DR. SCHIFFER ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Külügyminiszter Úr! Valószínűleg másik mozit nézünk, mi nem tudunk ennek az úgynevezett sikernek felhőtlenül örülni. Először is elvárom azt, hogy a magyar kormány eljárjon Belgrádban amiatt, hogy az önök csúcstalálkozója alatt több tucat európai polgár-, emberi jogi aktivistát letartóztattak, akik a Fálun Gong vallási közösség üldöztetése miatt tiltakoztak. Ugyanígy elvárható az, hogy minden egyes kínai tárgyaláson Magyarország és a középeurópai államok lépjenek fel a tibetiek és az ujgurok közösségi jogainak a védelmében.
Tisztelt Külügyminiszter Úr! Az emberi jogok ügyének a globális képviselete nem pusztán érzelmi, esztétikai kérdés, azt gondolom, hogy alapvető nemzeti érdeke Magyarországnak. Magyarország akkor tud szövetségeseket szerezni például a székelyföldi autonómia és egyáltalán a kisebbségi sorban élő magyarok kollektív jogainak védelmében, hogyha egyenlő mércével mér, főleg akkor, amikor keleti diktatúrákról van szó. A legnagyobb keleti diktatúrával tárgyaltak önök Belgrádban.
2. Azért sem mindegy az, hogy hogyan kezeljük Kína durva emberi jogi jogtiprását, mert ez a diktatúra egyenes úton vezet oda, hogy Kína ma vezető abban, hogy hogyan lehet lerontani a munkakörülményeket, hogyan lehet megnyerni egy lefelé tartó árversenyt. A lefelé tartó árverseny és a környezet, illetve a munkajogi feltételek lerontása a magyar munkavállalókat is veszélyezteti, azzal is fenyeget, hogy az olcsó dömpingáru kiszorítja a helyi termelőket Magyarországról.
Közép-Kelet-Európa stratégiai szövetségese Dél-Európa. A tízezer kilométereket jelentő távolsági kereskedelem el fogja előbb-utóbb pusztítani a bolygót; másrészt, hogyha politikai szövetségesekben gondolkodunk mi, külügyminiszter úr, akkor Kelet-Közép-Európának és Dél-Európának Latin-Ame-rikában lenne keresnivalója, ott lennének politikai szövetségeseink (Az elnök csenget.) annak érdekében, hogy érvényesítsük az érdekeinket a centrumországokkal szemben. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem