FARKAS GERGELY

Teljes szövegű keresés

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2013. szeptember 1-jétől életbe lépő pedagógus-életpályamodell kiterjed a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra.
(18.40)
Azonban az iskolákban és az óvodákban 15-20 ezer nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazott, valamint technikai dolgozó nem részesült a béremelésben. Olyan munkakörökről beszélünk, mint például a pedagógiai asszisztensek, iskola- és óvodatitkárok, dajkák, kollégiumi titkárok, adminisztrátorok és ügyintézők.
A kormány már évek óta ígérgeti, hogy az ő bérüket is rendezi, de ez a mai napig nem történt meg. Ők közalkalmazottként dolgoznak, de rájuk nem vonatkozik a pedagógus-bértábla, mert nem pedagógus munkakörben dolgoznak. Amióta az oktatási intézményeket a KLIK vette át, jelentősen csökkent a bérük, mivel visszavették minden eddigi fizetésen kívüli juttatásukat. Ezen emberek fizetését a garantált bérminimumra kell kiegészíteni, ami jelenleg bruttó 118 ezer forint. Igen, 118 ezer forintra, miközben a KSH adatai szerint ma Magyarországon a bruttó átlagkereset 228 400 forint. A bérük és a pótlékaik évek óta nem változtak, csak a kötelező minimális béremelést kapták meg, ami a ledolgozott évek után jár, pedig teljesen nyilvánvaló, hogy ezen emberek munkája nélkül nem tudna az oktatói, nevelői munka normális színvonalon folyni.
Nemrégiben egy nyilatkozatukból kiderült, hogy terveik között továbbra sem szerepel az, hogy a béremelés rájuk is kiterjedjen, ezekre a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottakra és technikai dolgozókra, hiszen önök továbbra is csak a pedagógusi szakvégzettséggel rendelkezőkről beszéltek a terveikben. Úgy gondolom, hogy ez teljesen igazságtalan, mert a pedagógusok feladatainak ellátásához elengedhetetlen az ő áldozatos munkájuk is, mégis kettős mérce uralkodik közöttük. Ezen emberek közül sokan méltatlan bérért kénytelenek dolgozni, pedig a pedagógusok mellett ők is a felnövekvő generációért fáradoznak.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, mikor kapnak béremelést a pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező iskolai és óvodai dolgozók. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem