hogy sikeres legyen mind a várományos helyszínek megtartása, mind pedig az, hogy ezekből a várományos helyszínekből később valóban világörökségi helyszínek is legyenek. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem