DR. SIMON MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. SIMON MIKLÓS
DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Megszokhattuk Gúr képviselő úr demagógiáját, merthogy az, amit ön mond, kedves képviselőtársam, az a demagógia netovábbja. De a Jobbikból Szilágyi képviselő úr is ugyanezt tette. Látszik az, kedves képviselőtársaim, hogy önök egy percet sem foglalkoztak azokkal az emberekkel, akik sajnálatos módon közmunkára kényszerülnek. Tudja, hogy milyen örökséget hagyott az önök kormánya ránk, szabolcsiakra, nyírségiekre? Nyírbátor térségéből szeretnék majd önnek egy-két számot idézni. Hétezer munkanélküli volt a nyírbátori kistérségben, tisztelt szocialista képviselőtársam. Hétezer. Most pedig kétezer körül van ez a szám.
Hétezer embernek nem segítettek annak idején. Az önök közmunkája az utcasöprögetésből állt. Fölvettek, a térségünkről beszélek, 1500 embert, kedves Gúr képviselőtársam, akinek fizettek 60 ezer forintot, és 5 ezret pedig ott hagytak 22 800 forinton. Úgy gondolom, az a Start-közmunkaprogram, amit a Fidesz-kormány beindított 2012-ben a térségünkben, mentőöv volt. Merthogy elértük idáig azt, hogy aki akar dolgozni, az tud is. Ennek az az eredménye, hogy 4500-5000 embert foglalkoztatnak az önkormányzatok közmunkaprogramban. De nem olyanban, mint ami az önök idején volt, kedves Gúr képviselő úr, amikor a közmunkás reggeltől délig az utca jobb oldalát seperte, utána déltől négy óráig, ha ugyan kitöltötték az időt, az utca bal oldalát seperték. (Szávay István: Ugyanez megy most is.)
Értékteremtő közfoglalkoztatás folyik. Ha kíváncsiak rá, megszervezem önöknek, és el tetszenek jönni a nyírbátori kistérségbe, láthatják azt, hogy milyen fóliasátrakat építettünk a Start-közmunkaprogramban, csak Nyírbogáton 1500 négyzetmétert, kedves képviselőtársam.
(15.40)
Milyen gombatermelés folyik, milyen dinnye- (Dr. Szél Bernadett: Az biztos!), gyümölcstermelés folyik a térségünkben (Demeter Zoltán: Pestről látod ezeket?), milyen mezőgazdasági programokat indítottunk, és milyen épületeket, feldolgozóüzemeket építettünk ebben a közmunkaprogramban?!
Elfelejtettem mondani, hogy annak idején önök egy forintot nem adtak eszközbeszerzésre. Úgy elvárták, hogy járdát építsen a közmunkáscsapat, hogy közben egyetlen forint sem volt eszközre. Most ez a Start-közmunkaprogramban 20 százalékot jelent, és ez biztosítja azt, hogy tudnak értelmes munkát, adott esetben járdát építeni vagy árkot, belvizes elvezetőrendszert építeni a közmunkások. Rengeteg hasznos dolgot végeznek ezek az emberek, és visszautasítom az ő nevükben, kedves képviselőtársam, hogy megalázzák őket. (Hegedűs Lorántné: Mi is azon vagyunk, hogy visszautasítsuk!)
De szeretnék egy-két ügyet felhozni, hogy miért is van szükség erre a törvényjavaslatra. Azért, kedves képviselőtársaim, merthogy elfogyott a munkaerő. Ott tartunk Nyírbátor térségében, hogy nincs olyan ember (Hegedűs Lorántné közbeszól.), nincs munkáskéz, aki piaci munkahelyekre jelentkezzen.
Nyírbátor térségében, Gúr képviselőtársam, tessék figyelni, 900 új munkahely indul ebben az évben, 900, amiből 430-at a Coloplast indít - biztos ismerős a neve ennek a cégnek az önök számára is -, 900-ból 420-at (sic!). Ehhez az állam, a Fidesz-kormány 1,1 milliárd forintos támogatást ad. A másik ilyen nagyarányú munkahelyteremtés: a repülőgép-alkat-rész-gyárban 300 új munkahely nyílik.
És tetszenek tudni, hogy mi a helyzet? Hogy nincs elég jelentkező. Azért nincs, kedves képviselőtársaim, merthogy beváltottuk azt, amit ígértünk annak idején: segély helyett munkát szeretnénk adni az embereknek. (Bangóné Borbély Ildikó: Hiába!) Munkát, aminek az eredménye a megélhetés lesz. (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.)
Néhány szempontot engedjenek meg, hogy hadd említsek önöknek a törvényjavaslat mellett szólva. Több cégvezető megkeresett, és azt kérte, hogy próbáljunk eljutni odáig, hogy a nagyarányú közfoglalkoztatásból az emberek átmenjenek a feldolgozóüzembe. Két cég nevét szeretném önöknek megemlíteni. Az egyik egy mezőgazdasági feldolgozóüzem, konzervüzem, magyarul, ez a Gloster Kft. Máriapócson. Tavaly odáig jutott a cég, hogy 120 munkáskézre lett volna szüksége, amikor jött a meggyszezon és szerette volna feldolgozni a meggyet, és csak 60 jelentkező volt, és ilyenformán nem tudta elindítani a harmadik műszakot.
Én nagyon fontosnak tartom azt, hogy a közmunkaprogramot úgy szemléljük, mint egy lehetőséget, amely nyílik a munkaerőpiacra. Nagyon remélem, hogy ezzel a megoldással ezek a mezőgazdasági üzemek, nem pedig fideszes gazdálkodók, mint ahogy Szilágyi képviselő úr jelezte, jellemezte ezt a tranzakciót, lehetőséget kapnak arra, hogy a közmunkaprogramból átmenjenek a mezőgazdasági feldolgozóiparba.
De önök szerint az természetes dolog, hogy Közép-Európa legnagyobb szárnyasvágóhídja, ami ott működik Nyírgelsén, Nagykárolyból hordja az embereket, a Partiumból hordja az embereket autóbusszal Nyírgelsére dolgozni, amikor Nyírgelsén, Nyírbogáron, Nyírbátorban 10-15 százalékos munkanélküliség van, és olyan nagyarányú közfoglalkoztatás, ami ezer munkahelyeket jelent? Én úgy gondolom, hogy ez nem természetes dolog. Az a természetes dolog, hogyha egy üzem környékéről sikerül annyi munkáskezet összeszedni, amely szükséges az üzem működéséhez.
Ezért tartom jónak ezt a törvényjavaslatot, mert ez lehetőséget ad arra, hogy ezek az üzemek, ezek a munkahelyek megmaradjanak és értéket tudjanak termelni. Ezt várják önök, hogy munkahelyek legyenek, a munkahelyek megtartásának ez egy fontos eszközrendszere. Ez a véleményem. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem