MIRKÓCZKI ÁDÁM,

Teljes szövegű keresés

MIRKÓCZKI ÁDÁM,
MIRKÓCZKI ÁDÁM, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Én korántsem vagyok annyira optimista, mint az előttem szóló képviselőtársam és az ön államtitkári előterjesztése, ahogy és amiként tálalta ezt a javaslatot. Hozzáteszem és leszögezem rögtön az elején, hogy nem azzal van problémám vagy problémánk, hogy egy rendőr-akadémia székhelyének Budapest ad otthon a jövőre nézve, hanem azzal van az igazi probléma, hogy ha valaki végigolvassa ezt a javaslatot, itt minden arról szól, hogy a magyar kormány kvázi a magyar adófizetők pénzéből mit köteles biztosítani, minden egyes paragrafusa, minden egyes mondata arról szól, hogy Magyarországnak mi a kötelezettsége. Arról, hogy cserébe mit kapunk, már semmi nincs. Tehát azért olyan elképesztő mentességeket, kedvezményeket adunk - túl azon, hogy már maga az ingatlan tíz évre való odaadása mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül is komoly kérdéseket vet fel.
Tekintve a magyar közbiztonság jelenlegi állapotát és a magyar rendőrség helyzetét - és tényleg én nem akarok elveszni most olyan részletekben, hogy milyen kihívásokkal küszködnek egyes települések vagy egyes régiók, vagy hol nem sikerült még rendőrőrsöt felállítani, hol mennyire korlátozott időtartamban vannak jelen a körzeti megbízottak, és a többi, és a többi, vagy hogy éppen a rendőrautók üzemanyagellátását említsem, amelyek mindennapos problémák az ország számos pontján. Ezzel szemben én szeretném megkérdezni, hogy a magyar adófizetőknek - ha úgy tetszik - mennyibe fáj ezen székhely biztosítása. Mennyibe kerül az épület? Egyáltalán végeztek-e számítást a tekintetben, hogy ennek az akadémiának a fenntartása… - hiszen a javaslatban elsők között szerepel az is, hogy minden egyes költséget a magyar állam, a magyar kormány visel; itt majd lesz, aki lesz, hogy milyen munkatársak, az nyilván egyelőre nem köztudott -, de cserébe nem kapunk semmit, sőt mentességet adunk adófizetés alól, vízum alól, minden alól minden olyan szereplőnek és minden olyan szereplő hozzátartozójának, akinek bármiféle dolga lesz majd ezen az akadémián.
Most tényleg sorolhatnám a közüzemi díjaktól a különböző mentességekig, de néhány elképesztő mondatot azért csak kiemelnék. Például: „Az ügynökség épülete és helyiségei sérthetetlenek,” - ez rendben is van - ”ezek mentességet élveznek a házkutatás, az igénybevétel, az elkobzás, a kisajátítás” és a többi, és a többi „alól”. Ez azért vet fel problémát, hiszen túl azon, hogy hatóság vagy hatósághoz köthető intézményről van szó, láttunk már karón varjút, nemcsak Magyarországon meg nemcsak Európában, hanem a világ úgymond fejlett demokráciáinak számos országában, és ez mintha előre kizárná, hogy nekünk közünk nincs oda, ott történik, ami történik. Én nem akarom az ördögöt a falra festeni, de azért elég erős túlzás rögtön az 5. cikkelyben egy ilyet leszögezni.
Aztán az adó- és vámeljárás alóli mentességről elég hosszan értekezik a javaslat, ami egy picit furcsa. Tehát az, hogy Magyarországon fizetést kapó foglalkoztatottaknak nem kell adózni; ha Magyarországon vásárolnak valamit, akkor az áfa visszaigényelhető - szóval csupa-csupa ilyenről rendelkezik a javaslat, ami azért a miérteket felveti.
Tehát én értem a nagyfokú támogatást abban az esetben, ha cserébe valami hasonlóan fontos, kézzelfogható produktumot, szolgáltatást, bármit kapunk. Most rendben van, hogy van egy képzés, és nyilván jelentkezhetnek rá a magyar rendvédelem dolgozói, vagy leendő dolgozói vagy szakemberei, de ez azért ezen támogatás fényében, hogy mondjam, nincs egyensúlyban, és akkor nagyon finoman fogalmaztam.
(19.20)
Még egyszer mondom, ha államtitkár úr tudna nekem összeget mondani, mondjuk, csak megközelítőt, hogy ez a következő tíz évre mennyibe fog kerülni, akkor azért lényegesen okosabbak lennénk, hiszen ez nem egy elhanyagolható kérdés. S még egyszer mondom, a magyar közbiztonság jelenleg még nincs abban a stádiumban sajnos, vagy nincs abban az állapotban, hogy nekünk az a legfontosabb a rendvédelem területén, hogy egy európai uniós ügynökség ideteszi-e a székhelyét vagy sem. Még egyszer mondom, az, hogy egy rendőr-akadémia létesül és Budapest lesz a székhelye, rendben van, tehát nem magával az üzenettel vagy a szolgáltatással van a bajunk, hanem ezzel a nagyon-nagyon egyoldalú javaslattal. És ha kiderül, hogy ez évente sok-sok milliós, ne adj’ isten, milliárdos összeget emészt fel a magyar költségvetésből - nem tudom, most a hasamra ütve mondtam számot -, akkor már nagyon is van vele probléma, hiszen amíg a magyar rendőrség, amíg a magyar rendvédelmi szervek olyan elemi kihívásokkal küszködnek a mindennapokban, ami más országokban - hogy is mondjam? - magától értetődő, hogy elsődlegesen kezelendő, addig nekünk, ha a fontossági sorrendet betartjuk, nem biztos, hogy ez a legfontosabb.
S még egyszer mondom, nem vagyok ellendrukker, sőt azt is mondhatom, hogy az előző ciklus vége felé Csenger-Zalán Zsolt képviselőtársammal együtt vettünk részt Brüsszelben a CEPOL-nak egy, már a végső stádiumában lévő tárgyalásán, amikor a rendészeti bizottságtól mi ketten képviseltük Magyarországot, és nekem sem az volt ellenzékből a célom, hogy ha ezt a kormány nagyon szeretné, akkor mi ezt mindenáron megakadályozzuk, csak akkor ilyen feltételekről még szó nem volt. Tehát ha valaki ezt végignézi, fogja magát és - nem túl hosszú - végigolvassa, akkor ordít ebből az, hogy borzasztóan egyoldalú, és az ellenszolgáltatás nem igazán jelenik meg.
Szóval, az első és legfontosabb az, hogy mindez mennyibe kerül. Végeztek-e egyáltalán számításokat? Mi indokolja azt, hogy egy székhely biztosításához nekünk adómentességet, vámmentességet és mindenfajta mentességet kell biztosítani, és cserébe a mindenkori magyar kormánynak csak kötelezettsége van? Ellenben semmi más; tehát - hogy mondjam? - a jogai vagy éppen viszontszolgáltatás már nincs benne.
Én első körben erre szeretnék választ kapni, mert ez nyilvánvalóan nagyban befolyásolja majd a Jobbik hozzáállását a szavazás szempontjából. Ne haragudjon, államtitkár úr, az nekem meglehetősen kevés érv, hogy csak azért támogassuk, mert egy újabb uniós ügynökség választotta Budapestet székhelyül. Ez nem egészen korrekt ebből a szempontból.
Én azt gondolom, hogy a magyar közbiztonság jelenlegi helyzete valóban megkívánja a fejlesztést, valóban megkívánja azt, hogy a rendvédelem minden szintjén komoly összegeket, komoly energiákat kell továbbra is fordítani, ez azonban - hogy mondjam? - nem abba az irányba mutat, hogy ettől több rendőr lesz komolyabb eszközökkel, komolyabb jogosítványokkal és a többi, és a többi, a magyar településeken, a magyar utcákon. Miközben, még egyszer mondom, nem hiszem, hogy a kihívásokat egy belügyi magyar államtitkár úrnak be kellene mutatni, ami most Magyarországon van, de ami a közállapotokat érinti, ez - hogy mondjam? - nem fogja egy picit sem javítani.
Első körben ennyit szerettem volna mondani, és még egyszer, első körben az összegre lennék nagyon kíváncsi, hogy mennyibe fog ez fájni a magyar adófizetőknek. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem