FÖLDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Stabilitás és fejlődés - ezzel a két szóval tudnám összefoglalni a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatos gondolataimat.
Azt, hogy Magyarország gazdálkodása stabil lábakon áll, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a velünk sokszor kritikus Európai Bizottság is elismeri az eredményeinket. Az EB november eleji prognózisában jelezte, hogy az államháztartás hiánya Magyarországon a következő években folyamatosan a 3 százalékos küszöbérték alatt marad. Ennél pozitívabb visszajelzést nem nagyon kaphattunk volna arról, hogy az ország valóban jó úton jár.
Az eredmények is alátámasztják, hogy a költségvetési és a pénzügyi egyensúly helyreállítására, az államadósság csökkentésére, valamint a munkaerőpiac keresleti és kínálati alkalmazására, a gazdasági növekedés újraindítására irányuló törekvések meghozták a várt eredményeket. Ma már nincs ellenünk túlzottdeficit-eljárás, ma már a pénzügyi piacok is elismerik eredményeinket.
Kell-e ezeknél több? Bizony, hogy kell, sőt elnézve a jövő évi költségvetés tervezetét, van is több lehetőség és több esély. Példának vehetjük a teljes foglalkoztatás felé vezető lépéseket. Az ezzel kapcsolatos eddigi intézkedések is eredményesek voltak, hiszen az Európai Unión belül Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliek száma, az elmúlt egy évben 22 éves csúcson van a foglalkoztatás, hónapok óta 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, és mára 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. Ez a folyamat nyilván nem állhat meg. A jövő évben a hazánkba érkező uniós források beindulnak, és nyilván a munkahelyteremtő fejlesztésekre megy több mint 60 százaléka.
Alföldön élő emberként számomra fontos a mezőgazdaság helyzete, a mezőgazdaság fejlesztése. A kormány a jövőben úgy alakítja át az agrártámogatási rendszert, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő ágazatok kapják - állattenyésztés, kertészet, zöldség-gyümölcs termesztés. A termelői szektor beszerző és értékesítő szövetkezetei mentesülnek a helyi iparűzési adó alól is. Az élő és félsertés áfájához hasonlóan 2015. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a köztes terméknek minősülő nagytestű élő állatok, szarvasmarha, juh és kecske és vágott testek értékesítésére alkalmazandó áfakulcs. Tekintve, hogy mindeközben tovább csökkennek a családok terhei is, ez igencsak jelentős lépésnek minősíthető.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyiunk számára fontos a család és családtagjaink biztonsága. Utóbbihoz erős, látható, bűnmegelőzésre alkalmas rendvédelmi szervekre van szükségünk. Éppen ezért a már működő pedagógus-életpályamodell további fejlesztése mellett 2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi életpályamodell. Az ebben az ágazatban dolgozók illetménye ’15 júliusában 30 százalékkal nő.
A jövő évi illetményemelést további bérnövekedések követhetik. A kormány emellett kidolgozza a rendvédelmi dolgozók új lakástámogatási programját is. S mint ahogy hallottuk miniszter úr, illetve frakcióvezető úr expozéjában, a szociális területen dolgozók részére is elindult a tárgyalás annak érdekében, hogy hogyan lehet a szociális területen dolgozók életpályamodelljét bevezetni.
Ezek a költségvetés tervezetéből kiemelt témakörök is mutatják azt, amiben magam is hiszek: Magyarország továbbra is stabil lábakon áll és lendületesen fejlődik.
Kérem, tisztelt képviselőtársaim, támogassák a beterjesztett törvényjavaslatot, és a szavazásnál majd szavazzák is meg.
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem