ROGÁN ANTAL

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy évvel ezelőtt a 2013-as év utolsó parlamenti ülésnapján körülbelül ugyanilyen indulatos és erőteljes hozzászólások hangoztak el ellenzéki képviselőtársaim részéről, csak akkor még ellenzéki képviselőtársaim nagy reményekkel néztek a 2014-es év elébe.
2014-ben azonban a választók az ellenzéki képviselőtársaimról, pártjaikról és frakcióikról háromszor is véleményt mondtak. (Lukács Zoltán: Mint a Lúdas Matyi.) Háromszor egymást követően, három egymást követő országos választáson, és úgy tűnik, tisztelt képviselőtársaim, hogy nem osztották az önök véleményét, és végképp nem tartották önöket kormányzásra, az ország kormányzására alkalmasnak. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Maradj tovább ebben a hitben!)
2014 legfontosabb tanulsága az, tisztelt képviselőtársaim, hogy ma az országban egyetlen kormányzóképes erő van, a Fidesz-KDNP koalíciója. (Zaj, közbeszólások az ellenzéki oldalról. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van.) Mert ez a koalíció kapta meg 2014. április 6-án is, 2014. május 25-én is és 2014. október 12-én is a választók bizalmát szerte az országban. Ezzel a bizalommal, tisztelt képviselőtársaim, élnünk kell a következő években is, de azt gondolom, hogy bizonyítottunk a 2013-as és ’14-es esztendőkben is. Hiszen ha visszanézünk ezekre az évekre, akkor azt kell hogy mondjam önöknek: 2013 és 2014 a magyar gazdaság első két olyan esztendeje a 2007-2008-as válságot követően, amikor Magyarország ismét emelkedni kezdett. A magyar gazdaság erősödni kezdett, a 2014-es esztendőben nem egész egyszerűen csak az európai uniós átlagot haladja meg a magyar gazdaság növekedése, hanem 2014-ben az utolsó negyedéves adatok alapján a magyar gazdaság növekedése a harmadik legerősebb az Európai Unión belül, dobogós helyezést értünk el. (Gőgös Zoltán: Reszkess, Európa!) Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezt úgy sikerült elérni, hogy 2014-re a munkanélküliség mértékét a 2010 eleji 11 százalékról 7 százalékra szorítottuk le. Úgy sikerült elérni, hogy Magyarországon ma 400 ezer emberrel dolgoznak többen, mint 2010-ben a kormányváltás idején.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt is érdemes mindehhez hozzátenni, hogy ráadásul 2013-ban és ’14-ben mindezt úgy sikerült teljesíteni, hogy Magyarországon történelmileg több mint negyven éve nem volt ilyen alacsony a pénzromlás mértéke. Úgy sikerült elérni, hogy 2013-ban, ’14-ben egész Európában egyes-egyedül Magyarországon csökkentek és ráadásul nem is kis mértékben csökkentek az emberek rezsiköltségei, mérsékelve ezzel az inflációt közel nullaszázalékos szintre.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha így nézünk elébe a 2015-ös esztendőnek, akkor azt hiszem, azt egészen nyugodtan elmondhatjuk: 2015-ben pont a ’14-es gazdasági növekedés után a magyar családok és magyar polgárok joggal reménykedhetnek abban, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés folytatódni fog. (Varju László közbeszól.) Még azok a velünk szemben nagyon sokszor kritikus londoni elemzőintézetek, illetve még maga Brüsszel is azt mondja, hogy Magyarország ismét sokkal nagyobb növekedést fog produkálni 2015-ben, mint az Európai Unió várható átlaga. Hozzá kell tenni azt is, hogy 2015 ezzel egyidejűleg a bankok elszámoltatásának az éve, melynek eredményeként lényegesen több pénz marad a magyar családoknál, hiszen minden egyes magyar családnak a hitelekre fordított törlesztőrészletei jelentős mértékben csökkenni fognak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindehhez hozzátartozik az is, hogy 2015 a béremelkedések éve is. Hiszen már jól látható, hogy a magyar gazdaság szereplői az infláció fölötti mértékben fogják emelni a béreket, és hozzátartozik mindehhez az is, hogy a közszférában a pedagógusok béremelését követően először a rendvédelmi dolgozók, a katonák és a rendőrök fizetése is 2015-ben 30 százalék körüli mértékben emelkedni fog. A kormány és a kormánypártok ráadásul hitet tettek amellett, hogy ha a magyar gazdaság növekedése ezt megengedi, akkor a szociális életpályaprogramot is be fogjuk vezetni, és ez végre a szociális szférában dolgozók számára is együtt járhat egy béremelkedéssel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek olyan közös célok, ami mellé talán időnként önöknek is érdemes odaállni. 2014 a választások éve volt; három egymást követő választás éve, egy igazi választási szuperév. Elhiszem, hogy önöknek ez volt a fontos, meg az, hogy a választási vereségek után stabilizálni tudják a saját pártjaikat.
Én mindössze arra szeretném kérni önöket, hogy 2015-ben, amikor nem nagyon lesznek, legfeljebb időközi választások, időnként az ország is legyen fontos önöknek, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim. (Felzúdulás és közbekiáltások az ellenzéki pártok soraiból.) Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem