DR. GALAMBOS DÉNES,

Teljes szövegű keresés

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Gazdasági bizottság részéről a határozati javaslatot érintő hozzászólás az, amire reagálni szeretnék. Z. Kárpát Dániel képviselőtársam, a Gazdasági bizottság alelnöke, sajnálom, hogy nincs itt, hogy hallja, amit reagálok az ő felvetésére, ettől függetlenül nyilvánvalóan a jegyzőkönyvből megismerheti, mint ahogy én is arra szeretnék hivatkozni, ami a jegyzőkönyvben foglaltatik. Ez pedig a Gazdasági bizottság 2015. június 2-i ülése, amelyen az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László szóbeli kiegészítést fűzött az előttünk fekvő tájékoztatóhoz és beszámolóhoz, a 2014. évi beszámolóhoz, amely kapcsán alelnök úr, tehát Z. Kárpát Dániel, a Gazdasági bizottság alelnöke, képviselő úr, jómagam és Tóth Csaba MSZP-képviselő, szintén a bizottság alelnöke szólt hozzá. Ebben a jegyzőkönyvben, amire hivatkozott Z. Kárpát Dániel képviselő úr, abszolút semmi utalás nincs arra, amiket most elmondott, ezért én szeretném a határozati javaslattal kapcsolatban visszautasítani azokat a kijelentéseket még távollétében is, amelyeket tett.
Az más kérdés, hogy az anyagot, ami az Állami Számvevőszék tájékoztatója, pamfletnek, kétszer megismételte, pamfletnek, propagandisztikus anyagnak minősítette. Ezzel sem tudunk egyetérteni, hiszen elmondtam jómagam is a bizottság előadójaként, illetve Witzmann Mihály hozzászólóként azokat az alapvetéseket, amelyeket a tájékoztató kapcsán szükséges és indokolt volt, és amelyek értékelték is a tájékoztatót. Visszautasítom azt, hogy ilyen minősítést kapjon az a határozati javaslat, amely részben közjogi kötelezettségnek tesz eleget, hiszen az 1. pontjában azt a ténymegállapítást teszi, amit a könyvvizsgáló a tájékoztató végéhez csatolt, könyvvizsgálói teljes körű elfogadó nyilatkozatában tett, miszerint az megbízható és valós képet mutat az Állami Számvevőszék gazdálkodásáról; ilyen záradékkal látta el a beszámolót. Ehhez képest ezt pamfletnek minősíteni, ez szerintem nem megalapozott.
Illetőleg arra való utalása, az 50-es évekre való utalása a határozati javaslat további részének vicces. Én azt gondolom, hogy a határozati javaslat 1. pontja, amelyet az előbb említettem, megállapítja a működés törvényességét, pénzügyileg, számvitelileg és gazdálkodásilag; a 2. pontban pedig nyilvánvalóan a Gazdasági bizottság mint kijelölt bizottság azokat a jövőre vonatkozó megállapításokat tette, amelyeket fontosnak tartott. Ezen a bizottsági ülésen más javaslat a határozati javaslattal kapcsolatban nem hangzott el még érintőlegesen sem, nemhogy konkrétan megfogalmazva. A benne foglaltak, például az integritásalapú szervezetkultúra elterjesztése, igen, ezt kifejezetten kiemeltem én is a hozzászólásomban, nagyon fontos terület.
(16.50)
Hiszen ez az önkormányzatok, és utaltam arra, hogy a kormányhivatalokkal szorosan összehangolva bizony, a helyi önkormányzatok szintjéig nagyon komoly feladat, amelyet a jövőben is fenn kell tartani. De a megkezdett integritás, együttműködések és feladat-végrehajtások értek el eredményeket, hiszen azok a félévente történt értékelések, amelyeket tettünk e tárgykörben, közösen az önkormányzatokkal, azt gondolom, hogy igazolják mindennek a fontosságát.
Ezen túlmenően azt gondolom, hogy egy határozati javaslat, ha más kötelező elemeket nem kell hogy tartalmazzon, kellően tartalmazza azt, amit az Országgyűlés elé terjesztettünk, így a Gazdasági bizottság részéről azt gondolom, hogy a javaslattal összefüggésben ennyit kívántam elmondani.
Még egy dolog, ez már nem ezzel függ össze, ami a határozati javaslat, de fontos megemlítenem, hogy az Állami Számvevőszék alapító okiratának 2. §-a az alaptevékenység körében nem tartalmazza azt, hogy a MOL vizsgálatát el kellene végeznie az Állami Számvevőszéknek. Az más kérdés, hogyha az államháztartás rendszeréből, alrendszeréből kap támogatást, akkor el kell végezni az ellenőrzését, de hogy gazdálkodó szervezetekre nem terjed ki a tevékenysége, nyilvánvalóan egyértelmű az alapító okiratból.
Köszönöm, ennyit kívántam a bizottság részéről elmondani. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem