LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először azzal kezdeném, hogy 2014. június 19-én Schmuck Erzsébet képviselőtársunk interpellált ebben a kérdésben, amelyben azt kérte a kormánytól, hogy egy független vizsgálat kerüljön lefolytatásra azoknak a sajtóhíreknek a megerősítésére vagy cáfolására, amelyek az Öveges-program megvalósításával kapcsolatos visszaélésekre vonatkoztak.
Ennek kapcsán jeleztem képviselőtársamnak a válaszban, amelyet a kérdésére adtam, hogy a kormány belső vizsgálatot rendel el, ezt a Miniszterelnökség belső ellenőrzési főosztályán el is rendeltem. A vizsgálat első írásos változata, amely itt rendelkezésre áll, október 14-ére készült el, tizenhárom programot vizsgáltunk meg részletesen. Az egész program egy 18 milliárd forintos programként indult, és 17 milliárd forintra került megkötésre a szerződés.
Először talán azzal kezdeném, hogy azok az általános megállapítások, amelyek a szocialisták kormányzásának európai uniós pénzfelhasználására vonatkoznak, nem állnak túlzottan messze a valóságtól, ugyanakkor szeretném jelezni azt, hogy az elmúlt években kemény lépéseket tettünk ezeknek a folyamatoknak a visszaszorítására.
(14.20)
Természetes jelenségnek tartom azt, hogy ahol kiosztanak 8200 milliárd forintot, ott egy viszonylag szegény országban előfordulhatnak visszaélések és visszaélésekre való törekvések. Az a kérdés, hogy a kormányzat az európai uniós pénzek fölhasználása kapcsán megtesz-e mindent annak érdekében, hogy ezt megakadályozza vagy pedig a jogosulatlan pénzfölhasználást föltárja.
Amikor átvettem először - államtitkári minőségben - ennek a hivatalnak a vezetését, amelyet a kormány 2012-ben és ’13-ban teljes egészében lecserélt - talán nem véletlenül -, akkor az első lépések közé tartozott a belső ellenőrzés megerősítése. A jelenlegi belső ellenőrzést nem 2010 után, hanem még előtte, az Európai Unióval konzultálva nevezte ki a magyar kormány. Szeretném jelezni, hogy képviselőtársam mostani kérdése kapcsán fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem lezárt vizsgálati eredményeket fogok ismertetni. A vizsgálat eddigi, írásos anyagát átadtuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányító hatóságának és közreműködő szervezetének, akik a programot szakmailag fölügyelték, hogy véleményezzék.
A mi megállapításaink és véleményünk szerint a vizsgálatnak ebben a szakaszában fölmerült, hogy szabálytalanul került fölhasználásra a pénz. Néhány okot említenék: először is a pályázat kiírása, amely az Öveges-programot megelőzte, fölveti annak a gyanúját, hogy nem járt el jó gazda módjára és körültekintően a pályázat kiírója. Nem állítom, hogy ez súlyos szabálytalanság vagy bűncselekmény, hiszen a szabályrendszer, amit az Európai Unió hagyott jóvá, lehetővé tette, hogy infrastrukturális beruházás a programon belül 30 vagy 50 százalék legyen. Magyarul: az Európai Unió fölhatalmazása alapján 100 millió forintból 70 milliót vagy 50 milliót lehetett költeni nem infrastrukturális típusú kiadásra, kommunikációra, jogi tanácsadásra és projekt-előkészítésre. Én ezt helytelen dolognak tartom. Emlékeztetem önöket arra, hogy tájékoztattam a parlamentet, hogy az úgynevezett soft költségek tekintetében 12,5 százalékra szorítja le a 2014-20 közötti időszakban a kormány a kiadási lehetőséget az 50 és 30 százalékos tartományból; tehát a 30 és 50 százalékhoz képest 12,5 százalékot lehet majd fölhasználni.
A mi vizsgálataink alapján fölmerül annak a lehetősége, hogy túlárazás történt a program kapcsán, fölmerül annak is a lehetősége, hogy több beszerzésnél sérültek az átláthatóság és a közbeszerzési törvény szabályai is. Ezeket a vizsgálati megállapításokat, amelyek általánosságban nem tudják megcáfolni az ön állítását, mely szerint ebben a konkrét ügyben szabálytalanság történt, ezeket egyelőre az érintett minisztériummal véleményeztetjük, ezt követően fogom teljességében a nyilvánosság elé tárni.
Szeretném megadni az esélyt az előkészítő minisztériumnak és a bonyolító önkormányzatoknak, hogy az általunk is föltett kérdésekre, amelyek egyeznek az önéivel, válaszolni tudjanak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem