DR. SCHIFFER ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Külügyminiszter Úr! Először is szeretném megköszönni a hagyományépítés szándékát. Az elmondottakhoz néhány gondolatot szeretnék csak hozzáfűzni. Az természetesen üdvözlendő, hogy az Európai Unió az Ukrajna-álláspontjába beépíti a decentralizáció elvét. Ezt természetesen fölfoghatjuk akár magyar sikernek is.
Viszont azzal pontosan tisztában kell lennünk, hogy Magyarország a külhoni magyarság autonómiatörekvései, önrendelkezési joga iránt éppúgy, mint a Kárpát-medence környezetbiztonsága iránt csak akkor szerezhet szövetségeket az Európai Unión belül vagy akár a nagyvilágban, ha értékközpontú külpolitikát folytat. Egy kalmárszemléletű külpolitikával nekünk nem lesznek szövetségeseink abban, hogy akár Kárpátalján, akár bárhol másutt a Kárpát-medencében meg tudjuk óvni az ottani magyarság önrendelkezési törekvéseit.
Ezenkívül fontos lenne az is, hogy a magyar diplomácia tegye félreérthetetlenné, hogy ebben a válságban, ebben a háborús helyzetben messzemenően elítéli az orosz birodalomépítési törekvéseket, az orosz agressziót, és tegye egyértelművé azt, hogy Magyarországnak a külpolitikai stratégiájában semmi keresnivalója különböző keleti diktatúrák oldalán.
Tisztelt Külügyminiszter Úr! Mielőtt ilyen félénken beszélne arról a törekvésről, hogy az Európai Unión belül a jogbiztonság, a jogállamiság megerősítésére valamiféle folyamat kezdődik el - természetesen mi sem szeretjük a lopakodó szerződésmódosítást -, azért arra hadd utaljak, hogy a jogállamiság, a jogbiztonság megerősítése az Európai Unión belül annyit jelent, hogy az Európai Unió minden polgára tudja biztonságban a vagyonát, tudja biztonságban a megtakarításait. Ne lehessen olyan állam Európában - ma sajnos Magyarország ilyen -, ahol az emberek nem tudhatják biztonságban a vagyonukat, nem tudhatják biztonságban a szerzett jogaikat.
Tehát én azt gondolom, hogy a magyar emberek érdeke az, hogy legyen egy erős, olyan rendszer az Európai Unión belül (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ami a vagyonukat, a jogaikat megvédi. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem