SCHMUCK ERZSÉBET,

Teljes szövegű keresés

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hozzászólásom mottójaként Bánki Erik képviselő úr felvezetője nyomán a következőt választottam: „Sok piaci szereplőre nincs szükség, elég, ha kettő van.” Jelen esetben Andy Vajna és Szima Gábor.
Bánki Erik képviselőtársunk újabb törvényjavaslata került a Ház elé. Ezúttal az online kaszinók megregulázása, egyszersmind elosztása kerül sorra. A Fidesz - rossz szokásához híven - egyéni képviselői indítvány formájában nyúl hozzá egy olyan területhez, amely sokmilliárdos piacot érint, és több aggodalmat is felvet. Szokás szerint az egyeztetések, hatástanulmányok megint elmaradtak. Nem tudni, milyen hatásokat, következményeket várhatunk a törvénytől, mennyi költségvetési bevétellel számolhatunk, ha ezt a szabályozási modellt választjuk, és nem egy másikat; nem mintha bármilyen alternatívát végigszámolt volna az előterjesztő. Ez nem egyszerűen visszaélés a joggal, az elmúlt öt évben megtanulhattuk: a Fidesz rendszerint akkor nyúl az egyéni képviselői indítvány eszközéhez, ha kínos, vállalhatatlan, ha szakmaiságot nem teljesítő előterjesztést nyújt be. Most sincs ez másként.
A jelek szerint Bánki képviselő úr mára az Orbán-rendszer igen közeli barátainak szószólója lett az Országgyűlésben, legyen szó a taokedvezményekről vagy a sportági szakszövetségek gazdálkodásának átláthatatlanságáról, a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító, a többi károsultat semmibe vevő követeléskezelő alapról, a Garancsi Istvánra szabott vizes világbajnokságról, vagy éppen az Andy Vajnára és Szima Gáborra szabott szerencsejáték-szabályozásról. A képviselő úr igen áldozatos, fáradságot nem ismerő munkát végez a közjóért. Önök a hagyományos szerencsejáték újraszervezésével indultak el azon az úton, ami a most tárgyalt előterjesztéshez vezetett. És milyen szépen, elegánsan megoldották azt! Kezdetben Lázár miniszter úr mindenkire ráijesztett, nemzetbiztonsági kockázatot kiáltott. Erre hivatkozva betiltották a játékgépeket, ellenben kiosztottak néhány kaszinókoncessziót. Csodák csodájára összesen két ember kezében, Andy Vajna és Szima Gábor kezében van ma már az összes magyarországi kaszinó. Hogy a nemzetbiztonsági kockázatok hogyan változtak? Azt persze nem tudjuk, mert legalábbis Andy Vajna esetében az elmúlt négy év kevés volt ahhoz, hogy kormánybiztosként, egyben kiterjedt offshore-cégháló haszonélvezőjeként elvégezzék nála a kötelező nemzetbiztonsági átvilágítást. A kaszinók pedig remekül teljesítenek, a jelek szerint átlagosan 3 milliárd forint bevételt termelnek egyenként. Azért mondom, hogy a jelek szerint, mert miközben a sarki vegyeskereskedés kasszája be van kötve az adóhivatalhoz, addig a kaszinók nyerőgépei nincsenek.
(13.20)
Ha a Fidesz oszthatja fel a szerencsejáték-bizniszt, akkor már nem kell félni a kockázatoktól?
Ami az online kaszinók szabályozását illeti: Bánki Erik képviselőtársunk ugyanennek a két embernek, Andy Vajnának és Szima Gábornak adna ajándékot, hiszen online kaszinót - szám szerint összesen kettőt - csak az nyithat, aki hagyományos kaszinókoncesszióval rendelkezik, tehát ez alapján nyugodtan nevesíthetünk is. Ez a törvény erről szól, minden más csak technikai részletkérdés.
Apró előrelépés, hogy az online kaszinókat az adóhatóság folyamatosan figyelemmel követheti, de ez kevés ahhoz, hogy jól átgondolt, erkölcsös vagy minimálisan elfogadható előterjesztésről beszélhessünk. Ez a személyre szabott törvényhozás, a jó elvtársak támogatása, a piacok mesterséges újrafelosztása ismét sokadszorra - ahogy azt megszokhattuk a Fidesztől. Ezt a politikát az LMP eddig sem támogatta, és ezután sem fogja. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem