Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Teljes szövegű keresés

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az imént már jeleztük az ellenőrök létszámával kapcsolatos kérdéseinket, amelyek az összevont adatokból nem következnek egyenesen. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy az ÁSZ tavaly 966 szervezethez jutott el, szemben a 2013. évi 569 ellenőrzöttel, ami önmagában egy örvendetes tény, tehát minden elismerésünk azt illetően, hogy több helyre sikerült eljutni. Ebből az aggregátumból azonban nem állapítható meg, hogy a jelenléte mennyire áll a fő ellenőrzési célok szolgálatában. Tehát például ilyet olvashatunk, hogy az ellenőrzöttek több mint 60 százaléka központi költségvetési szerv, illetve helyi önkormányzat, a legtöbb központi költségvetési szervet a zárszámadási ellenőrzés érintette, szám szerint 226-ot.
Nem tudjuk megfejteni, mi az, hogy érintés. Nyilvánvaló módon a szakmai terminológia nem ismer olyan fogalmat, hogy egy vizsgálat érint valamit. Itt fontos következtetéseket lehetne levonni abból, ha tudnánk, hogy hány könyvvizsgálati jellegű, úgynevezett pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzésre került sor, mire terjedtek ki ezek a vizsgálatok pontosan, tehát itt az, hogy érinti ezt a területet, ez hogy értelmezendő. Itt is visszaköszön az, hogy ez a tájékoztató inkább kicsit propagandisztikus pamfletanyag, ahelyett, hogy konkrétumokkal teletűzdelt, teljesítményméréssel és mutatószámokkal teletűzdelt valami lenne, de nyilvánvaló módon ebben a vitaszakaszban még könnyen lehet tisztázni ezeket a felmerülő kérdéseket.
Azért is fontos tudnunk, hogy hány könyvvizsgálati jellegű, tehát pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzésre került sor, mert az ÁSZ első számú feladata ez lenne, hogy elvileg itt egy évenkénti esedékességről van szó. Tehát nagyon fontos azt tudnunk, hogy e tekintetben mind a követelményeknek, mind az objektív, mind a szubjektív követelményeknek mennyiben tudott megfelelni a szervezet, amellett, hogy el kell ismerni, önmagában teljesen jó irány, hogy az ellenőrzés egy sokkal szélesebb körre terjedt ki, mint korábban. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
(Mirkóczki Ádám elfoglalja helyét a jegyzői székben.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem