BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,

Teljes szövegű keresés

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Előbb néhány észrevétel a törvénymódosításhoz, javaslathoz. Az általános indoklás szerint az állami adóbevételek ellenőrizhetősége és a játékosok védelme érdekében szükséges a hatóság számára megteremteni a Magyarországról biztonságos közvetlen kapcsolat lehetőségét. A benyújtott javaslattal azonban nem sok minden változik a jelenlegihez képest, mert az online szerencsejáték-piac felosztása egy 2014. évi októberi törvényjavaslat útján és az idei évi költségvetést szabályozó salátatörvény keretein belül már megtörtént.
A javaslatnak fő eleme nem az, hogy Vajnáék kezébe adja az online kaszinójátékok szervezését, hanem hogy a távszerencsejáték fogalmából kiveszi az online kaszinójátékokat, így a jövőben távszerencsejátéknak csak az online sportfogadás minősülne. Az online kaszinójátékok ezentúl külön szabályozási kategóriába esnek, amelyet kizárólag a kaszinójáték szervezésére jogosult koncessziós társaság szervezhet. A jövőben az online kaszinójáték kizárólag magyarországi IP-címről kapcsolódó játékos számára tehető hozzáférhetővé, és a szervezőknek folyamatosan figyelni kell a játékosok IP-címét, ez az előírás azonban követhetetlen lesz az üzemeltetők részéről.
Sok minden elhangzott az előterjesztő részéről, hogy miért kell ezt a törvényjavaslatot idehozni most a Ház elé. Elhangzott olyan, hogy le kell tisztítani a piacot; a játékszenvedélyt korlátozni kell; fel kell számolni a feketepiacot, adóbevételek növelése a cél, és kis ország vagyunk, kevés szereplővel kell bizonyos piacokon részt venni. Ettől kevesebb szereplővel, mint a játékpiacon, már nem igazán lehet; mondjuk, a két szereplőt lecsökkentik egyre, akkor talán már mondhatjuk azt, hogy elég kevés, mert most van Szima Gábor meg Andy Vajna, aki Magyarországon kaszinót működtethet.
A másik, felolvasnék egy újságcikket:
Az NGM szerint idén 6,2 milliárd forintos játékadóbevétel várható a Magyarországon működő nyolc kaszinó után, ebből öt kaszinó Andy Vajnához köthető, és van még egy Sopronban, Debrecenben meg Nyíregyházán működik egy-egy. A játékadó az árbevétel 30 százaléka, tehát a teljes piac 20 milliárd forintra becsülhető. A Világgazdaság becslése szerint Andy Vajna összesen 4 ezer négyzetméter alapterületen, 824 pénznyerő automatát működtet, öt budapesti kaszinóban 15 milliárd forint bevétel keletkezhet ebből. Ez csak egy feltételezés. De ez csak becslés, ugyanis az automatákba már nem építették be az integrált ellenőrző készüléket, ami az adatokat rögzítené, és nincs szerveralapú összeköttetés. Amit elvárnak, mondjuk, az élelmiszerboltoknál, hogy minden egyes tételt be kell ütni a pénztárgépbe, és az adóhivatal azonnal látja, ezt már a jó havernál, Andy Vajnánál és Szima Gábornál nem kötik feltételhez. Tehát, amíg most tervezi a kormány, hogy bevezeti a pénztárgépet a kozmetikusoknál, a taxisoknál és a fodrászoknál, hogy jól láthatóan ők is összeköttetésben legyenek a NAV-val, addig egy 15 milliárdos játékgépbiznisznek nem kell a játékgépeit rádugni egy szerverre. Az állam így csak saccolhatja a bevételt, az ellenőrzés még annyiból állhat, hogy egy meglepetésszerű razzián - amit én úgy el tudok a lelki szemeim előtt képzelni, hogy Andy Vajna kaszinójába kivonul a NAV, azt azért megnéznénk - a kamerák felvételei alapján majd ellenőrzik ezeket a játékgépeket.
Szóval, csatlakozom képviselőtársamhoz, tényleg letisztították a piacot; ettől jobban már tényleg nem lehetett volna. Ez ugyanaz a játék, amit a trafikok kiosztásánál műveltek. Azt mondták, hogy azért kell megtiltani, hogy kereskedelmi egységekben, kocsmákban, éttermekben lehessen vásárolni cigarettát, mert védeni akarják a kiskorúakat, és vissza akarják szorítani a dohányzást Magyarországon. Ugyanez zajlik, hogy ne játsszanak, játékszenvedélyükkel ne éljenek az emberek. Csak tudják, folyamatosan azt mondják, hogy az elmúlt években önök sikerként élik meg a trafikok megnyitását, mert visszaszorult Magyarországon a dohányzás. Arról most ne beszéljünk, hogy adóbevétel-kiesés mennyi történt az országban, már most ez legyen a maguk baja, hogy mennyivel csökkent az adóbevétel.
De az, hogy mekkora következményei lesznek, meg milyen beláthatatlan következményei lesznek a népegészségügyben a feketepiacról beszerzett dohányáruk fogyasztásának; igaz, maguk akkor már nem lesznek itt, amikor ennek a következményeit Magyarországon majd kezelni kell tíz-húsz év múlva, amikor azt az egészségkárosító hatását kell kezelni majd az akkori kormánynak, amit a trafiktörvény okozott, hogy mindenféle illegális piacról szerzik ma éppúgy a fiatalok, mint az idősebb korosztály a dohányterméket.
(12.50)
Azt gondolom, hogy lesz felelőssége az akkori kormánynak, de maguk akkor már nem lesznek tetten érhetőek. Ugyanez zajlott a játékpiacnál. Néhány dolgot - ezt a múlt héten is elmondtam már egy vitában - felsorolnék.
2012-ben törvény rendelkezik arról, hogy csak kaszinókban üzemelhet nyerőgép. Az imént elmondtam, hogy 824 nyerőgép üzemel Andy Vajna kaszinóiban. 2013-ban a kaszinók levonhatják a játékadóból a koncessziós díjukat. Akkor most több adóbevételt várnak a nyerőautomatákból vagy az online gépekből, vagy kevesebbet, ha ilyen adóbevétel-kiesés lehet egy cég részéről? Tényleg, akkor is azt mondtuk, hogy Andy Vajna nagyon jó, közeli barátja meg nem csak barátja Orbán Viktornak és kormányának, ezért neki különböző juttatásokat lehet biztosítani.
Andy Vajna a Las Vegas Kaszinó által ekkor csupán 1 milliárd forint pluszbevételre tett szert. Utána persze kiderült, hogy Anda Vajna cége nyerte mind az öt budapesti kaszinó üzemeltetési jogát, Debrecenben és Nyíregyházán pedig Szima Gábor, aki szintén nem áll annyira távol a Fidesz holdudvarától.
Ezzel az állam lemond arról a nyereségről, ami eddig a Szerencsejáték Zrt.-n keresztül magának az államnak folyt be. Utána úgy módosították a törvényt, hogy a kaszinók koncessziós díja ezentúl áfamentes. A múltkori vitában is elmondtam, hogy nem az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentettük, hanem Andy Vajnának még néhány milliárd forintot bedugtunk a zsebébe. Az öt kaszinóból így - hír-portálokra hivatkozva - egyes becslések szerint plusz 7, de eléri a 10 milliárd forintot, amit a Fidesz-KDNP-kormány jóvoltából biztosítani tudtak. Akkor is elmondtam, ilyenkor teheti fel az ember a kérdést, hogy kinek miért kell hálásnak lenni egy ilyen vállalkozás útján.
És akkor beszél itt képviselőtársam a feketepiac felszámolásáról, arról, hogy vissza kell szorítani a játékszenvedélyt. Nem tudom, hogy képviselőtársam látta-e a hírportálokon keringő képeket, amikor Andy Vajna kaszinója előtt hosszú-hosszú sorok állnak, és órákon keresztül nem lehet bejutni. Akkor visszaszorítottuk vagy nem szorítottuk vissza a játékszenvedélyt, képviselő úr? Vagy csak arra volt jó az egész, hogy egyetlenegy helyre összpontosuljon az egész játékpiac, egyetlenegy embernek, vállalkozásnak a zsebébe kerüljön nem az az adóforint, aminek az államkasszába kellene befolyni, hanem Andy Vajna zsebébe. És nem is Magyarországon marad ez a pénz: ma olvassuk a híreket, hogy különböző offshore-cégeken keresztül azonnal ki is viszi az országból Andy Vajna.
Szóval egy kicsit cinikus az, ahogyan ön felvezette ezt a törvénymódosítást, hogy minél kevesebb szereplővel kell ezt a piacot működtetni, minél nagyobb adóbevételre kellene hogy szert tegyen az állam. Én tavaly nyáron feltettem egy írásbeli kérdést Varga Mihály miniszter úrnak, hogy ha ilyen módon támogatják Andy Vajna cégét és a kaszinókat, akkor azt az adóbevételt, ami ebből keletkezhet - már ha keletkezik egyáltalán adóbevétel -, mire kívánja fordítani a Nemzetgazdasági Minisztérium. Akkor erre a kérdésre Varga Mihály azt a választ adta nekem, hogy azért adják ezeket a kedvezményeket Andy Vajna cégének, mert akkor többen fognak játszani, több adóbevétel fog keletkezni ezekből a cégekből, és így több pénzt tudnak fordítani majd a gyermekétkeztetésre. Ezt tavaly nyáron mondta Varga Mihály. Mi ezt a nagyon nagy gyermekétkeztetési támogatást nem látjuk sem a jövő évi költségvetésben, mert ilyen sorok nem nagyon szerepelnek benne, hogy a játékadóbevétel növekedéséből majd, mondjuk, a nyári szociális étkeztetésre mennyi pénzt fogunk fordítani. Ön az utánpótlást emelte ki, hogy az utánpótlást fogják majd ebből a pénzből támogatni.
Felháborítónak tartom azt, hogy egyáltalán ilyen törvényt idehoznak, és ilyen indokkal hozzák ide, képviselőtársam, hogy letisztítani a piacot, szűkíteni a piacot. Azzal egyet tudok érteni, hogy a játékszenvedélyt vagy -betegséget meg kell szüntetni, csak ugyanazt csinálják vele, mint amit a trafikmutyinál csináltak. Ugyanazt csinálják vele! És ennek a következményeit majd jó néhány év múlva fogjuk mi helyrehozni, mondom, és nem önök.
Szóval, ezt a törvényt semmiféleképpen nem tudja a Magyar Szocialista Párt támogatni, és én csak arra kérem a képviselő urat, hogy néha egy kicsit szerényebben! Úgy, ahogy a trafikokat szétosztották, családokat tettek tönkre. Ön azzal kezdte a beszámolóját, hogy nem zártak be tömegével kocsmák, nem zártak be vendéglátóhelyek. Egymásra épültek az önök intézkedései, és igen, tömegével zártak be vidéken. Tömegével.
Én nem vagyok híve sem a kocsmába járásnak, csak tudja, vannak olyan kistelepülések, ahol az egyedüli úgymond szórakozóhely. És nem azért mennek be az emberek, mert ott, mondjuk, részegre akarják magukat inni. Egyedüli szórakozóhelyek voltak, és ha egy munkahely szűnt meg, azt is tragikusan élték meg. De egymásra épült a trafikmutyi kiosztása, a játékgépek beszüntetése - hozzáteszem, mondom, én ellene vagyok a szerencsejátéknak (Révész Máriusz: Látjuk!), de nem úgy, képviselő úr, hogy az egész szerencsejáték-bizniszt egyetlenegy szereplőnek leosztani az országban vagy maximum kettőnek.
Mert az egész törvény erről szól, hogy még több pénzt adni, még több adókedvezményt adni Andy Vajnának. És felteszem a kérdést: Andy Vajnán kívül ki fog még ezzel a törvénnyel jól járni? Maguk majd, remélem, egyszer megadják a választ.
Nem fogjuk tudni támogatni ezt a törvényt. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem