DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Teljes szövegű keresés

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Először is szeretném megköszönni Szijjártó miniszter úrnak, hogy az általa említett, múlt heti brüsszeli Külügyminiszterek Tanácsában a nemzeti érdekek képviseletének megfelelően járt el Ukrajnával kapcsolatban, amikor is kiállt Ukrajna területi egysége és szuverenitása, valamint a 200 ezer fős ukrajnai magyarság érdekeinek a védelme mellett.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz képviselőcsoportja az elmúlt években következetesen képviselte azt a külpolitikai irányultságot, hogy Ukrajna mint keleti szomszédunk kiemelt, stratégiai fontosságú Magyarország számára. A Kárpátalján élő nemzettársaink védelmét egyébként az Alaptörvényünk is előírja, és úgy hiszem, hogy a magyar kormány ennek megfelelően jár el. Másrészt pedig Magyarország energiabiztonsága szempontjából is fokozott figyelmet követel Ukrajna.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a véleményünk a válság kirobbanása után sem változott meg, és ma sem más. Összhangban a visegrádi négyek, illetve az Unió tagállamai többségével, Magyarország elemi érdeke, hogy tárgyalásos alapon rendezzék az ukrajnai válságot, és ebből a célból már csak azért sem engedhetünk, mivel Ukrajna nyugati integrációjának előfeltétele a békés viszonyok megteremtése.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy hiszem, hogy ehhez a folyamathoz mi, a Magyar Országgyűlés képviselői is hozzájárulhatunk, hiszen az Unió és Ukrajna tagállamai között az idén júliusban aláírt társulási megállapodás általános vitája lezárult a tisztelt Házban, és holnap szavazhatunk arról. Úgy hiszem, hogy az ukrajnai békés rendezés érdekében ez is fontos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy az uniós tagországok - így Magyarország is - kiálljanak a társulási szerződés mellett. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(13.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem