SCHMUCK ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az egyes közszolgáltatási tárgyú törvények módosításáról címet viselő törvény és különösen annak a kormánypárti korrekciókat egybegyúró összegző módosító javaslata pontos képet ad arról, hogy mi is a fontos a Fidesznek és a kormánynak az immár két éve játszott rezsiszínjátékban.
Először is a számlakép: ez már a sokadik fideszes javaslat, amelyben a saját korábbi törvényszövegeiket annak érdekében módosítják, hogy még látványosabb legyen a rezsibűvészkedés ingyen-reklámja. Egy percig sem izgatja a javaslattevőket, hogy a közüzemi számlák továbbra is áttekinthetetlenek, és a legtöbb fogyasztó számára értelmezhetetlenek.
Érdekes módon a viszonyítási alap mindig a tavalyi év és nem 2010, ellenkező esetben a végén még kiderülne, hogy most drágább a rezsi, mint a 2010-es kormányváltáskor volt, és akkor nem lenne miről beszélni. Másodszor: rendkívül izgalmas, hogy ki és milyen feltételekkel indíthat képzést a leendő fogyasztóvédelmi referenseknek. Erről a kérdésről a sajtó már részletesen megírta, hogy az egyébként semmire sem jó, de a jogszabályban előírt képzést, amelynek a törvényileg létrehozott piaca több százmillió forintos bevétellel kecsegtet, olyan cégre szabták, amelyet a Fidelitas mellett Németh Szilárd rezsibiztos egyik közvetlen munkatársa irányít. A mostani törvénytervezet beterjesztője is Németh Szilárd.
Így érthető, miért mondta Németh Szilárd úr, hogy a rezsicsökkentés megvédése a választások legnagyobb tétje, ahol ennyi magánérdek forog kockán, ott valóban nem szabad hibázni. Hatalmas terjedelemben foglalkozik a szöveg az elektronikus számlázás és számlatanúsítás szabályaival. Itt a legnagyobb részletekbe menő szabályozás teljességgel érthetetlennek tűnik, tekintve, hogy tömeges számlavisszaélésről Magyarországon még senki sem hallott. A sajtó azonban erre is megtalálta a magyarázatot. Itt is egyetlen cégre lett szabva az új szabályozás, amely ráadásul szintén Fidelitas közeli vállalkozás.
Szóval, még a javaslat a rezsipontokról. Ezek annyira fontosak - pontosabban ezekről a rezsipontokról is szól a javaslat -, hogy az érintett minisztérium idén tavaszi-nyári adatai szerint naponta másfél ember keresi fel őket, megérdemlik tehát a kitüntető figyelmet.
Összefoglalva: önök a tavaszi ülésszak óta képviselői és szakértői munkaórák sokaságát áldozták egy olyan törvényjavaslat elfogadtatására, amelynek a legfőbb hozadéka, hogy újra, immár sokadszor átszabja a számlaképet a nem létező rezsicsökkentés hatékonyabb önreklámja érdekében, pontosítja a senki által nem látogatott rezsipontokra vonatkozó szabályokat, és újabb fideszes vállalkozásokat hoz helyzetbe, olyan szolgáltatások kötelezővé tételével, amelyekre senkinek nem lenne szüksége, ha a törvény nem írná elő.
Eközben mélyen hallgatnak arról, hogy az országban több százezer ember él, akikhez semmiféle rezsicsökkentés nem jut el, mivel egyáltalán nincs pénzük a vezetékes energia- vagy vízszolgáltatásra, hogy szolgáltatók tucatjai lehetetlenülnek el, mert nem bírják egyszerre kigazdálkodni az államilag megsokszorozott különadókat és díjakat, illetve a mesterségesen leszorítani próbált árakat, meg arról, hogy a kormány legfeljebb filléreket szán a lakások hőszigetelésének és energetikai korszerűsítésének támogatására. Pedig ez lenne a fenntartható rezsicsökkentés egyetlen értelmes, a magyar gazdaságot is élénkítő megoldása. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem