TÓBIÁS JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Újpest és Észak-Angyalföld polgárai azt üzenték tegnap önöknek: elég volt, amit a Fidesz, amit a kormány csinál, az nem folytatható. Ezt üzenték azok a tízezrek, akik a fővárosban és az országban több nagyvárosban tiltakoztak az internetadó bevezetése ellen. Ezt üzenték az elmúlt hetekben azok a tízezrek, akik közfelháborodásuknak adtak hangot a kormány NAV-botrányt érintő kérdéseiben - ha megengedik zárójelben: a mai napig nem tudjuk, Vida Ildikó melyik miniszternek jelezte az érintettségét; ha esetleg bárki válaszol, ebben segítene eloszlatni ezt a kételyt, azt megköszönnénk -, az elmúlt hetekben azok a tízezrek, akik pedagógusokként, tanárokként utcára vonultak azért, hogy azt a típusú központosított, buta oktatási rendszert, amely egyszerre veszi el az autonómiát, egyszerre veszi el a szakmai kompetenciát és egyszerre jelzi azt az ellehetetlenülő gyermekszegénységet, amit tapasztalnak, ezt üzenték önöknek. Azt üzenték az elmúlt hetekben több tízezren a szakszervezetek által kezdeményezett tüntetéseken, hogy mindazt, ami szerzett joguk volt, azt önök ne csorbítsák meg.
1889-ben az újpestiek Kossuth Lajost választották díszpolgárnak, aki a híres beszédében így szólt: „A haza veszélyben van.” Tegnap az újpestiek, észak-angyalföldiek azt jelezték: a haza az önök kormányzása miatt van veszélyben, s azt is megüzenték, hogy nem kérnek, egyáltalán nem kérnek a gyűlölet vámszedőiből. Ez a magyarázata annak, hogy miközben mi tegnap a választás kapcsán egy pótolhatatlan veszteségre, nagyszerű párttársunk korai halálára, Kiss Péter halálára is emlékeztünk, egyidejűleg a tavaszhoz képest jóval nagyobb eredménnyel sikerült az ellenzéken a Magyar Szocialista Párt jelöltjének nyernie. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök egykori hívei otthon maradtak, és ennek is oka van, mert passzív ellenállásukkal finoman megüzenték önöknek: amit művelnek, az szerintük sem folytatható. Nem folytatható az a politika, nevezetesen hintapolitika, amely egyszerre üzen hadat a Nyugatnak, ahová Magyarország Szent István óta tartani kíván. Nem folytatható az az országlás, ahol a közterhek javát a fogyasztáson keresztül kívánják beszedni, a legmagasabb áfával sújtva az alapvető élelmiszereket éppúgy, mint minden mást. Nem folytatható az a kormányzás, ahol egymillió dolgozó él létminimum alatt, és ők ugyanolyan adókulccsal adóznak, mint a milliárdosok. Nem folytatható az a kormányzás, ahol, miközben gyermekéhezés van Magyarországon, a társadalom közel egyharmada nélkülöz, önök 100 milliárd forintot terveznek stadionépítésre, és amikor úgy látják, hogy még ez sem elég, akkor még elvonnak 180 milliót a gyermekvédelemtől a sportra.
Nem folytatható az a kormányzás, amely elveszi az emberek magánnyugdíjpénztári megtakarítását, majd miután elégettek 3000 milliárd forintot, most még az öngondoskodásban hívő embereknek is a 200 milliárd forintjára fáj a foguk. Nem folytatható az a kormányzás, ahol önök civileket fenyegetnek, ahol emberi jogokat, emberi méltóságot tömegével sértenek meg. Nem folytatható az a kormányzás, ahol a devizahitelesek érdemi segítségét ígérik, és a benyújtott javaslatból már világosan látszik, hogy a Magyar Nemzeti Bankon kívül nem lesz más nyertese ennek a törvényjavaslatnak. Nem folytatható az a kormányzás, ahol a totális állam hűbérúri rendszerét kívánják kiépíteni.
A civil tüntetések az elmúlt hetekben és a tegnapi választás, ahol az észak-angyalföldiek és az újpestiek világosan kifejezték akaratukat, ugyanarról szóltak. Magyarország nagyon szeretne jobban teljesíteni, de önök nem hagyják. Nem hagyják szegényellenességükkel, nem hagyják Európa-ellenességükkel, nem hagyják kizsákmányoló politikájukkal, nem hagyják feudális szemléletükkel, melynek következtében Magyarország lassan minden mutató szerint a visegrádi országok közül a legutolsó helyre szorul. A magyarok tisztességes, szolidáris, demokratikus európai politikát szeretnének, jogot és létbiztonságot, ennek megfelelően választottak a tegnapi napon. A magyar társadalom, ahol és amikor tud, le fogja váltani önöket, demokratikus keretek között, felelősséggel, méltósággal.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem