DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Ezek az emberek politikai és képviselői felelősséggel azt kívánják elősegíteni, hogy az egész országban egységes elvek szerint szabályozzák az autópályadíjakat. Ezek az emberek azt kívánják elősegíteni, hogy az egész országban mindenütt és mindenki számára megfizethető legyen az autópályadíj. Azt kívánják elősegíteni, hogy a díjszabási elvek megfeleljenek annak az európai általános környezetvédelmi követelménynek, hogy a használó fizessen. És annak érdekében dolgoznak, hogy ezeket a szabályokat elősegítve a gyorsabb, biztonságosabb, környezetkímélőbb gyorsforgalmi utak használata a lehető legszélesebb körben elterjedjen.
Ennek érdekében a kormány az elkövetkezendő időszakban bevezeti a megyei matricás rendszert, amelynek eredményeképpen az eddig 3 százalék alatt lévő 43 ezer forintos éves bérlet, matrica megvásárlása helyett évente 5 ezer forintért jogosultak az emberek a teljes komfortot biztosító gyorsforgalmi utak megyében lévő használatára. Praktikusan ez azt jelenti, hogy aki, mondjuk, két megyényire lakik - például Székesfehérváron -, az két megyei jeggyel, azaz évi 10 ezer forintért el tud jönni naponta rendszeresen Budapestre. (Lukács Zoltán: Most meg ingyen!) Voltak olyan gépjárműhasználók, akik eddig azért kerülték el az autópályákat - és általában ezek az úgynevezett hivatásforgalomban részt vevők, tehát akik reggel-este rövid távra használják a kocsijukat -, mert nem érte meg nekik a 43 ezer forintos útdíj, és a mellékutakon igyekeztek úti céljuk felé. Ezen alapjaiban változtat ez a rendszer, és a lehető legszélesebb körben lehetővé teszi, hogy ezek az emberek igénybe vegyék a legmagasabb komfortfokú hálózatot.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormányrendelet megalkotása előtti szakmai egyeztetéseken a szakmai szervezetekkel, az érdekképviseleti szervezetekkel és a témában leginkább érintett budapesti és Pest megyei polgármesterekkel leültünk egyeztetni. Igen, ezeknek a díjmentes gyorsforgalmi utaknak több mint a fele Pest megyében található; nem Szabolcsban, nem Baranyában, nem Békésben, nem Győrben, hanem Pest megyében. Nyilvánvaló, hogy a Pest megyeiek érintettek ebben a leginkább. De ugyanakkor - s ezt itt az önök és az ország nyilvánossága előtt is el kell mondani - számos olyan Pest megyei település van, amely ezzel együtt jobban jár a megyei jegy igénybevételével, mint a jelenlegi úgymond díjmentes, de számára a távolabbi útszakaszokat díjmentesen nem elérhető rendszerrel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az egységes rendszer elősegíti azt, hogy ne a lakóhely szerint kapják az ország lakosai a mindenki pénzéből, a közteherviselésből megvalósított autópályák használati jogát. Ez teszi általánossá, ez teszi egységessé és ez teszi olyan elvszerűvé ezt a használatot, amely meggyőződésem szerint a közelebbi és a távolabbi jövőben is megoldást jelent.
Tisztelt szocialista Képviselőtársaim! Amikor méltatlankodnak, kérem, vegyék figyelembe, hogy ez a mindenki számára üdvözítő egységes rendszer havonta két gombóc fagylalt árát jelenti. Önök ezért kiabálnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem