DR. SCHIFFER ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Gyönyörű kép tárult elénk november 18-án: a magyar miniszterelnök előbb Felcsúton átadta Flier János felcsúti szarvasmarhatelepét, azét a Flier Jánosét, aki a felcsúti földpályázatok legnagyobb nyertese, ráadásul közösen birtokol földet a Flier családdal Orbán Viktor felesége; majd ezek után átment Alcsútdoboz mellé, ahol a miniszterelnök egy mangalicatelepet avatott; Mészáros Lőrinc, aki a Fejér megyei állami földek 27 százalékát birtokolja, na, az ő mangalicatelepét avatta fel a miniszterelnök. Az évtizedekkel korábbi emlékekre hajazó kép egyet jelent: teljes fordulatszámra kapcsolt az új hűbéri rendszer, az Orbán Viktor által 2013 nyarán, Tusnádfürdőn meghirdetett nemzeti burzsoázia tagjainak kijelölése.
Lássuk sorban a lépéseket! Az egyik nyertes a dohánypiacon az a Continental cég, amelyiknek a vezetője a hódmezővásárhelyi Sánta János, az ő fiának a laptopján született a trafiktörvény első verziója; az ő érdekeltsége, illetve ennek a cégcsoportnak az érdekeltségei ötszáz dohányboltot nyertek el. Láttuk azt a módosító javaslatot a véletlenül éppen sátoraljaújhelyi Hörcsik képviselőtársunktól, amely a szivarkaterméket illetően adózási kedvezményben részesítette ezt a cégcsoportot; láttuk a lex Philip Morrist vagy a központosított elosztásra vonatkozó törvényjavaslatot, amely szintén ezt a cégcsoportot kedvezményezi. De említhetnénk a CBA-t, amelyik a fideszes módra megszerkesztett plázastoptörvény-nek, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megalkotásának, illetve korábban a kiskereskedelmi különadó nyertese ezen a piacon.
Az energetikai piacon azt láttuk, hogy gázimport-behozatali jogokat nyert az a MET, amelyiknek az egyik fő tulajdonosa különböző szálakon Garancsi István, vele pedig szimbiózisban egy bizonyos wallisos kör; tudjuk, ugye, arról a cégcsoportról van szó, amelyiknek Bajnai Gordon volt az ügyvezetője. Ez a cég 2012-ben 50 milliárd forintos osztalékot könyvelhetett el. És akkor beszélhetünk még Andy Vajnáról is, aki elnyerte a Budapest környéki kaszinók koncessziós jogát. Ők az új hűbérurak.
Azt lehet látni, hogy ezeknél a lépéseknél önök rendre pozitív célokat használnak ki, használnak fel, beszélnek a trafikügyeknél a dohányzás visszaszorításáról, a gyermekkorúak megkíméléséről, miközben jégkrémeket lehet például árulni ezekben a dohányboltokban. A plázastopot eredetileg az LMP terjesztette be, szó nincsen a nagy üzletközpontok visszaszorításáról; arról van szó, hogy azok építhetnek nagy üzletközpontot, akiket önök kijelölnek. És természetesen pozitív cél a multik visszaszorítása a magyar nemzetgazdaságban, de ha a végeredményt nézzük, erről sincs szó: azok a multik maradhatnak, akik a kijelölt új hűbérurakkal szövetséget kötnek.
Állandó jellemvonása ezeknek a lépéseknek az, hogy az államot, a közt, az adófizetőket hátrány éri. Az MVM Partner úgy adta át a MET-nek az olcsó gázt, hogy legalább 10 milliárd forint folyt el ismeretlen helyre. A fővárosi kaszinók 2013-ban 7 milliárdos nyereséget termeltek; nem tudjuk, hogy miért kellett ettől a nyereségtől a Szerencsejáték Zrt.-t megfosztani, és miért kellett ezt odaadni Andy Vajnának.
És azt látjuk, hogy ezek mögött a nagy vállalkozások mögött sorra felfejtődnek különböző offshore szálak: Andy Vajna továbbra is megtartotta különböző offshore érdekeltségeken keresztül a filmes üzleti vállalkozásait, curaçaói meg az ördög tudja, még milyen érdekeltségeken keresztül, és a kaszinós vállalkozása, a kaszinós cégháló a 444 tudósítása szerint szintén tele van különböző offshore-érde-keltségekkel. A MET szintén különböző offshore szálakkal rendelkezik, tehát a jövedelemszivattyú, a pénzszivattyú továbbra is rajta van a magyar nemzetgazdaságon.
Azokon a piacokon építi ki a Fidesz, illetve Orbán Viktor a saját monopóliumát, amelyek megítélése nem kedvező, a kisebb kisemmizett szereplőket nem védi meg senki, nincsen szolidaritás. Ilyen a dohánypiac, ilyen a szerencsejáték-piac és gyakorlatilag valamennyi, ahol önök most új hűbérurakat neveznek ki. A haszonélvezők állami jogalkotói eszközzel történő kijelölése nem más, mint új hűbéresség, az intézményesített korrupció. Az egyoldalúan multik által uralt gazdaságnak nem alternatívája a függőség.
Szabályozott, átlátható viszonyokra, a hazai kkv-k, a sokaság megerősítésére, a helyi gazdaság megerősítésére lenne szükség, ez biztosítja az emberek és az ország függetlenségét egyszerre (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), ez teremt tiszta viszonyokat, és egy ilyen politika teremthet valóban valódi új munkahelyeket. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem