DR. JÓZSA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Próbálnak önök ideológiát rajzolni a szabad rabláshoz, mert valóban arról van szó, hogy egy korábban jellegéből adódóan vagy állami monopóliumot, vagy versenypiaci szektort (Pócs János: Vagy Paksot.) önök szépen lepusztítanak, és aztán a káron haszonszerzés esete fordul elő, mert a költségvetés kárt szenved, kevesebb bevétel jön be a költségvetésbe például a kaszinóterületről, amiről most törvényt hoznak, több tízmilliárdos veszteség éri a költségvetést, de a beszűkített piacot törvénnyel önök úgy rendezik át, hogy a saját haveri körüknek azért jó legyen.
Erre mutat példát a trafikok átrendezése. Valóban igaza van képviselő úrnak, azzal, hogy a bekiabálásokban szerintem inkorrekt magatartást tanúsít, és óvnám ettől, de ha belegondol, hogy Sánta János gépén írták azt a trafiktörvényt, ez Brüsszelben egyértelműen kiderült, a gyökérfájlnál - a gyökér tudja a dolgát - be volt írva, hogy ifjú Sánta János. Sánta János nyeresége valahogy 216 millióról 686-ra ment föl, tehát több mint megháromszorozódott, noha valóban a legális dohánykereskedelem csökkent. Szóval, önök kézbe vettek egy piacot, átrendezték úgy, amit önök úgy mondanak, hogy nemzeti burzsoáziát építenek, hát, így építik önök a nemzeti burzsoáziát, hogy egy-egy területet tarra vágnak, tönkreteszik, és aztán az önök által kijelölt szereplő utána tud rajta virítani.
Az, hogy a kaszinótörvényt, ahol tényleg tízmilliárdokat engednek el minden ellenőrzés nélkül, és nagyon komoly veszteség éri a költségvetést, azután most egy ilyen törvényt is idehoznak, ez a törvény által történő lopásnak a definiált esete. Tehát lehet, hogy ezt majd valamikor a jogtörténetben tanítani fogják, hogy így lehet az országgyűlési többséget felhasználva törvény által lopni és ettől kezdve törvényesen végezni a költségvetés megrablását.
Milyen gyakorlat az, hogy a legkisebb fűszeresnél is ott működik az online pénztárgép? Minden mozgást ellenőriz a NAV, nagyon helyesen, hogy minden vásárlási tétel után az általános forgalmi adót beszedjék. Az más kérdés, hogy irreálisan magas az a 27 százalékos forgalmi adó. De a szerencsejátékot eleve a forgalmi adó alól mentesítik, olyan területen, ahol nagy pénzek mozognak, sokat lehet lopni, oda nem raknak online ellenőrzést. (Dr. Schiffer András közbeszól.) Nem tudok figyelni önre, Schiffer képviselő úr, majd a végén tessék elmondani itt a fülembe. Egyébként eléggé szomorúnak tartom, hogy olyasmin röhögnek, amit egyrészt nem tudok kontrollálni, mert beszélek, másrészt amikor arról beszélek, hogy a költségvetést kár éri, akkor egy kicsit komolyabb hozzáállást szeretnék kérni, vagy nyomjon majd kétpercest, és annak keretében kérjen elnézést az éppen beszélő képviselőtől. (Bana Tibor: Ilyet még soha nem csinált!)
Tehát nagyon elítélendőnek tartom mint MSZP-s képviselő, hogy önök a szabad rablást most törvényesítik. Olyan szereplőket jelölnek ki, akik nem versenyeztek. Azt mondják, hogy megbízható szereplők kellenek. Lehet, hogy az önök számára azok, de ahogy itt korábban elhangzott, ha belekerülnek ebbe a tutiba, a kész fürdő, meleg máléba - majdnem durvábban mondtam -, attól kezdve mi a biztosíték arra, míg az ellenőrzési szisztémákat valahogy mellőzi ez a törvényjavaslat, hogy a későbbiekben valóban úgy működnek, ahogy önök azt elképzelik.
Vagy ha egy pici kitérőt teszünk a költségvetés elmaradt bevételeire. Önök egy olyan költségvetést fogadtak el, amiben filléreket biztosítanak az ápolónőknek, filléreket biztosítanak az egészségügynek, tehát cserbenhagynak mindenkit, akiknek megváltást ígértek a 2010-es kampányban, hogy megmentjük az egészségügyet, megmentenek ezt, megmentenek azt. Hát kérdezzék meg az ápolókat vagy kérdezzék meg az orvosokat, hogy mennyire mentették meg önök őket! Vagy kérdezzék meg azt a szociális dolgozót, aki pont ezt olvassa a Blikkben, mert az a legnagyobb példányszámú napilap, hogy Vajna Tímea milliós ruhákban flangál. Merem azt mondani, önök biztosítják azt a lopást, és ez a lopás a költségvetésből is történik, aminek eredményeként valakik érdemtelenül ilyen rongyrázást tehetnek.
Azért mondom, hogy érdemtelenül, mert mondjuk, egy magyar feltalálótól, akit önök azért ennyire nem támogatnak, mint a kaszinósokat, nem lehetne sajnálni a pénzt. Aki a kreativitása, a munkája, a szellemi munkája vagy… (Dr. Schiffer András: Kreativitás az van.) Kreativitás az van, igen, a jogalkotó részén van kreativitás, csak közben a költségvetést zsebelik ki. Tehát önök nem értéket teremtenek, nem az értékteremtést próbálják a szabályozókkal elősegíteni, hanem ami egyébként a költségvetést erősíthetné, onnan csoportosítanak át egészen pofátlanul két kijelölt szereplő irányába (Pócs János közbeszól.) költségvetési bevételeket.
Tehát én nagyon kérem önöket, lehet, hogy Bánki Erik képviselő úr nagyon magabiztosnak érzi magát, de azért van Európában egy jogrend, ön is ismeri, volt uniós képviselő - igaz, hogy állítólag száműzetésként került oda, de hát ki tudja (Dr. Schiffer András nevet.), mindenesetre volt lehetősége megismerni, hogy van egy európai jogrend. Tehát azért mindent pofátlanul átcsoportosítani még jogszabályokkal sem lehet.
Én azt hiszem, hogy eljön az igazság pillanata. Az LMP elnöke bólogat, hogy ők partnerek lesznek ebben (Dr. Schiffer András, Bánki Erik nevet.), hogy egyszer ezt a szerencsejáték-piacot, amit önök így átrendeztek, valaki hozzáértő ember, a nép számon kéri önökön, és akkor nem fognak így vigyorogni, mint pofátlanul most ezen előterjesztés vitájában, mikor - hangsúlyozom - a költségvetésből, a magyar emberektől lopnak el tízmilliárdokat. Ez megengedhetetlen!
Köszönöm, elnök úr. (Dr. Schiffer András, Varju László tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem