DÚRÓ DÓRA

Teljes szövegű keresés

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A KLIK működése sajnos lényegében egy botránykatalógus, és úgy tűnik, hogy több mint másfél év után végleg bebizonyosodott, ez a konstrukció működésképtelen. Az állami fenntartásba vétel, kellő előkészítés hiányában, kapkodva, az oktatás szereplőit nem kímélve zajlott, és azóta is azt látjuk, a rendszer maga is hibás, amit tetéztek a szakszerűtlen emberi döntések is.
Mára mindenki számára nyilvánvalóvá vált tehát, hogy szó sincs a kormány által szajkózott sikertörténetről vagy biztonságos működésről, a finanszírozási problémák megoldásáról. Az egész koncepció egyik legfőbb hivatkozási alapja az volt, hogy az önkormányzatok gazdasági helyzetéből adódó különbségeket csökkenteni fogják, másrészről viszont éppen azzal dicsekedtek a kormánypárti képviselők a sajtóban, hogy azok az önkormányzatok, amelyek megtehetik, továbbra is több lehetőséget biztosítanak az intézményeik számára.
Úgy tűnik, hogy erre szükség is lesz, hiszen nyár végén közel húszmilliárd forintos gyorssegélyről kellett döntenie a kormánynak, mert a KLIK nem elég hatékony, ahogy az egy belső átvilágítás során is kiderült. Mindezek alapján tehát aligha fog csökkenni a különbség az intézmények között, tehát a KLIK nem oldja meg ezt a problémát, ezzel szemben több másikat előidéz. Ilyen például, ami a kollégiumok és Budapesten jellemzően a középiskolák esetében is igaz: ahol az önkormányzatok a működtetők, és a gyerekek többsége más településekről, más kerületekből érkezik az intézménybe, az önkormányzat nem érdekelt abban, hogy éppen azt fejlessze, amit a lakói alig használnak. Ezek az intézmények és egyébként maguk az önkormányzatok is vesztesei ennek az átalakításnak, amire több intézményvezető és pedagógus is panaszkodik, emiatt folyamatos nehézségeik vannak.
Mindezek kizárólag a KLIK működésével kapcsolatos problémák; ebben az interpellációban nem ejtettem szót a tankönyvek ügyéről, a pedagógusok munkarendjének átalakítását követően kialakult igazságtalanságokról vagy az intézményvezetői kinevezések botrányairól, amelyek tovább rontják a helyzetet. Ugyanakkor a kormány részéről világos koncepciónak még a nyomát sem látjuk, nyilvánvaló, hogy maguk sem tudják, hogyan kell a hibáikat kijavítani.
Kérdezem ezért államtitkár urat, miért nem látják be a hibáikat, és miért nincsen hosszú távú tervük, koncepciójuk a köznevelés jövőjéről.
Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem