DR. MENGYI ROLAND,

Teljes szövegű keresés

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Törvényalkotási bizottság a 2015. június 25-ei ülésén megtárgyalta a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény módosításáról szóló T/5053. számú törvényjavaslatot, valamint a Kulturális bizottság ehhez benyújtott hétpontos módosító javaslatát, amely túlnyomórészt szövegpontosító és nyelvhelyességi korrekciókat tartalmazott. A bizottsági módosító mellett a Törvényalkotási bizottság saját módosító javaslatot fogalmazott meg, amely szintén szövegértelmező pontosítást tartalmaz. Az említett módosító javaslatokat bizottságunk 21 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadta el.
A világörökség az egész emberiség közös kincse, amelynek megóvása mindannyiunk kötelessége, hiszen gondoljanak csak bele, hogy olyan kincsekről beszélünk, mint például Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéke. Sajnos mi magunk is tanúi vagyunk annak a visszafordíthatatlan pusztításnak, amelynek például más országokban, földrészeken, például az ókori Kelet műemlékei esnek napjainkban is áldozatul.
(20.10)
Ezen világörökségi helyszíneket a jövő nemzedékei már nem láthatják, éppen ezért különösen nagy a felelősség aziránt, hogy a hazai világörökségi helyszíneket megóvhassuk, és a maguk teljességében megmutathassuk a világnak.
A magyar kormány világviszonylatban is élen jár a nyolc hazai világörökségi helyszínünk megóvásában. Nemcsak csatlakozott az UNESCO által elfogadott, a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló egyezményhez, hanem a világon elsők között önálló törvényt is alkotott, mely hazánk kiemelkedő természeti és kulturális értékeinek védelmét a hazai jogrendszerbe illeszti, illetve ott határozza meg. A Magyar Országgyűlés 2011. június 14-én ellenszavazat nélkül fogadta el a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvényt, hogy megteremtse a világörökségi helyszínekre vonatkozó átfogó szabályozást, meghatározza a hazai világörökségi területek kezelésének elveit, a védelem költségvetési és szakmapolitikai kereteit. A magyar kormány a világörökségi törvény hatálybalépése óta jelentős költségvetési forrásokat fordít világörökségi helyszíneink megóvására, kezelésére, ezzel is példát mutatva a világnak.
Tisztelt Ház! A jelen törvényjavaslat fő célja, hogy az eljárásokat az eddigi tapasztalatok figyelembevételével egyszerűsítse, hogy elkerülje a felesleges költségeket és terheket, hogy a világörökségi címre hazánk polgárai büszkék lehessenek, a helyiek pedig ne felesleges korlátozásnak ítéljék meg. A törvénymódosítás révén a világörökségi helyszínek védelme lép előtérbe, a várományos helyszínek használata csak a lehető legkisebb mértékben kerül korlátozásra.
Erre tekintettel a bizottság az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést 21 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadta el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem