BANA TIBOR,

Teljes szövegű keresés

BANA TIBOR,
BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik támogatja az egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot, de néhány megjegyzést mindenképpen tennék a javaslattal összefüggésben.
Az egyik az, hogy a szerb áruszállításban a vasút a domináns, ezt 2013-as adatok is alátámasztják, és itt az előző napirendnél is hangsúlyosan előkerült ez a kérdés. Ezért mindenképpen fontos lenne érdemi lépéseket tenni a pályák felújításának érdekében, valamint a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása kapcsán; ezzel kapcsolatban nemrégiben pozitív fejleményekről értesülhettünk. Bízom benne, hogy az események kellő mértékben fel fognak gyorsulni.
Egy másik fontos kérdés, ami összefügg azért az előttünk fekvő javaslattal: az új határátkelőhelyek megnyitásának kérdése. Ennek ügyében is komoly vállalásokat tett a kormány azzal összefüggésben, hogy közelítsünk az uniós átlaghoz, hiszen jelenleg a magyar-szerb határon az a helyzet, hogy átlagosan 27 kilométerenként található határátkelő, ezzel szemben az európai uniós átlag nagyjából 5-6 kilométer. Mindenképpen ez irányba kell nekünk is elmozdulnunk.
És ami még problémát jelent ezen a határszakaszon - egy korábbi törvényjavaslattal összefüggésben erre már utaltam -, az az illegális határátlépéseknek a magas száma, valamint a csempészet kérdése. Konkrét adatokkal is alátámasztom ezt: szeptemberig több mint nyolcezer határsértőt fogtak el, és látható az, hogy nem javul a közel-keleti helyzet, tehát ez a szám minden bizonnyal növekedni fog. Nem Magyarország egyébként a célpontja az illegális határátlépőknek, hanem továbbhaladnak Nyugatra, Németország, Franciaország leginkább a célpontjuk. Néhány nappal ezelőtti hír az, hogy egyetlen nap alatt 171 illegális bevándorlót fogtak el; ez is egy figyelmeztető jelzés, tehát mindenképpen fontos az, hogy további forrásokat csoportosítson a kormány erre a területre.
Ezekkel a kiegészítésekkel tudom megerősíteni azt, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatni tudja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem