LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen. Kedves Képviselőtársam! Két dolgot mondanék önnek. A törvényhozói és a lassan néhány éves kormányzati tapasztalat alapján ilyen ügyekben mindig a gazdasági minisztérium vagy a pénzügyminisztérium a felelős, tehát soha nem a szaktárca, tekintettel arra, hogy 2011-ben a mintegy 1,1 milliárd forintot, amelyet valóban az adófizetők címkéztek a parlagfű elleni küzdelemre, ezt a Gazdasági Minisztérium előterjesztése alapján a kormány zárolta. Ez akkor összesen 542 millió forintot, plusz később egy százmillió forintos tételt jelentett, ebből állt össze a 642 millió forintos zárolás, amely miatt az érintett civil szervezetek nem tudtak hozzájutni a 2011-es forrásokhoz.
A múltkor alaposan figyeltem az ön felszólalását, amely, ha jól emlékszem, ugyanerről szólt, és akkor Nagy István államtitkár kollégám válaszolt. Ezt követően kértem tájékoztatást a Gazdasági Minisztériumtól az akkori zárolásról. Nem bonyolult a helyzet, hiszen a hiánycsökkentés oka volt a zárolás apropója, amit a Gazdasági Minisztérium rendelt el.
Miután Magyarország 2004 óta az Európai Unió tagja, így az eljárást azokkal szemben lehetne elkezdeni, akik Magyarországra 3 százalékos kötelező költségvetési hiánycélt kényszerítenek a magyar európai uniós társulási megállapodás alapján. Ha a hiánycélt nem kellene tartanunk - mint ahogy egyébként, ha jól olvastam, 2015-ben a franciák nem nagyon foglalkoznak az európai uniós hiánycéllal -, akkor természetesen nem lett volna szükség 2011-ben sem az akkori zárolásokra. Mi 10 százalékos hiánnyal vettük át a Magyar Szocialista Párt kormányzásának romjait, és ezt tartjuk 2,5-2,9-es tartományban.
Summa summarum, azt tudom önnek mondani, kedves képviselőtársam, hogy a kormány a holnaputáni ülésén a Gazdasági Minisztériummal közösen, a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium alap-előterjesztése alapján dönt a 642 millió forint visszapótlásáról, és azt eljuttatja az érintett civil szervezeteknek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem