KISS LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Most néhány idézetet szeretnék ebben a hozzászólásban megtenni Traian Băsescutól, Orbán Viktor barátjától, a még valameddig hivatalban lévő román elnöktől.
Tudják, én tanár vagyok, én abban hiszek, hogy a gyermek a korral fejlődik. Azt kell hogy mondjam, hogy Băsescu viszont nem fejlődött, hanem kibontakozott magyarellenességében az idő múlásával. Nemcsak Băsescu, hanem Băsescu és Orbán Viktor barátsága is kibontakozott, tehát nemcsak a magyarellenesség, hanem ez a barátság is szárba szökkent. Ennek néhány állomásáról szeretnék beszélni.
„Székelyudvarhely annyi önrendelkezést kaphat, mint Craiova.” 2006. március 16-án Székelyudvarhelyen, ahol előtte egy nappal autonómiagyűlést tartottak, mondta ezt Băsescu elnök úr.
„Ha a kisebbségek kollektív jogokat kapnak, akkor a Balkán és a Fekete-tenger térsége, valamint Európa egy része és az Orosz Köztársaság is nagy bajban lesz a következő években a területi egységet és a biztonságot illetően. A Koszovóéhoz hasonló precedenst meg kell előzni.” - mondta Traian Băsescu 2008. augusztus 23-án Orbán Viktor barátjaként.
Orbán Viktor barátja úgy fogalmazott 2009. február 2-án Budapesten az MTI kérdésére, azt követően, miután tárgyalt barátjával, Orbán Viktorral, hogy „soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön, Románia egységes nemzetállam”.
2009. február 12-én, tíz napra rá megismételte ezt, kizárta, hogy nyelvbotlás volt az előző: „Szó sem lehet területi autonómiáról” - mondta Traian Băsescu.
Majd ezt követően a következőt nyilatkozta: „A magyar polgármesterek által irányított hivatalokban etnikai tisztogatás, azaz a románok kirekesztése folyik. A területi autonómia határátkelőket és saját igazságszolgáltatást is jelentene a Székelyföldön.” Ezt szintén aznap mondta Orbán Viktor barátja.
(21.20)
2009. március 19-én Orbán Viktor barátja alkotmánysértéssel vádolta meg Sólyom László köztársasági elnököt, szerinte ugyanis a román alaptörvénnyel megy szembe az, aki a területi autonómiáról beszél. 2009. július 18-án a bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor közönsége előtt Tőkés László és Orbán Viktor előtt megismételte korábbi, számtalanszor már hangoztatott álláspontját Orbán Viktor barátja, miszerint az autonómia minden közösséget egyformán megillet Romániában, és ugyanolyan mértékű önrendelkezés képzelhető el Székelyudvarhelyen, mint például Caracalban vagy Tulceában, mondta 2009. július 18-án.
Még folytathatjuk a sort, de nem szeretném azzal borzolni a kedélyeket, hogy Băsescu-idézeteket kelljen hallgatni este fél 10-kor a magyar parlament termében, mert lehet, hogy sokunk nem tudna aludni túl jól a mai este folyamán, ezért nem fogom az öt percet kihasználni, megnyugtatok mindenkit, de azért néhány idézetet még engedjenek meg nekem elnök úrtól - Orbán Viktor barátjától, bocsánatot kérek, ezt majdnem elfelejtettem hozzátenni.
Egyetértett és támogatta a parlamenti bejutási küszöb ötről tíz százalékra való felemelésének tervét 2010 tavaszán Orbán Viktor barátja. Ezt az egyértelműen magyarellenes intézkedést Ion Iliescu és Emil Constantinescu korábbi államfők is bírálták. Ez azért roppant jó dolog, merthogy egyik korábbi államfőt sem lehetett kifejezetten a magyar ügy támogatójaként azonosítani, ám Orbán Viktor barátja 2010 tavaszán még ezen is túlment a politikájában. Azt nyilatkozta a miniszterelnök úr barátja a 2011. június 2-án Brüsszelben megnyitott Székelyföldi Képviseleti Iroda kapcsán, hogy Székelyföld nem létezik. Ugyan nem voltam ott, de azért el lehet képzelni azt a szituációt, hogy amikor Brüsszelben megnyitják a Székelyföldi Képviseleti Irodát, amelyen a román államfő részt vesz, és a román állam egyes állampolgárainak az öntudatába nem kicsit belegázolva elmondja, hogy Székelyföld nem létezik. Nyilván mindenkinek volt egy-két kedves gondolata, amikor ezt a mondatot meghallotta Orbán Viktor barátjától.
Sosem fogom törvénytelen jelképek közintézményekre való kifüggesztését bátorítani - jelentette ki Orbán Viktor barátja a székely zászlóra utalva, ami mellesleg itt rajtam is szerepel. Akkor ezek szerint Băsescu valószínűleg velem sem lenne hajlandó kezet fogni most, ha meglátná ezt a szerinte törvénytelen jelképet. Bár igaz, hogy én nem vagyok közintézmény, ezért lehet, hogy kivételt tenne velem. Majd kedvesen hozzátette, hogy levetetem a zászlódat, öregem, kitűzheted az udvarodon, használhatod a hét végén, de nincs keresnivalója a közintézményeken - érzékeltette a helyesnek vélt eljárást Orbán Viktor barátja.
Elnézést kérek még egyszer, de mégiscsak kihasználtam az öt percet, de talán tanulságos volt Orbán Viktor barátjának a szavairól megemlékezni most, az elnöksége végén. Kívánom, hogy négy év múlva ne kelljen még egy ilyen hozzászólást megtennem. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem