Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Teljes szövegű keresés

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormányzat az utóbbi öt választást megelőző időszakban jellemzően azzal kampányolt, hogy újabb megszorításokra nem kerül sor, sőt, a korábbiakban a 2010-ig regnáló kabinetek által bevezetett vagy emelt adók kivezetését, illetve csökkentését is előrevetítette. Ezzel szemben 2010-től tucatnyi új vagy új formában kivetett adó került bevezetésre, és a 2014-es országgyűlési választásokat követően is újabb emelésekre került sor, egészen odáig juttatva el ezt a rendszert, hogy most már a családi adókedvezmények mértékénél is nagyobb terhelés érhet egyes családokat, pontosabban a családok többségét. A múlt heti, adócsomagnak nevezett megszorítósarc-gyűjtemény pedig nagyobb terhelést foganatosít egy-egy családra nézve, mint amennyi kedvezményt biztosított az úgynevezett rezsicsökkentés. Látható tehát, hogy a szektorális különadók áthárításával együtt ez egy olyan adócunamit produkált, ami Magyarország lakosságát minden korábbinál súlyosabban érinti, talán csak a Bokros-csomagnak voltak ilyen mélyreható hatásai.
De már 2010-től látható volt, hogy - konkrétumokban beszélve - az adójóváírás megszüntetése által, a béren kívüli juttatások drasztikus csökkentésével, a kafetéria már akkor, első körben történő megadóztatásával, az áfaszint 25-ről 27 százalékra történő emelésével, az ingatlanadó de facto bevezetésével - ugye, a kommunális adót érthetjük ide -, az üzemanyagok jövedéki adójának emelésével, az autópálya-használat minimumának négyről tíz napra történő emelésével, a táppénz csökkentésével és az elektronikus útdíj bevezetésével mind a polgárokat, mind azok kis- és mikrovállalkozásait elképesztő mértékben terhelték. Szőnyegbombázás volt ez a magyar családokkal szemben. Most pedig azt látjuk, hogy a múlt héten tárgyalt adócsomag újabb, még egyszer mondom, az úgynevezett rezsicsökkentés mértékét meghaladó módon terheli a családokat. Sőt, talán mindenki láthatja, hogy nem az elfogultság beszél belőlem, de a samponadó és egyebek tekintetében kijelenthető az is, hogy értelmetlen terhelési szinteket is hoztak be ebbe a rendszerbe.
Látható, hogy 2015-től már több mint 51 százalékra emelkedne az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi-pihenőkártya, az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári hozzájárulás, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás és a munkahelyi étkeztetés közterhe is. Még egyszer mondom, szőnyegbombázás ez a javából jellemzően a kiskeresetűekkel, jellemzően a nagyon nehéz helyzetben lévőkkel szemben.
Adódik tehát a kérdés: várható-e bármelyik adótípus megszüntetése, tolerálható mértékre történő csökkentése, vagy pedig vannak újabb ötletek a kormány tarsolyában? Hiszen - még egyszer mondom - rekordszintű új adót, rekordszintű adónövekményt kell lenyelnie most a magyar lakosságnak. Adódik tehát a kérdés: hol a cunami vége? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem