SZILÁGYI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az előző négy év során több területen is önök által forradalminak beállított változásokat hajtott végre az önök kormánya. Az egyik kiemelten jelentős terület a közigazgatás volt, ahol szinte kizárólag az Európai Unió által fejlesztési célokra biztosított forrásokból igyekeztek megvalósítani a Magyary-programot. A Magyary-program kiemelt célja volt a kormányablakok rendszerének kialakítása, az úgynevezett egyablakos ügyintézési modell meghonosítása és kiterjesztése. A program célkitűzése volt, hogy 2014. évre összesen több mint 300 kormányablak működjön, mintegy 3 ezer ügyintézési ablakkal.
A nagy ívű változások és fejlesztések forrásául az államreform operatív program - ÁROP - és az elektronikus közigazgatás operatív program - EKOP - strukturális alapokból származó támogatásai szolgáltak. Valamennyi támogatott projekt megvalósítását követően az úgynevezett fenntartási időszakban rendszeresen be kell számolni a kedvezményezetteknek a támogatásokból létrehozott eredmények fenntartásáról. Abban az esetben, ha a támogatott projekt eredményei valami oknál fogva nem maradandóak, a fenntartási időszakban valamiért elenyésznek, úgy a kapott támogatás részben vagy egészben történő visszafizetésével kell számolni. Tehát nagyon fontos: ha nem valósulnak meg vagy visszafelé fejlődés tapasztalható, vissza kell fizetni az államnak a pénzt az Európai Uniónak, amit erre fordítottak.
Tisztelt Miniszter Úr! Az október 14-én megtartott kormányülésen a kormányablakok számának csökkentését, valamint az egyablakos ügyintézés rendszerének túlburjánzása miatt a bürokráciacsökkentés jegyében az erőforrások átcsoportosítását vetette fel. Kérdezem tisztelt miniszter urat, hogy milyen további forradalmi változásokat terveznek a közigazgatás területén; milyen forrásokból tervezik finanszírozni az újabb módosításokat; miként tervezik összeegyeztetni a korábban EU-pénzből finanszírozott vívmányok fenntartására vállalt kötelezettséget az újabb változtatásokkal. És végül nyugtasson meg, tisztelt miniszter úr, azzal kapcsolatosan, hogy a tervezett változások eredménye nem az előző években elköltött támogatások visszafizetése lesz, mint azt láthattuk néhány korábbi sajnálatos esetben, és nem fog ismét kárt szenvedni a magyar adófizetők pénze, és azok az átalakítások, amit esetlegesen önök… (Lázár János feláll.) Köszönöm szépen, hogy ilyen gyorsan szeretne válaszolni, már abba is hagytam. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem