TÁLLAI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Képviselő Úr! A személyeskedést érintő mondataira nem kívánok reagálni, úgy gondolom, hogy ezt vagy az irigység, vagy a politikai haszonszerzés generálja, de ha úgy gondolja, hogy az adott, érintett személyek vállalkozásaival kapcsolatban valamilyen törvényellenes cselekedet van, ön ilyenről tud, akkor tegye meg a feljelentést. Inkább elvekről szeretnék beszélni, és szeretném megtudni, hogy az LMP egyetért-e azokkal az elvekkel, amelyeket a kormány képvisel.
Az első, amiről szeretnék beszélni, az a magyar érdekek képviselete, Magyarország érdekképviselete. Magyarország érdeke, hogy az LMP számára létezik-e ilyen, a magyar nemzet érdeke, vagy ha úgy tetszik, a magyar vállalkozások érdeke, mert ha önök ezt az elvet magukévá tudják tenni, akkor nyilván egyet kell hogy értsenek például a rezsicsökkentés rendszerével (Dr. Schiffer András: Ki beszél itt rezsicsökkentésről?), azzal, hogy… Ön beszélt a multicégek energiapolitikájáról, én éppen erre válaszolok. (Dr. Schiffer András: Én?)
A rezsiholding létrehozása, amely állami tulajdonba kerül, éppen a magyar emberek és a magyar vállalkozások érdekeit fogja szolgálni. De ugyanezt szolgálja a banki elszámoltatás is (Dr. Schiffer András: Én erről nem beszéltem!), a devizahitelek ügyének rendezése. Én magyar érdekekről, a magyar emberek érdekeiről beszélek, de ugyanezt szolgálta a magyar föld védelmére hozott törvényjavaslatok, törvények elfogadása is. De a külpolitikára is tudunk példát mondani: ezt szolgálja, a magyar érdekek védelmét szolgálja a paksi bővítés vagy a Déli Áramlat-gázvezetéknek a majdani megépítése. (Dr. Szél Bernadett: Ezzel nem értünk egyet. - Dr. Schiffer András: Erről nem beszéltem!)
Egy másik elv, amivel ön vagy az önök pártja nem ért egyet, az arányos közteherviselés elve (Dr. Schiffer András: Micsoda?), amelynek két része van alapvetően. Az egyik az, hogy minden jövedelem adózzon, minden embert, aki jövedelmet szerez, igenis a magyar költségvetésben adózás terheli. A másik pedig az, hogy azon cégek, azon tulajdonú cégek, ágazatok, szektorok, akik eddig nem vettek részt a közteherviselésben, részt vegyenek. Erre jó példa a bankadó példája, amelyet önök természetesen nem támogattak és mások sem Európában, végül azonban tízegynéhány ország követte Magyarországot ebben a kérdésben.
Azt gondolom, először az önök pártja és a kormányzó többség közötti elveket kell tisztázni. Mi megértjük azt, hogy önök nem értenek egyet a magyar emberek érdekeinek képviseletével, nem értenek egyet az arányos közteherviseléssel, ami adott esetben nem magyar tulajdonú vállalkozásokat, befektetéseket érint, de ezek a kormányzásnak, úgy gondolom, teljes mértékben az alapelvei lettek.
Tehát amikor a törvényhozás a kormány, a parlament elé nyújtja a törvényjavaslatokat, annak egyetlenegy célja van: a magyar gazdaság, a magyar emberek, a magyar családok érdekeinek védelme és az ő helyzetük erősítése. Azt gondolom, lehetne folytatni még azokat az elveket, amelyekkel természetesen önök nem értenek egyet, mondok egyet: például a „segély helyett munkát” elve, az előttünk lévő törvényjavaslatok is ezt szolgálják, vagy pedig a családok támogatásának elve, a családi adókedvezmény kiterjesztése.
(13.40)
Ezek mind-mind olyan elvek, amivel természetesen az LMP nem ért egyet, mert valamilyen más érdekeket kíván a parlamentben érvényesíteni. (Dr. Schiffer András: Nem erről beszéltem!)
Azt gondolom, hogy (Dr. Schiffer András: Nem erről beszéltem, államtitkár úr!) a magyar kormány és a Magyar Országgyűlés ezen elvek mentén, a magyar emberek érdekeinek mentén (Dr. Szél Bernadett: Szánalmasak vagytok!) hozza meg a döntéseit, és - ha tetszik, ha nem önnek - a jövő évben is ennek alapján fogja meghozni. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem