DR. SEMJÉN ZSOLT

Teljes szövegű keresés

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Úr! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai törekvéseivel összhangban kiemelten támogatja a mérkőzések rendezési feltételeiként a kulturált, családbarát, a gyermekek, nők és hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok fokozott védelmét biztosító szervezési-rendezési előírások szabályozását és azok gyakorlati érvényesítését. Az előző kormányzati ciklusban a második Orbán-kormány számos lépést tett a fenti célok gyakorlati biztosítása érdekében. Modern, világszínvonalú létesítményfejlesztések kezdődtek, amelyek közül néhány kiemelt jelentőségű beruházás már le is zárult, vagy arra a közeli jövőben fog sor kerülni.
A létesítményfejlesztések mellett a kormány fontosnak tartotta biztosítani a kulturált, a társadalom széles rétegei számára vonzó szabadidő-eltöltési lehetőségként kínált sportrendezvény- és mérkő-zésmegtekintés biztonsági és biztonságtechnikai feltételei kialakítását. Ennek érdekében a legnagyobb közérdeklődésre számot tartó csapatsportágak nemzeti bajnokságai és más kiemelt eseményei keretében zajló mérkőzéseken az új biztosítási filozófiának és a biztosítások folyamatos értékelésének köszönhetően javult a mérkőzésrendezés biztonsági feltétele. Több mint 25 százalékkal csökkent a sportrendezvények biztosítása során az igénybe vett rendezői létszám. A költséghatékony rendezési gyakorlatnak köszönhetően, a rendezők számának csökkentése ellenére a szervezés és a rendezés minősége emelkedett, a biztonsági események száma nem nőtt, súlyosságuk foka pedig csökkent.
Kiemelt figyelmet kapott a labdarúgó-mérkő-zések biztonsági szempontból történő minősítése. A mérkőzések minősítése, amelyben az állam képviseletében az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkársága is részt vesz, megfelelően elősegítette a rendezvények biztosításának tervezését. Helytelen mérkőzésminősítés miatt biztonsági probléma nem keletkezett. A mérkőzéseken a kulturált szurkolás feltételeinek biztosítása érdekében a sportról szóló 2004. évi I. törvény 2011. évi átfogó módosítása során a gyermekek, nők, családok erőszakos, trágár kifejezések elleni védelme érdekében előírásra került, hogy a szervező köteles azt a résztvevőt, aki a sportesemény megtartását, illetve mások személy- és vagyonbiztonságát veszélyezteti, vagy rasszista, gyűlöletre uszító, másokban félelmet keltő vagy másokat megbotránkoztató, nem a sportszerű szurkolással, buzdítással összefüggő magatartást tanúsít, e magatartások abbahagyására felszólítani. Amennyiben a felszólítás nem vezet eredményre, az érintett nézőt a sportrendezvényről el kell távolítani. Az eltávolított személlyel szemben pedig a törvényben meghatározott feltételek szerint a belépőjegy vagy bérlet értékesítését meg kell tagadni, ami biztosítja az ilyen szurkolók távoltartását a sportrendezvények további megtekintésétől, a nézőtéri erőszak különböző formáinak elkövetésétől.
A fentiekre is figyelemmel, mivel a jelenleg a tisztelt Ház előtt fekvő törvénymódosítás az általunk is preferált célok elérését segíti elő, a törvényjavaslatban foglaltakat a kormány támogatja. Az európai tendenciák, egy minden szempontból biztonságos és szolgáltató stadion felépítése elsődleges. Ezt követi a hatóságok közötti együttműködés növelése, kiképzett rendezők foglalkoztatása a stadionon belül, a szurkolói csoportok elválasztása. További alapelv a szabálysértőkkel és bűnözőkkel szembeni zéró tolerancia, a bűnismétlés lehetőségének elkerülése, amit a szurkolói azonosítás törvényjavaslatban kezdeményezett formája tovább erősít. A törvényjavaslat szerinti új eszközök által biztosított lehetőségek gyakorlati alkalmazása során olyan szabályozás kialakítása a cél, ami egységesen az egyes sportágak versenyrendezésében szervezett valamennyi mérkőzés, illetve sportrendezvény során biztosítja a biztonságtechnikai feltételek szövetségi szinten meghatározott minimumfeltételeit. A kormány kifejezett célja továbbra is az, hogy a labdarúgó-mérkőzésre látogató nézők a korábbinál lényegesen kulturáltabb környezetben és a sporteseményhez méltó hangulatban tölthessék szabadidejüket és élvezhessék a mérkőzéseket.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(12.30)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem