SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt héten került sor a Magyar Diaszpóra Tanács negyedik ülésére. 2011 novemberében, az első Magyar Diaszpóra Tanács ülésén a résztvevők a következőt fogadták el és jelentették ki: „A diaszpórában élő magyarságnak húsz évvel a rendszerváltoztatás után végre kellő figyelmet kell kapnia a nemzetpolitikában.”
Ennek az igénynek is megfelelően a kormány életre hívta a Kőrösi Csoma Sándor-programot. A program célja, hogy a diaszpóra magyarságának magyarnyelv-tudását fejlesszük, a magyar közösségekben való tevékenységet és a Magyarországgal való kapcsolattartást ösztönözzük, azaz a magyar identitást megerősítsük. A Kőrösi Csoma Sándor-programban részt vevő fiatalok idén másodszor képviselték hazánkat világszerte a helyi magyar közösségek köreiben, és igyekeztek a kitűzött céloknak megfelelni, azaz minél szorosabbra fűzni a diaszpórában élő magyarok és az anyaország kapcsolatát. Az első év sikerei után a kormány a programra szánt keret megemelésével, valamint a programban részt vevő fiatalok létszámának növelésével lehetőséget biztosított arra, hogy minél több magyarhoz jusson el az anyaország üzenete, és ezzel egy időben hitet tett az ügy jelentősége mellett.
Az első két év során elért sikerek után az idei évben is folytatódik a program, ami kiemelt fontossággal bír a nemzetpolitikai célkitűzések eléréséhez. Mindezek alapján tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, milyen eredményeket értek el a diaszpórában dolgozó fiatalok és a jövőben hány fő kiutazása várható. Milyen visszajelzések érkeztek a diaszpóra magyarságától e programmal kapcsolatban?
Tisztelettel várom az államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem