DR. JÓZSA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Megdöbbentő volt számomra az a szemléletbeli különbség, ami az alapvető jogok ombudsmanjának jelentése és államtitkár úr hozzászólása között feszül. Formálisan megköszönte államtitkár úr ezt a jelentést, de ugyanakkor láthatóan nem érti. Amikor azt mondja, hogy a szolgáltatáskultúrát úgy kezeljük, akkor ön egy szegénységpolitikáról beszél, mikor a jelentés egy felzárkóztatás szükségességét vetíti elénk.
Én kifejezetten értékeként szeretném kiemelni a jelentésnek, hogy mer szociálisan érzékeny lenni. Az önök politikája szétszakítja a magyar társadalmat. Nem akarják elhinni, hogy az egykulcsos jövedelemadó az fönt segít, lent pedig nyomorba dönt. Nem akarják elhinni, hogy a most elfogadott 1 százalék adócsökkentés, ami 120 milliárd megtakarítást jelent az össznépesség szintjén, ennek a 80 százaléka, 100 milliárd forint körülbelül a felső 20 százaléknál realizálódik, és mindössze a megtakarítás 20 százaléka realizálódik az alsó 80 százaléknál.
Tehát ön enni ad tényleg, ez nagyon jó szándék, de a jelentés arról szól, hogy felzárkóztatás nélkül nem tudnak érvényesülni a szabadságjogok sem.
Szeretnék idézni, ha sikerül - bár nagyon apró betűvel van nálam - a jelentésből. „Történelmi tapasztalat ugyanakkor, hogy a szociális jogok elismerése és védelme nélkül a szabadságjogok mögötti gazdasági rend olyan társadalmi egyenlőtlenségeket és feszültségeket hozhat létre, amelyek veszélybe sodorhatják az alapjogi rendszer egészét.”
Erről van szó. Én azt szeretném, amit Schmuck Erzsébet képviselő asszony is mondott, hogyha a jelentésnek lenne következménye, nemcsak abban, hogy az 5 milliárd mellé tesznek 456 millió forintot, hanem itt, fejben a szemlélet is változik. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem