DR. VAS IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Az Igazságügyi bizottság tagjaként röviden kívánok hozzászólni a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájához.
A 2014-es választások után az országgyűlési képviselők létszámának csökkentéséből is adódóan, az Országgyűlés bizottságai strukturális változásainak következtében az Igazságügyi bizottság feladatkörébe tartoznak a nemzetiségi és a civil ügyek; nyilván kivételt képeznek azok a nemzetiségi ügyek, amelyek a Magyarországi nemzetiségek bizottságához tartoznak. Magyarország Alaptörvényének XXIX. cikke rendelkezik a nemzetiségekről. Ezzel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy a múlt ciklusban legmagasabb szinten rögzítettük, hogy a nemzetiségek államalkotó tényezők, továbbá hogy minden, valamely nemzetiséghez tartozó magyar állampolgárnak joga van önazonossága szabad vállalásához és megőrzéséhez. A Magyarországon élő nemzetiségeknek joguk van az anyanyelvhasználathoz, a saját nyelven való egyéni és közösségi névhasználathoz, saját kultúrájuk ápolásához és az anyanyelvű oktatáshoz.
A nemzetiségek jogairól szóló 2011-ben elfogadott sarkalatos törvény pedig rögzíti a nemzetiségek egyéni és közösségi jogait. Ebből következően a nemzetiségi szakterület kezelésében lévő költségvetési előirányzatok jelentős mértékben forrásul szolgálnak azon támogatásoknak, amelyek elősegítik, hogy a nemzetiségekhez tartozók törvényben biztosított egyéni és közösségi jogai, valamint a nemzetiséghez tartozók érdekei kifejezésre jussanak, így különösen hozzájárulnak a nemzetiségek önazonosságának megőrzéséhez, anyanyelvük, történelmi hagyományaik, valamint szellemi és tárgyi emlékeik ápolásához, az országos vagy regionális jelentőségű kulturális autonómia, a nyelvi és kulturális identitás szempontjából meghatározó rendezvények szervezéséhez.
További célként fogalmazható meg a nemzetiségek kulturális autonómiáját megvalósító intézményrendszer fejlesztése, valamint a szomszédos országokkal kötött megállapodások alapján működő kisebbségi vegyes bizottságok ajánlásaiban megfogalmazottak teljesítése. 2014-ben az ajánlások alapján támogatta a magyar kormány a pécsi Horvát Színház 600 millió forintos átalakítását és felújítását, valamint a sátoraljaújhelyi Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Kollégium épületének felújítását. Ezzel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy Magyarországon bármely nemzetiségnek joga van iskolát fenntartani és üzemeltetni, amely lehetőség meggyőződésem szerint egy adott közösség jövőjének egyik záloga.
A költségvetés benyújtott tervezete 2015-ben is biztosítja a felsorolt nemzetiségi jogok érvényesülését akár normatív, akár pályázati úton elnyerhető támogatásokon keresztül, legyen szó nemzetiségi kulturális kezdeményezésekről, nemzetiségi pedagógus-továbbképzésről, nemzetiségi népismereti, művészeti, hagyományőrző táborokról vagy éppen nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakról. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a nemzetiségi közélet központjai a nemzetiségi önkormányzatok, így azok működését is biztosítja a jövő évi költségvetés tervezete. A nemzetiségi szószólók köztünk, a Ház falai között végzik munkájukat.
(15.30)
Történelmi jelentőségűnek tartom, hogy a nemzetiségek parlamentáris szinten gyakorolhatják érdekérvényesítő tevékenységüket. Az ehhez szükséges anyagi fedezet szintén rendelkezésre áll a költségvetésben.
A társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős szakterület felelőssége körében összehangolja a kormány, a civil és társadalmi kapcsolatok fejlesztésével összefüggő feladatait, ellátja a civil szervezetek és közhasznú szervezetek működésének fejlesztését célzó és a Nemzeti Együttműködési Alap működésével kapcsolatos feladatokat is.
A szakterület gondoskodik a civil szektor erősödését elősegítő szolgáltató és fejlesztő programok kidolgozásáról, a civil társadalommal való párbeszédet biztosító informatikai rendszer kialakításáról és működtetéséről. A civil törvény 2015. január 1-jén hatályba lépő módosításának köszönhetően a Nemzeti Együttműködési Alap előirányzata 2 milliárd forintos többletforrással 5,4 milliárd forintra növekszik. Így jelentős támogatásban részesülnek a civil szervezetek mindennapi működésükhöz, társadalmilag hasznos és közösségteremtő tevékenységük eléréséhez, közérdekű, illetve közhasznú tevékenységük ellátásához.
Ezért is kérem képviselőtársaimat, hogy szavazatukkal támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem