POGÁCSÁS TIBOR

Teljes szövegű keresés

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Képviselő úr az interpellációjában előzetesen az interpelláció bevezetésében a rezsicsökkentéssel és annak az intézkedéseivel foglalkozott. S valóban igaz az, hogy a magyar lakosság, a magyar családok milliárdokkal csökkentett kiadásokkal számolhattak ezen intézkedések következtében. A villamos energia, a gáz, a távhőszolgáltatás, a kéményseprési díj, a víz-, csatornaszolgáltatások árai jelentősen csökkentek. Azonban valós az a felvetés, hogy azokon a területeken, különösen vidéken és azokon a területeken, ahol csak fával fűtöttek a téli időszakban, ott a gázár csökkentésének a hatása nem volt érezhető. Az állami erdőgazdaságok 10 százalékkal csökkentik az idei évben a tűzifa árát, ez már egy jelentős segítség ezeknek a családoknak, de ezen túlmenően azt a programot, amelyet a kormány 2011-ben indított, tovább folytatjuk.
2011-ben indult a szociális tűzifa biztosításának programja, amely program azon szegény sorban élő családoknak segített, akik csak ezzel a fűtési móddal tudták a téli létfenntartásukat biztosítani. 2011-ben a szociális célú tűzifavásárláshoz 456 önkormányzat 858 millió forint támogatásban részesült, ’12-ben 1625 önkormányzat 1 milliárd forintban részesült, a tavalyi évben 1760 önkormányzat 2 milliárd forintos támogatást oszthatott szét.
A kormány a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás céljából az 1516/2014. kormányhatározatában döntött arról, hogy az idén 3 milliárd forint álljon rendelkezésre erre a programra, tehát 1 milliárddal megemeltük ezt az összeget. Ez a program elindult, folyamatban van a pályázatok feldolgozása. A kormány döntése alapján a BM egy rendeletet adott ki, amely rendelet szabályozza magát a pályázati felhasználás lehetőségeit. Idén is 5 ezer fő lakosságot meg nem haladó települések nyújthattak be pályázatot, de újdonság az idei évben, hogy nemcsak tűzifára lehetett pályázni, hanem barnakőszénre is lehetséges volt a pályázat.
Képviselő úr jelezte, hogy az önkormányzatok kiegészítették a pályázatokon elnyert forrásokat, az idei évben, én azt gondolom, hogy egy jelentős és pozitív eltérés, hogy a társadalmi-gazdasági, infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések esetében önrész nélkül pályázhatnak a települések.
(15.50)
Tehát nem kell hogy önrészt biztosítsanak, amennyiben van lehetőségük, ezt is a támogatás növelésére fordíthatják.
A helyi szabályokat, a részletszabályokat természetesen az önkormányzatok állapítják meg, de a fő határoló vonalakat továbbra is megjelöltük. Eszerint előnyt kell hogy élvezzenek az időskorúak járadékára, az adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra vagy a lakásfenntartási támogatásra jogosultak, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő családok.
Tisztelt Képviselő Úr! A pályázatok benyújtási határideje lejárt, összesen 2074 önkormányzat jelezte a támogatási igényét. A Magyar Államkincstár vizsgálja felül jelen pillanatban ezeket a pályázatokat, és e hónap 16-áig továbbítja a Belügyminisztériumba. Nekünk tíz napunk lesz arra, hogy a pályázatokat elbíráljuk, így lesz idő, hogy ezeket az összegeket fel is használják. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem