DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jogászként felírtam egy örökbecsű mondást azért az ön felszólalásából, szó szerint úgy hangzik: „Nem lehet azzal takarózni, hogy betartják a törvényeket.” Én azért szeretnék életem végéig azzal „takarózni”, hogy a törvényeket betartjuk, azt hiszem, azért ez egy követendő eljárás mindenki számára, hogy a jogszabályokat betartja.
Ami a vizsgálatot illeti, valóban, ön a bizottsági ülésen, a Kulturális bizottságban felvetette azt, hogy hallottak olyanról, hogy egyeseket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban közalkalmazottként alkalmaznak, és utána pedig közfoglalkoztatottként foglalkoztatják őket vissza. Több irányból is megvizsgáltuk ezt a kérdést. Egyrészről technikailag megvalósítható-e az egyáltalán, hogy valaki pénteken kimegy mint közalkalmazott, és hétfőn bejön mint közfoglalkoztatott? Nem lehetséges, hiszen itt egy több hónapos eljárás kell hogy közbeiktatódjon, tehát valakinek jelentkeznie kell a munkaügyi központban, különböző tanácsadáson vagy képzésen is részt vehet adott esetben akár, de ott mindenképpen felajánlanak munkahelyeket, tehát ez egy jogilag sem elképzelhető modell, hogy péntekről hétfőre valaki közalkalmazottból közfoglalkoztatottá válik.
Az viszont kiderült számunkra is, és ez pozitívum, hogy pont az ellenkezője viszont igaz annak, amit a képviselő asszony mond, tehát olyan emberek, akik korábban közfoglalkoztatottként dolgoztak a KLIK-ben, hiszen most is vannak 4400-an, 4403-an, 4383-an ilyenek - egy hónappal korábban 4403-an voltak -, akik korábban közfoglalkoztatottak voltak, utána bekerülnek a KLIK-be, és akár munkavállalóként, akár közalkalmazottként dolgoznak, és eléri a Start-munkaprogram a célját, hiszen munkanélküli emberekből egy évig közfoglalkoztatott, utána pedig rendes munkavállaló vagy rendes közalkalmazott vagy köztisztviselő válik.
Tehát ebből is látható, hogy ez a program működik. Másrészről pedig garanciák vannak arra, hogy természetesen közalkalmazottként kell a pedagógusokat alkalmazni, senki sem végezhet tanítói, tanári munkát más jogviszonyban, mint a közalkalmazotti jogviszony, mindenki így is teszi ezt, a vizsgálat ezt is bebizonyította a KLIK-en belül. (Az elnök csenget.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem