DR. TÓTH BERTALAN

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Valóban üdvözlendő lenne, ha minden egyes külügyi témában, ami az ország külpolitikáját jellemzi vagy éppen érinti, akkor itt, a parlament előtt ön fölszólalna, és ismertetné a kormány álláspontját, illetve ismertetné az adott események mögött rejlő valóságot. Ön nem hajlandó a Külügyi bizottság előtt megjelenni, tehát szeretnénk javasolni, hogy a Külügyi bizottságban is ezt tegye meg, hiszen ott kérdésekre is kell válaszolni, és valószínűleg több minden kiderülhet.
Ebben a tájékoztatóban viszont nem hallottunk arról, hogy miért folytat olyan külpolitikát a kormányzat, ami a kettős beszédre épül: amikor Nyugat-Európába mennek, akkor a Nyugat-Európa melletti elköteleződést hangsúlyozzák, amikor pedig Moszkvába, akkor önöket az ottani külügyminiszter pedig a keblére öleli, és olyan témákat vetnek föl, és olyan témákban tesznek nyilatkozatokat, ami pont ellenkező a nyugat-európai érdekekkel.
Nem hallottunk ebben a tájékoztatóban arról, hogy az ott lévő tagállamok hogyan ítélik meg ma Magyarországot, hogy annak a korrupciós botránynak, amibe belekeveredett a magyar kormányzat, milyen visszhangjai voltak ezeknél a tagállamoknál. Nem hallottunk erről a véleményről. Nem hallottunk ebben a beszámolóban arról sem, hogy mi vezérli önt, miniszter úr, a személyügyi politikájában, hiszen több száz embert elbocsát a Külügyminisztérium, miközben lassan már egy egész focicsapat fog ott működni.
Még egy dologra szeretném felhívni a figyelmét. Ön az első informális, pártok közötti egyeztetésen azt jelezte, hogy készül egy külügyi akcióterv, amit mi külügyi stratégiának hívunk, amiben szeretné, ha lenne egy nemzeti minimum, viszont ennek nyomát sem látjuk, nem kaptunk anyagokat, hanem az összevissza való megszólalás hol Nyugat-Európában, hol pedig Moszkvában, ez a jellemző.
Nem tudom így elfogadni az ön által mondottakat. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem