MAGYAR LEVENTE

Teljes szövegű keresés

MAGYAR LEVENTE
MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Fontos kérdésről van szó, tisztelt képviselő asszony, ugyanakkor nehéz egy fontos kérdésről objektív vitát folytatni, ha már az arra vonatkozó felvezetés, illetve kérdésfeltevés magában is tendenciózus. Ez pedig abban áll jelen esetben, hogy az ön által említett számok és érvek, miszerint a keleti nyitás kudarc volna, nevezetesen mert csökkent az exportunk bizonyos keleti országokba, egyszerűen nem állják meg a helyüket, de legalábbis tendenciózusnak minősíthetők. Egy olyan évre vonatkozóan hangoztak el ezek az állítások ugyanis, amikor a Kínába, legnagyobb ázsiai partnerünkhöz irányuló magyar export rekordot döntött, soha nem volt még akkora; Japánba 18 százalékkal nőtt az exportunk, a Fülöp-szigetekre, Dél-Koreába, Malajziába és egy sor egyéb fontos keleti országba irányuló export esetében szintén óriási emelkedést figyelhetünk meg. Természetesen vannak olyan relációk, lásd Oroszország, Ukrajna, lásd egy-két olyan arab ország, ahova a Nokia szállított be, amelyek rajtunk kívül álló geopolitikai okok miatt elveszítették a forgalmunk egy jelentős részét. Azonban ezt semmiképpen nem írnám a kereskedőház rovására.
Tisztelt Képviselő Asszony! A kereskedőház egy új rendszer, egy új intézmény, mintegy két évvel ezelőtt kezdte meg az érdemi működést. Egy globális hálózatot, 30 irodát működtet. Nem lehet elvárni, de nem is ez a kereskedőház elsődleges feladata, hogy ilyen rövid idő után megtermelje a fenntartásának költségeit, és ezen felül jelentős profitot termeljen. Szeretném a tisztelt képviselő asszony figyelmét felhívni arra a tényre, hogy a közvetett haszon, a közvetett állami, nemzetgazdasági bevétel, amely abból származik, hogy a kereskedőház üzletek százait közvetíti ki, nagyságrendekkel meghaladja a rá fordított állami kiadást. Erre csak egy példát hadd mondjak: tavaly novemberben egy koreai rendezvény nyomán mintegy 21 milliárdnyi üzlet jött létre magyar, illetve koreai vállalkozások között. Ezt teljes egészében a kereskedőház szervezte. Ilyen módon sokszorosan haladja meg a kereskedőház általi állami bevétel az arra fordított kiadásokat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem