CZIBERE KÁROLY,

Teljes szövegű keresés

CZIBERE KÁROLY,
CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Elöljáróban én is szeretném megköszönni az alapvető jogok biztosának, biztos úrnak és helyettesének a tevékenységét. Nyilván a szociális államtitkárság a felzárkózási, a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi terület felügyelete okán szinte napi együttműködésben van a hivatallal, és ezt nagyon-nagyon kiemelt szempontnak tekintjük, hogy ez a jó együttműködés, amelyet eddig is megtapasztaltunk, erre a későbbiekben is számítunk, hiszen rendkívül fontos, hogy ebből az együttműködésből következően folyamatosan, újra és újra tudjuk vizsgálni azt a jogszabályi környezetet, azokat a szolgáltatási struktúrákat, amelyek a rászoruló embereknek valóban érdemi segítséget tudnak biztosítani, és az ő alapvető érdekeiket, jogaikat tudják garantálni és tartalommal megtölteni.
Két képviselői hozzászólásra szeretnék közvetlenül is reagálni, az egyik Teleki képviselő úrnak a hozzászólása volt, és itt a gyermekéhezés kapcsán egy 500 ezres szám hangzott el. Nem lehet nyilvánvalóan elmenni a szám mellett anélkül, hogy ezt helyre ne igazítanánk, hiszen az UNICEF jelentése szerint, amely a gyermekek szegénységéről, jelzéséről szól, a magyarországi adat a gyermekek 1 százalékát mutatja. Az UNICEF vizsgálata szerint Magyarországon a gyermekek 1 százaléka számára nem biztosított a napi háromszori étkezés, az egészségügyi statisztikák pedig ennél valamivel nagyobb arányt mutatnak. Tehát azért fontos, hogy nagyságrendi különbség van a két szám között, azért ez mindenképpen fontos, és nem lehet a kormány részéről kiigazítás nélkül hagyni.
Emellett fontos azért hozzátenni, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy pont a gyerekeknél fontos, hogy minden támogatást a családok megkapjanak annak érdekében, hogy a családok anyagi helyzete, jövedelmi státusa ne befolyásolja azt, hogy a gyermek valójában hozzájut-e az alapvető életfeltételekhez, alapvető élelmezéshez, élelmiszerhez vagy nem. A kormányzat alapvetően a szolgáltatási rendszeren keresztül kívánja elérni ezeket a gyermekeket, ezért fontos a kötelező óvodáztatás, ezért fontos az, hogy a bölcsődében, az óvodában és az iskolában minél több gyermek hozzájusson legalább a napi egyszeri meleg élelemhez, és ugyanígy a nyári szünetben is.
Ezért fontos az, hogy szeptembertől a kormányzat jelentősen kibővíti a gyermekétkeztetés finanszírozását. Míg az elmúlt négy évben 29 milliárd forintról 58 milliárd forintra emelkedett a gyermekétkeztetés finanszírozása, ez most tovább emelkedik a következő költségvetésben - láthattuk, hogy már 71 milliárd forint lesz erre a célra -, és jelentősen emelkedik a bölcsődében és az óvodában ingyenesen étkező gyermekek száma; szeptemberben a mostani 92 ezerről 320 ezerre, tehát 3,5-szeresére emelkedik azon gyermekek száma óvodában és bölcsődében, akik ingyenesen fognak szeptembertől étkezni. Ezt egy rendkívül fontos eredménynek tartjuk, abba az irányba tett lépésnek, hogy a szülőknek egyre kevésbé kelljen saját szegénységüket bizonygatni akkor, amikor egy olyan alapvető szükséglethez próbálják a gyermeket hozzájuttatni, amely rendkívül fontos az ő szükségleteik, fejlődésük szempontjából. Ezt szeretnénk továbbra is képviselni, és ebbe az irányba szeretnénk továbbra is lépni.
Ennek a kiterjesztésnek rendkívül fontos lépcsője az is, hogy a nyári gyermekétkeztetési program is jelentősen bővül, hiszen nyáron, a szünidőben sem lehet hagyni a gyermekeket meleg élelem nélkül. Ezért jelentősen bővítettük a pályázati rendszerét ennek az idén, és így ezen a nyáron, 2015 nyarán minden korábbinál több rászoruló gyermek fog a nyári gyermekétkeztetés programjában részt venni, majdnem 142 ezer gyermek, miközben a program 13 éves fennállása alatt 135 ezer gyermek volt a legmagasabb szám. Azt gondoljuk, hogy a részt vevő önkormányzatok köre, tehát az önkormányzatok majdnem fele fog részt venni ebben a programban, ez is egy jelentős bővülés, hiszen 220-szal több önkormányzat jelentkezett ebbe a programba most nyáron, ez is egy fontos eredmény. Azt gondolom, nem lehet elvitatni, hogy a kormányzat a gyermekétkeztetés bővítése területén jelentős eredményeket tudott az elmúlt négy évben, az elmúlt időszakban, az elmúlt öt évben fölmutatni.
A másik fontos reakció, amit szeretnék megtenni, ez Schmuck Erzsébet képviselő asszonynak a gyermekjóléttel kapcsolatos hozzászólása, ő utalt a nyilatkozatomra is. A kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a gyermekjóléti rendszert megerősítse, és ebben a jelzőrendszer megerősítése egy rendkívül fontos elem, ebben abszolút egyetértünk. Éppen a napokban volt a bejelentés arról, hogy a gyermekjóléti rendszer megerősítése hogyan fog megtörténni a közeljövőben. Pontosan egyetértünk abban, hogy rendkívül leterheltek a családi gondozók, nagyon sokszor az érdemi segítséget a magas ügyszám miatt kevésbé tudják biztosítani a családok számára, ezért azt tervezzük, hogy alapvetően a hatósági munkához kapcsolódó szolgáltatásokat és a családok érdemi gondozását, segítését szolgáló szolgáltatásokat különválasztjuk, és valójában minden gyermekjóléti szolgálat valóban érdemi segítséget tud kapni azon keresztül, hogy a gyermekjóléti központok számát 48-ról 198-ra emeljük. Minden járásban ott legyen a gyermekjóléti szolgálatban dolgozó munkatársakat segítő többlet szakember, akár pszichológus, akár más típusú szakemberek, álljanak rendelkezésre.
Ezt olyannyira komolyan veszi a kormányzat, hogy több mint 10 százalékkal megemeli 2016-ban a gyermekjóléti szolgálatok összfinanszírozását. Tehát az 5 milliárdos keretet 460 millió forinttal fogja megemelni, és pontosan oda fog többletforrás jutni ebből a többletkasszából, ahol hátrányos helyzetűek a települések, hiszen ott fokozott figyelemre van szükség, ezért nemcsak többletforrás, hanem ott több családi gondozó is lesz, és megszüntetjük azt a rendszert is, hogy 2 órás, 3 órás, 4 órás gondozók álljanak készenlétben, hiszen a családoknak valóban érdemi segítséget kell kapni, és ezt teljes állású munkatársakkal lehet elérni. A teljes állás a munkatársaknak is nagyobb biztonságot jelent a tekintetben, hogy akkor valóban meg lesz becsülve a munkájuk és nem kell 3., 4., 5. munkát vállalniuk.
A megbecsülésnek fontos része az is, hogy 2015. július 1-jétől bérkiegészítés mellett döntött a kormány, és épp most döntött arról is, hogy ennek az elosztási elveiben döntően a magasabb végzettséget, a magasabb jártasságot, tapasztalatot, hosszabb szolgálati időt fogja figyelembe venni. Miután a gyermekjóléti szolgálatban pontosan ilyen munkatársak dolgoznak, ezért az ő anyagi megbecsülésükben jelentőset tudunk előrelépni. A 2014. évi januártól biztosított és a következő évi költségvetésben is betervezett bérpótlék és a 2015 júliusától megállapított bérkiegészítés, amely éves szinten több mint 15 milliárd forint, ez a két elem együtt fogja szolgálni, hogy a gyermekjóléti szolgálatban dolgozóknak a megbecsülését, a kormányzat ez irányú törekvéseit az ebben a szolgálatban dolgozók érezzék.
(18.20)
Nyilván nem dőlhetünk hátra, és szeretnénk tovább is lépni, minden olyan ügyben - elhangzott Szigetszentmiklós és további példák - mi az alapvető jogok biztosával leülünk, kielemezzük ezeket az ügyeket. Hiszen fontos, a továbbiakban is megköszönöm, és várjuk az ezzel kapcsolatos javaslatokat, hogy hogyan lehet továbbra is a szabályozási környezetet és a munkatársak felkészítését, magát a szolgáltatásstruktúrát úgy alakítani, hogy a hátrányos helyzetű családok és a gyermekek joga ne sérüljön, érdekei ne sérüljenek, és minden támogatást és segítséget megkapjanak ahhoz, hogy a veszélyeztetettséget elkerüljük, a veszélyeztetettség megszűnjön.
Minden ezzel kapcsolatos javaslatot köszönettel veszünk és megfogadunk. Köszönöm szépen a szót.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem